Αθήνα

 

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

«Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά»: 30 χρόνια χωρίς την κοφτερή πένα της Κατερίνας Γώγου

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Η άγνωστη δίκη με τον Νίκο Κούρκουλο κατηγορούμενο για «Τεντιμποϊσμό»

Μια άγνωστη δικαστική περιπέτεια του αγαπημένου ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκου Κούρκουλου, φέρνει στο φως η «Μηχανή του Χρόνου» δίνοντας λεπτομέρειες για την δίκη με πρωταγωνιστές εκτός από τον γνωστό ηθοποιό και τις Μελίνα Μερκούρη και Δέσπω Διαμαντίδου.

Μια άγνωστη δικαστική περιπέτεια του αγαπημένου ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκου Κούρκουλου, φέρνει στο φως η «Μηχανή του Χρόνου» δίνοντας λεπτομέρειες για την δίκη με πρωταγωνιστές εκτός από τον γνωστό ηθοποιό και τις Μελίνα Μερκούρη και Δέσπω Διαμαντίδου.

Όπως γράφει η «Μηχανή του Χρόνου»:

Στις 17 Μαρτίου 1965, ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Νίκο Κούρκουλο, τη Μελίνα Μερκούρη και τη Δέσπω Διαμαντίδου να περιφέρονται στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου «Αρσάκειου».

Κι όμως δεν επρόκειτο για γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας. Ο γνωστός ηθοποιός περίμενε έξω από την αίθουσα του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου προκειμένου να δικαστεί στο αυτόφωρο για…τεντιμποϊσμό, εξύβριση αρχής και αντίσταση, σύμφωνα με τον νόμο 4000.

Η εκδοχή του αστυφύλακα

Ποιο ήταν, όμως, εκείνο το περιβόητο περιστατικό που οδήγησε το Νίκο Κούρκουλο στο εδώλιο του κατηγορουμένου; Στο δικαστήριο εκφράστηκαν δύο απόψεις – του πρωταγωνιστή και του αστυφύλακα που τον κατήγγειλε. Ο αστυνομικός περίμενε με συνάδελφό του να συλλάβει την Ελένη Κουτσογιάννη, μητέρα της Μελίτας Κουτσογιάννη, η οποία ήταν αρραβωνιασμένη με τον Κούρκουλο. Εκκρεμούσε εις βάρος της σχετική απόφαση για αγορανομικό ζήτημα.

«Την είδαμε να βγαίνει από το σπίτι της και να μπαίνει στο αυτοκίνητο του Κούρκουλου, που ήρθε εκείνη την ώρα. Έτρεξα και έκανα νόημα στον οδηγό του αυτοκινήτου, που είχε ήδη ξεκινήσει, να σταματήσει. Εκείνος έκοψε ταχύτητα. Του είπα ποιος είμαι και ότι θέλω να συλλάβω την κυρία Κουτσογιάννη. Ακούστηκαν από μέσα γυναικείες φωνές «φύγε, φύγε» και ο οδηγός συνέχισε το δρόμο του, αφού μου είπε μια υβριστική λέξη. Προσπάθησα να γαντζωθώ από το χερούλι της πόρτας, έτρεξα λίγο παράλληλα με το αυτοκίνητο, αλλά εγκατέλειψα τις προσπάθειες μου, γιατί αν συνέχιζα θα κινδύνευα να συνθλιβώ από σταθμευμένο αυτοκίνητο του Δήμου», ανέφερε στην κατάθεσή του ο αστυφύλακας. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαίωσε και ο συνάδελφος του, αν και δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος. «Ο συνάδελφος μου αμέσως μετά την εξαφάνισή της «Άλφα Ρομέο» του Κούρκουλου έτρεμε από το φόβο του, γιατί κινδύνεψε να σκοτωθεί», δήλωσε. Οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών υπογράμμιζαν ότι «όλα έγιναν πολύ γρήγορα» και πως «παραλίγο να σκοτωνόταν ο άνθρωπος».

