Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί και ο ιστορικός λόγος του Γεωργίου Παπανδρέου: «Νέος κόσμος θα υψωθεί από τα ερείπια»

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί υποστέλουν τη σημαία τους από την Ακρόπολη, καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και εκκενώνουν την πόλη.

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί υποστέλουν τη σημαία τους από την Ακρόπολη, καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και εκκενώνουν την πόλη.

Η Αθήνα ήταν ελεύθερη ξανά, έπειτα από 1.264 ημέρες κατοχής.

Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του έθνους.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην Αθήνα επικράτησε απόλυτη τάξη.

Ακούστε την αναγγελία της απελευθέρωσης:

Έξι ημέρες μετά έγινε η επίσημη άφιξη της Ελληνικής Κυβέρνησης υπό τον Γ. Παπανδρέου.

Σε αυτή συμμετείχε το ΕΑΜ με έξι υπουργούς με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Στη συνοδεία ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής R. Leeper και ο αντιστράτηγος R. Scobie, αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ελλάδα, υπό τις διαταγές του οποίου έχουν υπαχθεί ο ΕΔΕΣ και ο ΕΛΑΣ με βάση τη Συμφωνία της Καζέρτας. Ο αθηναϊκός λαός τους υποδέχτηκε με ενθουσιασμό.

Αρχικά, ο Παπανδρέου και τα μέλη της Κυβέρνησης ανέβηκαν στην Ακρόπολη, όπου ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Στη συνέχεια ακολούθησε η δοξολογία στη Μητρόπολη, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος και μελλοντικός Αντιβασιλέας Δαμασκηνός.

Αμέσως μετά ο Παπανδρέου εκφώνησε στην Πλατεία Συντάγματος τον «Λόγο της Απελευθέρωσης».

Όπως έγραφε ο Θεοτοκάς: «Ποτέ δεν είχα δει την πλατεία σε τέτοιο σημείο πλημμυρισμένη από λαό. Το δάσος οι σημαίες κι οι πινακίδες συνθέτανε μιαν εικόνα παρδαλή και ζωηρή, πολύ αλλιώτικη από το θέαμα των παλαιών αθηναϊκών συλλαλητηρίων, όπου έβλεπε κανείς μονάχα ένα γκρίζο πλήθος».

Ο Γεώργιος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Ἀσπαζόμεθα τὴν ἱερὰν γῆν τῆς Ἐλευθέρας Πατρίδος... Οἱ Βάρβαροι, ἀφοῦ ἔβεβήλωσαν, ἐπυρπόλησαν καὶ ἐδήωσαν, ἐπὶ τρία καὶ ἥμισυ ἔτη, πιεζόμενοι πλέον ἀπὸ τὴν συμμαχικὴν νίκην καὶ τὴν ἐθνικήν μας ἀντίστασιν τρέπονται εἰς φυγήν. Καὶ ἡ Κυανόλευκος κυματίζει μόνη εἰς τὴν Ἀκρόπολιν...».

Επίσης ανέφερε: «Ο Λαός μας, μὲ τοὺς ἀπαραμίλλους ἀγῶνας καὶ τὰς σκληροτάτας θυσίας του, κατέκτησε τὸ δικαίωμα νὰ τοῦ ἀνήκῃ τὸ Μέλλον. Νέος κόσμος θὰ ὑψωθῇ ἀπὸ τὰ ἐρείπια».

Ακούστε τον «Λόγο της Απελευθέρωσης»:

Send this to a friend