Αθήνα

 

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Η αλήθεια για το «Χόρα» και την ένταση με Τουρκία – Η εθνική στάση του Ανδρέα και η ιστορική συνεννόηση με Καραμανλή

11 χρόνια πριν την κρίση του 1987 και τον παραλίγο «πόλεμο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την ελληνική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου να είναι διατεθειμένη για ένοπλη σύρραξη με τη γειτονική Τουρκία προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της, ήρξε η κρίση με το «Χόρα» – το οποίο δεν ήταν άλλο από το… «Σισμίκ», δηλαδή την πέτρα του σκανδάλου στην κρίση του 1987, έχοντας απλώς αλλάξει όνομα.

Στις 6 Αυγούστου 1976, λοιπόν, παραβίασε για πρώτη φορά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέοντας βορειοανατολικά της Λέσβου.

Έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα για την περίφημη φράση «βυθίσατε το Χόρα» που είχε πει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και το παρασκήνιο ήταν έντονο. Εκείνες τις ταραγμένες μέρες του Ιουλίου του 1976, ακριβώς δύο χρόνια μετά την τραγωδία της Κύπρου, και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» είχε βγει για έρευνα στις περιοχές τις ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται σε περιοδεία στη Θράκη.

Ελλείψει κινητών τηλεφώνων, όταν η πομπή φτάνει στην Καβάλα, ηχεί συναγερμός. Με συνεννοήσεις που γίνονταν μέσω σταθερών τηλεφώνων σε… καφενεία, οι συνοδοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μαθαίνουν ότι εκείνος πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του το μεταφέρουν.

Τα είπαν από τον… ασύρματο

 Η επικοινωνία γίνεται τελικά μέσα από τον ασύρματο του αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος συνόδευε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο τότε πρωθυπουργός ενημερώνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις, αλλά και για την κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία εκδίδεται λίγες ώρες αργότερα: «Οι ελληνικές θέσεις είναι σαφείς. Και διετυπώθησαν με την πρόταση της Ελλάδας να αχθεί η διαφορά για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έπραξαν και άλλες χώρες σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Παρήλθον όμως έκτοτε 15 μήνες και η Τουρκία, αν και κατ’ αρχήν απεδέχθη την πρότασιν, αναβάλλει με διάφορα προσχήματα την υπογραφή του συνυποσχετικού που θα άνοιγε τον δρόμο σε αυτή την ειρηνική και αδιάβλητη διαδικασία.

Είναι δε εκπληκτικό ότι ενώ συνεχίζονται οι επαφές, τις οποίες η ίδια επεδίωξε, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχές όπου δεν έχει δικαίωμα να το πράξει. Επομένως η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να αναλογισθεί και να σταθμίσει τις συνέπειες της αυθαιρεσίας την οποία σχεδιάζει», κατέληξε η ανακοίνωση.

Έτσι, η φράση «βυθίσατε το Χόρα» που είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγες μέρες αργότερα, στην κορύφωση της κρίσης, ξάφνιασε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε από την πλευρά του επίκληση της Σύμβασης της Γενεύης του 1958, εξήγησε ότι η Ελλάδα ουδέποτε υποστήριξε –όπως ισχυριζόταν η Τουρκία– ότι το Αιγαίο ήταν κλειστή θάλασσα και δεν είχε ποτέ αρνηθεί ότι η Τουρκία είχε, ως παράκτιος χώρα, ορισμένα δικαιώματα.

Παράλληλα, υπενθυμίζοντας την πρότασή του για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τη σύναψη συμφώνου μη επιθέσεως, ανακοίνωσε την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συνάντηση των αρχηγών και οι δηλώσεις Ανδρέα

«Η Ελλάς είναι έτοιμη και για πόλεμο και για ειρήνη», διακηρύττει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, Γεώργιος Μαύρος ζητάει να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ώστε να εξαναγκαστεί η Ουάσινγκτον να παρέμβει και να κρατήσει τους Τούρκους μακριά από το Αιγαίο. Παρόμοιες θέσεις εκφράζουν ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ το ΠΑΣΟΚ, διά του Ανδρέα Παπανδρέου, επιμένει στη βύθιση του τουρκικού σκάφους.