Η κατάθεση του Νίκου Κούρκουλου

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος Νίκος Κούρκουλος έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα του γεγονότος. Ο ηθοποιός είχε πάει από το σπίτι της οικογένειας Κουτσογιάννη για να πάρει την κόρη Μελίτα Κουτσογιάννη και τη μητέρα της και να πάνε σε κάποιο νεκροταφείο. «Είχα ξεκινήσει με 40χλμ. περίπου όταν, σε απόσταση 70 – 100 μέτρων, κάποιος πετάχτηκε μπροστά στο αμάξι και κάτι άρχισε να λέει. Δεν άκουσα όμως τι, από το θόρυβο της μηχανής και το τζάμι της πόρτας ήταν σχεδόν κλειστό. Τον πέρασα για θαυμαστή και συνέχισα το δρόμο μου», τόνιζε ο ηθοποιός στην κατάθεση του. Αργότερα, όταν επέστρεψε στο διαμέρισμα του, πληροφορήθηκε την ιδιότητα του ανθρώπου καθώς και τι ακριβώς είχε συμβεί, όταν οι αστυνομικοί πήγαν να τον συλλάβουν. «Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα. Δεν είχα ιδέα ότι καταζητείτο η κυρία Κουτσογιάννη. Πάντα με την αστυνομία είχα αγαθές σχέσεις. Δεν θέλω να διαψεύσω τον αστυφύλακα. Μπορεί να μου είπε όσα ισχυρίζεται, αλλά δεν τον άκουσα. Οπωσδήποτε δεν τον έβρισα. Στην αστυνομία πάντως του ζήτησα για όλα συγγνώμη. Δεν υπήρχε λόγος να φύγω, αν αντιλαμβανόμουν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο», πρόσθεσε ο πρωταγωνιστής κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Η Μελίνα Μερκούρη και η Δέσπω Διαμαντίδου ως μάρτυρες υπεράσπισης Η Μελίτα Κουτσογιάννη, η Δέσπω Διαμαντίδου και η Μελίνα Μερκούρη παραβρέθηκαν στο δικαστήριο και υπερασπίστηκαν σθεναρά το όνομα και την υπόληψη του Κούρκουλου. Χαρακτηριστικός ήταν και ο διάλογος μεταξύ της Μερκούρη και του προέδρου του δικαστηρίου: –

Θα μας πείτε, δηλαδή, ότι είναι καλός και ευγενικός; ρώτησε ο πρόεδρος.

– Μάλιστα, αποκρίθηκε η ηθοποιός χαμογελώντας.

– Πέστε τα λοιπόν, εγώ θα τα λέω;

– Να σας πω, ο Κούρκουλος δεν είχε πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι ο χαρακτήρας τους τέτοιος. Οι αναρχικοί άνθρωποι φαίνονται.

-Μα δεν φτάσαμε μέχρι εκεί! Δεν είπαμε και για αναρχία!

– Διώκεται όμως για τεντιμποϊσμό. -Τώρα, εσείς οι ηθοποιοί έχετε άλλες αντιλήψεις, γενικά. Τα βλέπετε κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Κι αν πείτε κι ένα λόγο παραπάνω…

-Όχι, γιατί ότι πούμε, ότι γίνει, μαθαίνεται γρήγορα.

-Μα αυτά είναι διαφήμιση. Στην Αμερική κάνουν τέτοια πράγματα για να διαφημιστούν.

– Αυτό είναι κακή διαφήμιση. Πάντως ο Κούρκουλος δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Τον επισκέφτηκα στο τμήμα όταν τον πήγαν μετά. Ήταν σε κακή κατάσταση. Τον είχε πειράξει φοβερά όλη αυτή η ιστορία.

-Το ότι είναι καλό παιδί, το ξέρουμε κι εμείς, της απάντησε ο εισαγγελέας.

