Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Έφυγε ο Αλέξης Παππάς και ξεκίνησαν τα πανηγύρια – Στεναχωρήθηκε ο Τριαντάφυλλος! (vid)

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

H διερμηνέας-κατάσκοπος από το Αγρίνιο που βοήθησε τους αντάρτες κατά τη γερμανική κατοχή και εκτελέστηκε από Ταγματασφαλίτες

Η Μαρία Δημάδη υπήρξε μια ηρωίδα της αντίστασης, η οποία βοήθησε  τους αντάρτες στον αγώνα τους κατά των Γερμανών την περίοδο της κατοχής. 

Η Μαρία Δημάδη υπήρξε σπουδαία ηρωίδα της αντίστασης, η οποία βοήθησε τους αντάρτες στον αγώνα τους κατά των Γερμανών την περίοδο της κατοχής και εκτελέστηκε σε ηλικία 37 χρονών. 

Είχε γεννηθεί το 1907 στο Αγρίνιο και καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν ο σπουδαίος γυναικολόγος και ποιητής Κώστας Δημάδης και η μητέρα της καταγόταν από πλούσια οικογένεια καπνεμπόρων.

Η Μαρία Δημάδη είχε λάβει ανώτερη μόρφωση, γνώριζε ξένες γλώσσες, πιάνο και είχε σπουδάσει στο Αμβούργο Φιλολογία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος οργάνωσε τις γυναίκες της πόλης, βοηθώντας τους φαντάρους και βοήθησε ως νοσοκόμα τους τραυματίες του πολέμου.

Τότε, ήρθε σε επαφή με τους γείτονες της, τον αρχιτέκτονα Κώστα Καζαντζή και τον γιατρό Δημήτριο Πανόπουλο, μέσω των οποίων συμμετείχε στο ΕΑΜ και υπήρξε η πρώτη γυναίκα της Αιτωλοακαρνανίας που συντάχθηκε στην Εθνική Αλληλεγγύη.

Μάλιστα, στο χωριό Πλάτανος, όπου βρισκόταν το εξοχικό της οικογένειας της, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ της περιοχής. Όταν η Ελλάδα προχώρησε σε συνθηκολόγηση και οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν τα αστικά κέντρα, η Δημάδη ανέλαβε θέση-κλειδί στο Γερμανικό Φρουραρχείο στο Αγρίνιο, καθώς γνώριζε τη γερμανική γλώσσα και προσελήφθη ως διερμηνέας των Γερμανών. Ήταν μια γοητευτική γυναίκα, η οποία ήταν αγαπητή στην τοπική κοινωνία και ξεχώρισε για το ήθος και τη μόρφωσή της.

Τότε, ήρθε σε στενή επαφή με τους κατακτητές και παρακολουθούσε από κοντά τον εχθρό, ενημερώνοντας τους συντρόφους της για τις επόμενες κινήσεις τους. Άκουγε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τις συζητήσεις τους και όταν έβρισκε ευκαιρία έπαιρνε πληροφορίες από τα βιβλία και τα απόρρητα έγγραφα που υπήρχαν στο Φρουραρχείο. Στη συνέχεια ερχόταν σε επαφή με τους αντάρτες της περιοχής και τους ενημέρωνε για τα σχέδια τους. Με αυτό τον τρόπο τους ειδοποίησε για τις κινήσεις των κατακτητών στο Θέρμο, το Μακρυνόρος και το Καρπενήσι και οι αντάρτες τους έστησαν ενέδρες. Παράλληλα, έπεισε τους Γερμανούς να πραγματοποιήσουν έρανο για τους φτωχούς της περιοχής, μέσω του οποίου βοήθησε οικονομικά τον ΕΛΑΣ.

[inline_article order=”1″]

Τα τελευταία χρόνια της κατοχής η δράση της αποκαλύφθηκε και λίγο πριν από την αποχώρηση των γερμανών από το Αγρίνιο εκτελέστηκε με δύο σφαίρες στην καρδιά έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδος. Τότε, η Δημάδη ήταν 37 χρονών και μητέρα ενός παιδιού.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Φ. Γελαδόπουλο, ο οποίος ερεύνησε μετά από χρόνια τον θάνατο της, την εκτέλεσαν Έλληνες Ταγματασφαλίτες υπό τον φόβο ότι με την αποχώρηση των Γερμανών θα αποκάλυπτε στους συμπατριώτες της τη δράση των δοσίλογων κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι Γερμανοτσολιάδες έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια στο στο σπίτι της, τη συνέλαβαν και στη συνέχεια την ανέκριναν και την εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στην καρδιά.

Το 1987 γυρίστηκε και σήριαλ από την κρατική τηλεόραση για τη δράση της «Μαρία Δημάδη», που ήταν βασισμένο στο βιβλίο του Γελαδόπουλου. Τη Μαρία Δημάδη υποδυόταν η ηθοποιός Ελένη Σάνιου.

Ο Τελευταίος Πειρασμός: Όταν ο Σκορτσέζε μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη που εξόργισε την εκκλησία
Τι συμβολίζει η παπαρούνα και γιατί η κουτσουπιά λέγεται το «δέντρο του Ιούδα»; Οι διάσημοι πίνακες Μονέ και Μουνκ
Η αποκαλυπτική συνέντευξη του Πτέραρχου Νίκου Κουρή για τη χούντα: «Ζούσαμε μέσα σε ένα φρικτό & τυραννικό καθεστώς»
Το αποτυχημένο Κίνημα του Ναυτικού κατά της δικτατορίας και η θρυλική ανταρσία στο αντιτορπιλικό «Βέλος»
Η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, παραμονές της χούντας (ΦΩΤΟ)
Όταν η Χούντα γκρέμισε τον παραμυθένιο πύργο των Αθηνών με τα 32 δωμάτια και τις πολεμίστρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)