«Επειδή η Τουρκία εξετέλεσε σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η απάντηση θα πρέπει να είναι ακριβώς εκείνη που θα ήταν αν οι ένοπλες τουρκικές δυνάμεις παραβίαζαν χερσαίο χώρο. Δεν κάνω καμιά διάκριση ανάμεσα σε χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο. Και η απάντηση είναι, κατ’ ανάγκην, δυναμική και στρατιωτική. Η πρόταση για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έγινε, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μέγα σφάλμα. Γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρόκειται να πάρει θέση πάνω στα δικαιώματα των δυο χωρών στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απαιτήσει και από τις δυο χώρες τη μη χρήση βίας και την αποφυγή της αναμέτρησης, κάτι που θα εξασφαλίσει στην Τουρκία το αζημίωτο για την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα δημιουργήσει τετελεσμένα για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου και αντιπροτείνει:

α) Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε 12 μίλια.

β) Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Αιγαίου με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης του 1958.

γ) Διακήρυξη του ενιαίου και αδιαιρέτου χαρακτήρα του νησιωτικού και ηπειρωτικού χώρου της Ελλάδας και της κυριαρχίας μας στον εναέριο χώρου του Αιγαίου.

«Τα παραπάνω είναι τα συστατικά στοιχεία που συνθέτουν τη βάση της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του έθνους και παρέχουν το νομικό έρεισμα για την κλιμάκωση του αγώνα του λαού μας, ενταγμένη σε μια ακέραιη εθνική στρατηγική, καθώς και για την ανάληψη πρωτοβουλίας κινήσεων και δράσης σε επίπεδο πολιτικό και σε επίπεδο αμυντικά στρατιωτικό», προσθέτει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και καταλήγει: «Στο συγκεκριμένο γεγονός της έρευνας του “Χόρα” και με την ύπαρξη των παραπάνω προϋποθέσεων για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας, υπαγορεύεται η δυναμική αντιμετώπιση, που μπορούσε να πάρει τις παρακάτω μορφές: Παρεμπόδιση της έρευνας, σύλληψη και βύθιση του σκάφους».

Τρεις εναλλακτικές

Μάλιστα, τόνισε ότι υπήρχαν τρεις εναλλακτικές δυνατότητες:

 1. Υποχώρηση, συμβιβασμός και παράδοση εθνικού χώρου στο πλαίσιο “ειρηνικών” διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κάτω από αμερικανική και νατοϊκή διαιτησία.
 1. Πόλεμος, σαν αποτέλεσμα αποθράσυνσης του αντιπάλου, με διαρκείς υποχωρήσεις από μέρους μας – όταν παραπέρα πρόσθετες υποχωρήσεις καταστούν απαράδεκτες.
 1. Ειρήνη, με διασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Για την τρίτη εκδοχή, σημείωνε: «Κάτι τέτοιο απαιτεί σαφή διακήρυξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σαφή προειδοποίηση πως κάθε παραβίασή της θα οδηγήσει σε δυναμική αντιμετώπιση – σε συνδυασμό με πλήρη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και τους λαού μας. Αυτό ακριβώς είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε το πρώτο και οδηγείται στο δεύτερο, διευκρινίζοντας ότι “η δυναμική αντιμετώπιση του “Χόρα” δεν σημαίνει αναγκαστικά πόλεμο. Απλούστατα ήταν και είναι η μόνη αποφασιστική διέξοδος που απέτρεπε τον πόλεμο και διασφάλιζε την εθνική ακεραιότητα. Και τούτο γιατί δεν άφηνε περιθώριο για την απόκτηση πλεονεκτήματος της Τουρκίας, που μελλοντικά θα αποτελέσει το υπόστρωμα στο ξεδίπλωμα της απροκάλυπτης επιθετικής και επεκτατικής στρατηγικής της».

