Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ζώδια – Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 25-31 Οκτωβρίου 2021

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Η εκτέλεση 22 ανθρακωρύχων στην Καλογρέζα από τους ταγματασφαλίτες – Το άγριο έγκλημα της κατοχής

Στην περιοχή της Καλογρέζας σημειώθηκε ένα από τα πρώτα μεγάλα μπλόκα των Γερμανών στην κατοχή, στο οποίο εκτελέστηκαν 22 νεαροί Έλληνες ανθρακωρύχοι. 

Στην Καλογρέζα, την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Λεωφόρου Κύμης, έδρασαν κατά τη διάρκεια της κατοχής αντιστασιακοί και μέλη της ΕΠΟΝ, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων που ιδρύθηκε στα χρόνια της κατοχής. Για τον λόγο αυτό έγινε στόχος των Γερμανών και των συνεργατών τους.

Στις 15 Μαρτίου 1944, οι Γερμανοί έστησαν το πρώτο μεγάλο μπλόκο της κατοχής στην Καλογρέζα. Στο πλευρό τους είχαν ντόπιους συνεργάτες, ταγματασφαλίτες και Χωροφύλακες. Σύμφωνα με το αρχείο του Αριστοτέλη Κουτσουμάρη, (φακ. 46, ΕΛΙΑ), μια ημέρα πριν, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Ταβουλάρη με την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας στην οποία αποφασίστηκε η διενέργεια ερευνών και συλλήψεων «εν τω Συνοικισμώ Καλογραίζης και των πέριξ αυτού μικροσυνοικισμών την επομένην ημέραν».

Το επόμενο πρωινό οι κάτοικοι ξύπνησαν από τις χειροβομβίδες και τους πυροβολισμούς. Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε σπίτια και σε δρόμους και οι άντρες άνω των 14 ετών οδηγήθηκαν σε ένα οικόπεδο της περιοχής.  Συνολικά συνελήφθησαν 500 κάτοικοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στην Ειδική Ασφάλεια και υπέστησαν βασανισμούς.

Συνταγματάρχης των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν ο Γιώργος Πλυτζανόπουλος. «Η Κοκκινιά δεν είναι εδώ, η Γερμανία είναι εδω. Πάρτε το χαμπάρι, θα πεθάνετε όλοι σας», ήταν τα λόγια που έλεγαν οι ταγματασφαλίτες, ενώ μάζευαν τον κόσμο.

22 από τους συλληφθέντες εκτελέστηκαν επιτόπου. Η εκτέλεση τους έγινε ως αντίποινα για την εκτέλεση του ταγματάρχη Χωροφυλακής Δημήτρη Αλεξόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από την ΟΠΛΑ (Ομάδα Περιφρούρησης Λαϊκών Αγωνιστών) λίγους μήνες νωρίτερα στην Καλογρέζα.

Η ΟΠΛΑ εκτέλεσε τον Χωροφύλακα Αλεξόπουλο στις 27 Σεπτεμβρίου 1943, επειδή είχε διατάξει πυρ εναντίον άοπλων ανθρακωρύχων που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη των τροχιοδρομικών υπαλλήλων μετά από σαμποτάζ του ΕΛΑΣ στο αμαξοστάσιο της Καλλιθέας.

Ο Αλεξόπουλος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση κατά των διαδηλωτών. Ήταν αυτός που διέταξε να πυροβολήσουν εναντίον τους, παρόλο που δεν είχε εντολή από αξιωματούχο της κατοχικής κυβέρνησης ή των Γερμανών κατακτητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις ανθρακωρύχοι από την Καλογρέζα.

Η ΟΠΛΑ εκδικήθηκε τον θάνατο τους, εκτελώντας τον Αλεξόπουλο. Λίγους μήνες μετά στήθηκε το μπλόκο της Καλογρέζας και 22 ακόμη νεαροί ανθρακωρύχοι και μέλη της ΕΠΟΝ εκτελέστηκαν από τα τάγματα Ασφαλείας. Ο αδερφός ενός θύματος, του 18χρονου Γιώργου Παπαδημητρίου, είχε περιγράψει τις δραματικές στιγμές:

“Τα χαράματα της 14ης του Μάρτη του 1944 και ενώ τα στρατεύματα κατοχής είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν και η αντίστροφη μέτρηση της συντριβής του χιτλερικού άξονα στην Ευρώπη είχε χρονολογηθεί, αυτοί οι άνθρωποι, ντυμένοι άλλοι τσολιάδες, άλλοι χωροφύλακες, έζωσαν ολόκληρη την περιοχή της Καλογρέζας από τα μαύρα χαράματα.