«Τον ξέρω από μαθητή της Σχολής. Είναι σεμνός, δεν μπορεί να κάνει βαναυσότητες», υποστήριξε η Δέσπω Διαμαντίδου όταν ήρθε η σειρά της να καταθέσει.

Η απαλλαγή του Κούρκουλου «λόγω αμφιβολιών».

Μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου, γιατί όπως είπε «επικράτησε σύγχυση και από τις δύο πλευρές». Το γεγονός αποδόθηκε σε παρεξήγηση και ο Νίκος Κούρκουλος αθωώθηκε από το δικαστήριο «λόγω αμφιβολιών». Ο αντίδικος αστυφύλακας, λίγα λεπτά μετά την απαλλαγή του ηθοποιού, έσπευσε από τους πρώτους να τον συγχαρεί με θερμή χειραψία.

(πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr)

Ροή Ειδήσεων

03/10/2023 | 16:23

Μαίρη Χρονοπούλου: «Υποστηρίζεται μηχανικά, δεν βλέπω προοπτικές» δηλώνει ο νευροχειρουργός της

03/10/2023 | 16:06

Παύθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου Αγία Όλγα

03/10/2023 | 15:49

ΥΠΟΙΚ: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού
preveza1

03/10/2023 | 15:39

Πρέβεζα: «Να σαπίσει στη φυλακή» λέει η μητέρα της 27χρονης Λιάνας που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της το 2017

03/10/2023 | 15:15

Κασσελάκης στο ΚΥΠΕ: «Επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά»

03/10/2023 | 15:05

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο Δήμαρχος Κύμης που δικάστηκε για απιστία και ψευδή βεβαίωση
xardalias vouli 270723

03/10/2023 | 14:57

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ο αθλητισμός αποτελεί προτεραιότητα για την περιφέρεια Αττικής»

03/10/2023 | 14:54

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: Στη γέννα ήταν μέσα η μητέρα μου και ήταν σαν να είναι ο Θεός ο ίδιος

03/10/2023 | 14:38

Φαίη Σκορδά για Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: «Εμένα με εξοργίζει»
marios fragkoulis 031023

03/10/2023 | 14:37

Μάριος Φραγκούλης: «Το δένεις μπροστά, το περνάς μέσα από τα μαλλιά και δεν φαίνεται ποτέ»

03/10/2023 | 14:25

Φέρες: Σύλληψη δύο διακινητών σε οικισμό του Έβρου

03/10/2023 | 14:23

Παπαργύρης (GPO): Πολλαπλές διασπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ- Αντίπαλος της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές οι αντάρτες
lesvos androulakis

03/10/2023 | 14:15

Ανδρουλάκης από την Λέσβο: Στις 8 Οκτωβρίου πείτε όχι στους υποψηφίους που στηρίζει η ΝΔ

03/10/2023 | 14:10

Τρόμος για ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη: Την απείλησε και την χτύπησε μέσα στο διαμέρισμά της

03/10/2023 | 14:04

Δολοφονία φύλακα στη Φυλή: Στο «φως» φωτογραφίες των δραστών- Πώς τους πρόδωσε το κινητό του θύματος
«Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά»: 30 χρόνια χωρίς την κοφτερή πένα της Κατερίνας Γώγου
Μαχάτμα Γκάντι: Ο εμπνευσμένος κήρυκας της μη βίας που έμεινε στην ιστορία
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο Κρητικός ζωγράφος που καθόρισε την αναγεννησιακή περίοδο
Νίκος Ρίζος: O αξέχαστος «κοντός» γίγαντας του ελληνικού κινηματογράφου
H Nαυμαχία της Σαλαμίνας: Όταν οι Έλληνες έπνιξαν στο στενό τον πανίσχυρο στόλο των Περσών
Μπριζίτ Μπαρντό: Η πανέμορφη σταρ που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των ζώων