Οι προτάσεις Παπανδρέου

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», λίγες μέρες αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου εκτιμούσε τα εξής: «Καθ’ όσον αφορά λοιπόν τη διένεξη του Αιγαίου –όχι το Κυπριακό– η Σοβιετική Ένωση δεν θα ενδιαφερόταν, κατ’ αρχήν, αν η Τουρκία αντί της Ελλάδος είχε τη νομή της υφαλοκρηπίδος του Αιγαίου ή αν καταλάμβανε ελληνικές νήσους ή αν έπαιρνε ένα κομμάτι της Θράκης που μας ανήκει. Αυτό θα σήμαινε απλή ουδετερότητα».

Γι’ αυτούς τους λόγους, στην ίδια συνέντευξη, ζήτησε σύγκληση συμβουλίου των αρχηγών όλων των κομμάτων για διαμόρφωση μιας πολιτικής εθνικής σωτηρίας με λήψη τεσσάρων άμεσων μέτρων σε πρώτο επίπεδο:

 1. Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε 12 μίλια.
 1. Δήλωση μη αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
 1. Διακήρυξη ότι ο εναέριος χώρος του Αιγαίου είναι ελληνικός και επιφύλαξη για άσκηση.
 1. Ειδοποίηση της Τουρκίας ότι δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις του εθνικού χώρου και ότι οι αντιδράσεις μας, όταν και όπως εμείς κρίνουμε, θα είναι δυναμικές.

Σε δεύτερο επίπεδο:

 1. Άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα και άμεση λήψη μέτρων, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν οι κατασκοπευτικές βάσεις σε βάρος της εθνικής μας άμυνας.
 1. Κίνηση της διαδικασίας για την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.
 1. Εθνική κινητοποίηση, ενημέρωση, πληροφόρηση και εκπαίδευση του λαού.
 1. Έλεγχος των τραπεζικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων για να αποτραπεί η υπονόμευση της οικονομίας».

Μάλιστα, έκλεινε τη συνέντευξή του με τη φράση: «Αν υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί ο πόλεμος, θα αποφευχθεί. Και αν δεν υπάρχει, θα κερδηθεί».

Ήταν ή όχι σε συνεννόηση Καραμανλής-Παπανδρέου;

Τελικά, επιβεβαιώθηκε η εκδοχή της ειρήνης, αλλά η διπλωματική και πολιτική διένεξη διαρκεί έως σήμερα. Και το ερώτημα παρέμεινε: υπήρχε ή δεν υπήρχε συνεννόηση Καραμανλή-Παπανδρέου για το «βυθίσατε το Χόρα», το οποίο αποτέλεσε προεκλογικό αντι-σύνθημα για τη ΝΔ, προκειμένου να «χτυπήσει» το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του 1977 και του 1981;

«Μίλησα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και του είπα: “Κύριε πρόεδρε, το Χόρα μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάνει έρευνες και επομένως μπαίνουμε σε κρίση με την Τουρκία”. Ο μακαρίτης Παπανδρέου μού απάντησε: “Ο πρόεδρος νομίζει ότι πρέπει να εγκαταλείψω την περιοδεία μου και να επιστρέψω;”. Του είπα: “Κύριε πρόεδρε, αυτό είναι θέμα δικό σας. Οταν αποφασίσετε να επιστρέψετε, θα σας ενημερώσει πλήρως ο ίδιος ο πρωθυπουργός”.

Αυτή ήταν η μόνη επαφή που εγένετο μεταξύ του πρωθυπουργού δι’ εμού και του Ανδρέα Παπανδρέου για το επεισόδιο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου γύρισε από τη Θράκη μετά από δύο ημέρες και ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό. Το σύνθημα “βυθίσατε το Χόρα” το είπε ενόσω βρισκόταν στη Θράκη, χωρίς καμία προσυνεννόηση, χωρίς καμία επαφή με τον πρωθυπουργό».

Αυτά είχε πει στη Βουλή το 2002 ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αλέκο Ακριβάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό όταν είπε «βυθίσατε το Χόρα».

Μάλιστα, επικαλέστηκε διάλογο στη Βουλή του Ανδρέα Παπανδρέου με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αβέρωφ, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ράλλη (1980).

