Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Η "λάθος" δήλωση που έριξε το τείχος του Βερολίνου! Όταν χιλιάδες πολίτες γκρέμισαν το "Σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου" (βίντεο)

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 οι Βερολινέζοι γκρέμισαν το τείχος που χώριζε την Ανατολή και τη Δύση το οποίο είχε γίνει «Σύμβολο του Ψυχρού πολέμου». 

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 οι Βερολινέζοι γκρέμισαν το τείχος που χώριζε την Ανατολή και τη Δύση το οποίο είχε γίνει «Σύμβολο του Ψυχρού πολέμου». 

Είχε ανεγερθεί στις 13 Αυγούστου 1961 για να εμποδίσει το κύμα φυγής των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση.

Αρχικά ήταν ένα συρματόπλεγμα, όμως όταν οι σχέσεις των δύο δυνάμεων χειροτέρευαν αντικαταστάθηκε με μπετόν. Έφτανε τα 2 μέτρα σε ύψος και τα 45 χιλιόμετρα σε μήκος και φρουρείτο από χιλιάδες φύλακες μέρα νύχτα. Υπολογίζεται ότι  5.000 άνθρωποι διέφυγαν μέσω του Τείχους του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του.

Όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης το 1986 εγκαινίασε τη φιλελεύθερη πολιτική, οι χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού, η μια μετά την άλλη, άρχισαν να ανοίγουν τα σύνορα τους προς τη Δύση.

Οι εξελίξεις ανάγκασαν την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας  να ανοίξει κι αυτή τα σύνορα της χώρας με τη Δύση στις 9 Νοεμβρίου 1989. Ωστόσο, η πτώση του τείχους έγινε κατά λάθος. Οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους όταν άκουσαν τον Günter Schabowski, εκπρόσωπο του υπό κατάρρευση γερμανικού καθεστώτος, ο οποίος ανακοίνωσε την απελευθέρωση των μετακινήσεων  σε μια συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 18:53 στις 9 Νοεμβρίου, 1989. Όταν ρωτήθηκε πότε οι κανονισμοί θα τίθονταν σε ισχύ, είπε "Αμέσως!"

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να γκρεμίζουν το τείχος με βαριοπούλες, διαλύοντάς το κομμάτι κομμάτι.

Δείτε την ιστορία του τείχους του Βερολίνου μέσα από 8 ιστορικά βίντεο:

 

 

Πανηγυρικό κλίμα κατά την πτώση του τείχους

13 του Νοεμβρίου του 1989: Ο διάσημος μουσικός Ροστροπόβιτς παίζει κατά τη διάρκεια της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Send this to a friend