• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 12:10

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

H δυναστεία των Κένεντι- Πώς ο Τζον Κένεντι πήρε τη θέση του αδερφού του και εξελέγη Πρόεδρος της Αμερικής

Στη φωτογραφία απεικονίζονται o Tζόι και ο Τζον Κένεντι με τον πατέρα τους Τζόζεφ Πάτρικ.Ο Τζόι ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Τζον ο οποίος είχε γεννηθεί στις 29 Μαΐου 1917 στη Μασαχουσέτη.

Ο Τζον ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Είχε πέντε ακόμη αδερφές και 3 αδέρφια. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν δήμαρχος στη Βοστόνη από τον οποίο πήρε το όνομά του. Στα παιδικά του χρόνια τον αποκαλούσαν Τζακ. Πέρασε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια και μεγάλωσε σε ένα ευκατάστατο περιβάλλον.

Ωστόσο, ήταν φιλάσθενος και υπέφερε συχνά από αρρώστιες με αποτέλεσμα να περάσει μερικά διαστήματα στα νοσοκομεία. Η οικογένεια είχε δύο κατοικίες. Ένα χειμερινό σπίτι στη Φλόριντα και μια θερινή κατοικία στη Μασαχουσέτη.

Ο Τζον αγαπούσε το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το τένις και λάτρευε το διάβασμα. Από μικρός διάβαζε δεκάδες βιβλία και απολάμβανε τα παιχνίδια με τα αδέρφια του. Ο πατέρας τους ήταν ένας επιχειρηματίας με πολλές φιλοδοξίες και ήθελε να παιδιά του να ασχοληθούν με την πολιτική. Μάλιστα, ο  Τζοι, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος δύο χρόνια από τον Τζον είχε εκφράσει την επιθυμία του να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ με θερμό υποστηρικτή τον πατέρα του.

Αδέρφια Κένεντι

Όταν ο Τζον Κένεντι ξεκίνησε να σπουδάζει στο Χάρβαρντ έκανε διάφορα ταξίδια προκειμένου να δει τον κόσμο και τότε ήρθε σε επαφή με διαφορετικά έθνη και γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες. Την περίοδο των σπουδών του έγραψε και ένα βιβλίο με τίτλο "Why England Slept" στο οποίο ανέλυε τους λόγους που η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν έτοιμη να πολεμήσει τους Γερμανούς.

Όταν τελείωσε τις σπουδές του κατετάγη στο ναυτικό, όπου διακρίθηκε για το κουράγιο και τις ηγετικές του ικανότητες Την περίοδο του πολέμου, ο μεγαλύτερος αδερφός, ο οποίος ήταν πιλότος σκοτώθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα στην Ευρώπη.

Ο Τζον Κένεντι με τον αδερφό του Τζόι

Ο πατέρας του πίστευε ότι ο Τζόι ήταν κατάλληλος για την πολιτική καθώς ήταν κοινωνικός και δυναμικός σε αντίθεση με τον Τζακ ο οποίος ήταν ντροπαλός και ήσυχος. Πριν από τον θάνατο του Τζοι οι γονείς του πίστευαν ότι θα γινόταν καθηγητής ή συγγραφέας. Ένας από τους φίλους του στο ναυτικό ανέφερε ότι μιλούσε πολύ γρήγορα και φαινόταν να ντρέπεται όταν έπρεπε να μιλήσει μπροστά στο κοινό. Ο πατέρας του ήταν συντετριμμένος μετά τον θάνατο του Τζοι και έπεισε τον Τζον να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Τζον ακολούθησε τη συμβουλή του και τ 1946 ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα είχε καταφέρει να γίνει πρόεδρος της Αμερικής.

Σε συνέντευξή του ο Τζον Κένεντι είχε αναφέρει ότι έκανε απλώς τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο αδερφός του. Όπως ανέφερε κάποια στιγμή σε έναν δημοσιογράφο: "Αν ο Τζόι ζούσε, πιθανόν τώρα θα ήμουν δικηγόρος". Ήταν η πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που είχε γεννηθεί τον 20ο αιώνα και ο πιο λαοφιλής ηγέτης των ΗΠΑ.

Διαβάστε μερικά αποφθέγματα του Τζον Κένεντι: 

Αυτοί που καθιστούν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη, κάνουν μια βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη.
 
Αν μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει του πολλούς, που είναι φτωχοί, τότε δεν μπορεί να σώσει του λίγους, που είναι πλούσιοι.
 
Είναι παράδοξη αλήθεια ότι ενώ σήμερα οι φορολογικοί συντελεστέε είναι πολύ υψηλοί, εντούτοις τα φορολογικά έσοδα είναι πολύ χαμηλά και ο μόνοε σωστός τρόπος για να αυξήσουμε τα έσοδα είναι να μειώσουμε τους συντελεστές.
 
Η μεγαλύτερη έκπληξη όταν αναλάβαμε την προεδρία ήταν ότι βρήκαμε την κατάσταση τόσο άσχημη όσο λέγανε προεκλογικά ότι είναι.
 
Η νίκη έχει χίλιους πατεράδες, αλλά η ήττα είναι ορφανή.
 
Όλες οι μητέρες θέλουν να δουν τους γιους τους προέδρους, αλλά χωρίς να γίνουν πολιτικοί.
 
Πολύ συχνά απολαμβάνουμε την άνεση της γνώμης χωρίς τη στενοχώρια της σκέψης.
 
Ποτέ δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε από φόβο, αλλα και ποτέ δεν πρέπει να φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε.
 
Πρέπει να χρησιμοποιούμε τον χρόνο ως εργαλείο, όχι ως καναπέ.
 
Συγχώρα τους εχθρούς σου, αλλά ποτέ μην ξεχνάς τα ονόματά τους.

Send this to a friend