«Κατά τη συζήτηση εκείνη, ο Ανδρέας Παπανδρέου τόνισε ότι δεσμεύεται και δεν μπορεί να πει περισσότερα για το θέμα. Εάν όμως συνεχίζονταν οι ύβρεις εις βάρος του, θα αναγκαζόταν να παραβεί τον λόγο που είχε δώσει. Στην ίδια συνεδρίαση, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ανέφερε ότι η φράση που είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου “υπηρετούσε εθνικό σκοπό” και ότι το διεπίστωσε ο ίδιος σε συνάντηση που είχε μαζί του και επείσθη απολύτως», είχε πει ο κ. Ακριβάκης.

Ο επίμαχος διάλογος Παπανδρέου-Αβέρωφ και η «παρέμβαση» Κανελλόπουλου

Ιδού και ολόκληρος ο επίμαχος διάλογος, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής που έχει στη διάθεσή του το TheCaller.gr:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ – ΤΟΣΙΤΣΑΣ (Υπ. Εθνικής Αμύνης). Εφ΄ όσον λοιπόν δεν μπορούμε να έχουμε απόφαση Διεθνών Δικαστηρίων, που να λέει «αυτό είναι το ορθό», εφ΄όσον δεν μπορούμε να έχουμε εκτελεστή απόφαση Διεθνούς Σώματος είμεθα πάντοτε παρόντες οποτεδήποτε αμφισβητούνται τα δικαιώματά μας στον εναέριο χώρο. Είτε στα 10, είτε στα 6 μίλια. Είμεθα παρόντες, κατά τρόπο μαχητικό.  Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω.  Όποιος θέλει παραπάνω, θέλει πολιτική του «Βυθίσατε το Χόρα».   Θέλει πολιτική καταρρίψεων.  Αυτό δεν θα το κάνουμε εμείς. Και αν ακολουθούμε σωστή τακτική ή όχι σε 18 μήνες θα έχει την ευκαιρία να το κρίνει ο Ελληνικός Λαός.  (Χειροκροτήματα εκ της Κυβερνητικής Πτέρυγος). 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ).  Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ σε δυό σημεία.

 Το πρώτο είναι το περίφημο «Βυθίσατε το Χόρα». Έχω πολλές φορές δεχθεί τα πυρά και της Κυβέρνησης και του Τύπου πάνω σ’ αυτό το σύνθημα.   Είμαι δυστυχώς δεσμευμένος και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω, οποιαδήποτε φθορά και αν αυτό επιφέρει, γιατί σέβομαι κοινές αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα.  Πάρα πέρα δεν είμαι σε θέση να πω, αλλά είμαι υποχρεωμένος, αν δε σταματήσει αυτή η ιστορία, κάποτε να παραβιάσω το λόγο μου και να μιλήσω.  (Παρατεταμένα χειροκροτήματα εκ της Πτέρυγος του ΠΑΣΟΚ).

 Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αποσιώπησε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1976, σύμφωνα με την οποία ακολουθείται η εξής διαδικασία, όσον αφορά ασκήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.  Πρώτα ειδοποιείται η Ελλάδα για τις ασκήσεις, τις οποίες προτίθεται να εκτελέσει στο Διεθνή χώρο του Αιγαίου κοντά στα δικά μας εναέρια όρια, ακόλουθα δε η Ελλάδα κάνει τις παρατηρήσεις της.  Τονίζει π.χ. ότι αυτό αποτελεί παραβίαση αεροδιαδρόμου ή ότι αποτελεί παραβίαση του εναέριου χώρου μας.  Στη συνέχεια, αυτό είναι το απίστευτο της συμφωνίας, η Τουρκία μπορεί να μην προσαρμοσθεί στις δικές μας τοποθετήσεις και μπορεί να προχωρήσει και να εκτελέσει «ως εσχεδιάσθη» -AS PLANNED-, αυτή είναι η φράση της συμφωνίας, τις ασκήσεις της.  Και ποιο προνόμιο διατηρεί πλέον η Ελλάδα;  Να απευθυνθεί προς Διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το ΙΚΑΟ, ή όπως είναι – αν είμαστε στην Συμμαχία – το ΝΑΤΟ.

