Αθήνα

29 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο» - Η περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έμεινε στην ιστορία

Στις 11 Ιανουαρίου 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την περίφημη φράση «Η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».

Στις 11 Ιανουαρίου 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την περίφημη φράση «Η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο».

Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε "πόλεμο" με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.

Ακραία πόλωση επικρατούσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και οι σχέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρισκόταν στο "κόκκινο".

Ο "Εθνάρχης" απείχε από την πολιτική κρίση, καθώς με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχε ανανεωθεί η θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, τις πρώτες ημέρες του 1989 κλήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Τότε, δήλωσε:  «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο» .

Ο χαρακτηρισμός του θεωρήθηκε απόλυτα εύστοχος παρότι μετέπειτα υπήρξαν διάφορες ερμηνείες. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έμεινε μακριά από το σκάνδαλο του '89 και διαφώνησε με την απόφαση της ΝΔ και του Ενιαίου Συνασπισμού να παραπέμψουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Λέγεται πως τότε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας την επίσης ιστορική φράση: «Έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή· τον στέλνεις σπίτι του» .

Send this to a friend