 Και αυτό ακριβώς κ. Υπουργέ κάνατε. Διαμαρτυρηθήκατε μάλιστα διαμαρτυρήθηκε πρώτη η Τουρκία – διότι είχατε την αποφασιστικότητα να παρακολουθήσετε. Παρακαλώ τον κ. Υπουργό να μου πει αν αυτή η συμφωνία, αυτό το κείμενο, το οποίο αυτή την ώρα κάπως θυμάμαι, όχι όμως λεπτομερειακά, υπάρχει και αν έχω δίκιο όταν κάνω αυτές τις παρατηρήσεις. (Χειροκροτήματα εκ της Πτέρυγος του ΠΑΣΟΚ).

 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ – ΤΟΣΙΤΣΑΣ (Υπ. Εθνικής Αμύνης). Κύριε Πρόεδρε, δεν ενθυμούμαι και εγώ αυτή τη συμφωνία, θα πάω σε λίγο στο Υπουργείο, θα τη δω, και το απόγευμα θα είμαι σε θέση να σας πω.  Όσο για το πρώτο που είπατε, πρώτη φορά το λέτε, όταν ένας Αρχηγός ή και οποιοδήποτε μέλος του Κοινοβουλίου επικαλείται λόγους Εθνικού συμφέροντος, για να μην μπορεί να εξηγήσει κάτι η Κυβέρνηση και οποιοσδήποτε άλλος, έχει υποχρέωση να σέβεται αυτή η δήλωση.  Ελπίζω να την σέβεσθε και σεις, όταν η Κυβέρνηση σας λέγει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για ορισμένα πράγματα, γιατί αυτό μπορεί να βλάψει τα Εθνικά συμφέροντα. (Χειροκροτήματα εκ της Κυβερνητικής Πτέρυγος).

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ. Κύριε Πρόεδρε, δεν πρόκειται να αγορεύσω δεν παραβιάζετε τίποτα.

 Θα ήθελα να βεβαιώσω τη Βουλή, ότι πράγματι ο κ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη στη διατύπωση των λέξεων εκείνων για ορισμένο Εθνικό σκοπό. 

 Με διαβεβαίωσε ο ίδιος τον Αύγουστο του 1976, όταν είχαμε συναντηθεί και τον ερώτησα πως έφθασε στο σημείο να διατυπώσει μια τέτοια φράση, μου είπε γιατί το έκανε και βεβαιώθηκα ότι το έκανε για λόγους εθνικούς.   (Χειροκροτήματα)

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ). Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, κύριο Κανελλόπουλο, γιατί επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό το οποίο είπα.      (Χειροκροτήματα εκ της Πτέρυγος του ΠΑΣΟΚ).

Η (αναπάντεχη) επιβεβαίωση από τον Μητσοτάκη…

 Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση του 2002 μεταξύ Ακριβάκη-Μολυβιάτη στη Βουλή παρενέβη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η παρέμβασή του αυτή είχε ιδιαίτερη αξία. Διότι για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημοσίως ότι πράγματι Καραμανλής και Παπανδρέου ήταν σε συνεννόηση!

«Συνέβη να έχω ζήσει τα γεγονότα και να έχω ερευνήσει εκ των υστέρων το θέμα. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω και η πληροφορία που θεωρώ χρέος μου να καταθέσω είναι η εξής: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, κάνοντας τη δήλωση “βυθίσατε το Χόρα”, ενδεχομένως – πολύ πιθανόν, αν θέλετε σίγουρα – ήθελε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει εκείνη την ώρα την κυβέρνηση, παίρνοντας μία ακραία θέση, για να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πρόβλημα της εποχής εκείνης. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό ως ενδεχόμενο», είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, με τον κ. Μολυβιάτη να επιμένει μάταια ότι οι συνεννοήσεις Καραμανλή-Παπανδρέου ήταν μεταγενέστερες.

…και η αλήθεια

 Κι όμως. Η συνεννόηση αυτή είχε γίνει πράγματι και μάλιστα εκ των προτέρων. Είχε γίνει μέσα από τη «Μοτορόλα» της Αστυνομίας, σε ένα χωριό έξω από την Καβάλα. Όπως περιγράφεται στην αρχή του κειμένου…

Ροή Ειδήσεων

07/06/2023 | 17:55

Έγκλημα στο Μαρούσι – 8 χρόνια εγκλεισμού για την 18χρονη που σκότωσε την 22χρονη φίλη της

07/06/2023 | 17:30

Οργισμένος ο γιος του Γιώργου Καραϊβάζ απαντά: «Δεν θα δεχτούμε ούτε ένα ευρώ για τη δολοφονία του»

07/06/2023 | 17:27

Πειραιάς: Τρόμος για 17χρονη στη Φρεαττύδα – Αποπειράθηκαν να τη βιάσουν τέσσερις νεαροί
23 1

07/06/2023 | 17:08

Φώτης Πονηρός: Σοκ στη Μύκονο για τον θάνατο του γνωστού κοσμηματοπώλη – Ήταν θετικός στον κορονοϊό

07/06/2023 | 17:06

Ξέσπασε ο πατέρας της Κάρολαιν μετά την απόσυρση της έφεσης από τον Αναγνωστόπουλο – «Ελπίζω να σαπίσει στη φυλακή»

07/06/2023 | 16:44

O πατέρας Λίβυος διαλύει τους μύθους των φανατικών για τα «κορίτσια-παπαδακια»: «Σε αυτά τα κοριτσάκια ποιος θα εξηγήσει ότι ο Χριστός δεν έχει κανένα πρόβλημα που γεννήθηκαν γυναίκες;»

07/06/2023 | 16:37

Dentist Pass: Ξεπέρασαν τις 86.000 οι αιτήσεις τις πρώτες 15 ημέρες

07/06/2023 | 16:20

Θάνατος εγκύου στη Νέα Μάκρη: «Κάντε γρήγορα γεννάει!» – H συνομιλία συγγενών της με το ΕΚΑΒ

07/06/2023 | 16:11

Θανάσης Σπυρόπουλος: Πέθανε ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης
glyfada trapezitis 070623

07/06/2023 | 15:57

Γλυφάδα: Καρέ καρέ η «κινηματογραφική» σύλληψη του τραπεζίτη της μαφίας των ναρκωτικών – Το ποσό «μαμούθ» που ξέπλενε

07/06/2023 | 15:47

Η Αφροδίτη Γραμμέλη μετά το λιποθυμικό επεισόδιο: «Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μου» – Η Φαίη Σκορδά ξεκαθαρίζει για την κάμερα

07/06/2023 | 15:40

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ανοίγει εκ νέου την Παρασκευή η πλατφόρμα για όσους δεν πρόλαβαν
screenshot 4

07/06/2023 | 15:35

«Milky Way»: Δείτε το πρώτο teaser της πολυαναμενόμενης σειράς του MEGA – Ετοιμαστείτε για το πιο συναρπαστικό γαλαξιακό ταξίδι

07/06/2023 | 15:31

Θήβα: Όλα τα σενάρια ανοιχτά για το θάνατο του 38χρονου στη Βοιωτία – Το ερώτημα που απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ

07/06/2023 | 15:18

«Άγρια κόντρα» με Γεωργιάδη και Λοβέρδο: «Αν θέλετε το κάνουμε ροντέο», «Όχι σε μένα απειλές»
73338786
Πρινς: Αμφιλεγόμενος αλλά και αξεπέραστος
Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά
aliki
Αποκάλυψη για την Βουγιουκλάκη: «Απαγορευόταν τότε από το νόμο να ανέβει πάνω στο αντιτορπιλικό- Τι έκανε για τα γυρίσματα ταινίας»
a00dee6d ea2b 4bfc a7eb ba6e32fc0da6
Οδυσσέας Ανδρούτσος: O ήρωας της Επανάστασης που έπεσε από χέρι ελληνικό…
5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Σωτήρης Μουστάκας: 16 χρόνια χωρίς τον αξέχαστο κωμικό που θαύμασε ο πλανήτης