Παραμόνεύουν σε κάθε σημείο, σε κάθε κάθε δρόμο, σε όλα τα περάσματα. Το σύνθημα για την επιχείρησση δεν θα αργήσει, κάποιοι πηγαίνουν στον σταθμό χωροφυλακής, εκεί είναι στημένο το στρατηγείο του αιματοβαμένου αρχιταγματασφαλίτη Λάμπου, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του Παρθενίου, Μόρφη, Πλυτζανόπουλο κ.ά.

Όρμησαν μέσα στα σπίτια κλωτσώντας και βρίζοντας , έβγαλαν όλους τους άντρες έξω και τους μάζεψαν σ΄ ένα λοφίσκο στα σύνορα με το Ηράκλειο. Τους επικίνδυνους – αυτούς που είχαν γραμμένους σε καταλόγους  – τους πήγαιναν με τα χέρια σηκωμένα πίσω στα κεφάλι και αυστηρή συνοδεία, μερικούς τους έκλεισαν στο αστυνομικό τμήμα.

[inline_article order=”1″]

Συνεχίζουν τις έρευνες παντού, προσπαθούν να βρούν αντιστασιακό υλικό αναποδογυρίζουν τα πάντα, κουβαλούν με κλωτσιές και σκουντιές ακόμα και ανύποπτους ανθρώπους, στο τμήμα της Χωροφυλλακής για ανάκριση.

Μέσα αλλά και έξω από την αστυνομία δέρνουν αλύπητα αγωνιστές και προσπαθούν να τους λυγίσουν. Γίνεται η πρώτη εκτέλεση, σκοτώνουν στο ρέμα τον Γιώργο Μικρόπουλο.

Αργότερα όσους έφτασαν τους συγκέντρωσαν στην πλατεία μπροστά στην αστυνομία, εκεί έφεραν και όσους ανθρακωρύχους βρήκαν να εργάζονται. Ύστερα έβγαλαν καταστάσεις και φωνάζουν ονόματα, όσους βγαίνουν τους παίρνουν και τους εκτελούν κοντά στο ρέμα”.

Τα 22 θύματα της Καλογρέζας

Ανδριώτης Ευάγγελος
 Αργυρόπυλος Δημήτριος
 Αρτανιάν Νικόλαος
Βουτσάς Κων/νος
Γεωργίου Κων/νος
Καλοϊδης Ιωάννης
Κανάκης Μιχαήλ
Καμίνης Γεώργιος
Κοντόπουλος Κων/νος
Λάσκαρίδης Γεώργιος
Μαυρίδης Αιμίλιος
Μηνόπουλος Κων/νος
Μικρόπουλος Γεώργιος
Παντολέων Αναστάσιος
Παπαδημητρίου Γεώργιος
Παπούδης Μιχαήλ
Παρασκευάς Γεώργιος
Παρασκευάς Παντελής
Πελεγκρίνο Αντόνιο
Σοφιανόπουλος Γεώργιος
Συρμαλόγλου Ορφέας
Χρυσαυγής Γεώργιος

Στο σημείο της εκτέλεσης ανεγέρθηκε πλάκα της γλύπτριας Αφροδίτης Λιτή, στην οποία αναγράφεται το επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου:

Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια

Άννα Καρατάσιου

*Πληροφορίες: Η Εθνική Αντίσταση στην αδούλωτη Αθήνα, Βασίλης Γ. Μπαρτζιώτας, lefteria-news.blogspot.com, mixanitouxronou.gr, wikipedia, Ελευθεροτυπία

Ροή Ειδήσεων

25/10/2021 | 09:18

Μπέττυ Μαγγίρα: «Δε μπορώ να πενθήσω τη μητέρα μου στις κάμερες» (ΒΙΝΤΕΟ)

25/10/2021 | 09:16

Σασμός: Ξεκινούν οι αποκαλύψεις για τη βεντέτα – Ο Άγγελος, η σχέση με τη Στέλλα και ο όρκος σιωπής της Καλλιόπης

25/10/2021 | 09:09

Έρευνα: Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον κορονοϊό

25/10/2021 | 08:48

Νίκος Ανδρουλάκης: Καλεί σε debate τους συνυποψηφίους του – «Κανείς δεν θα δοξαστεί κρυπτόμενος»

25/10/2021 | 08:43

Στέλιος Κούλογλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου»

25/10/2021 | 08:41

Τα «Φιλαράκια» αποχαιρετούν τον «Γκάνθερ» – Το συγκινητικό μήνυμα της Τζένιφερ Άνιστον

25/10/2021 | 08:34

Ντούμας για το περιστατικό στο Πέραμα: «Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε δολοφόνοι, ούτε μελλοθάνατοι»

25/10/2021 | 08:33

Αντώνης Τσαπατάκης: Βίντεο – καταγγελία με διπλοπαρκάρισμα ασυνείδητου – Η προσπάθεια να μπει στο αυτοκίνητό του (ΒΙΝΤΕΟ)

25/10/2021 | 08:22

Παγώνη: Σωστή η απόφαση να μην γίνει παρέλαση σε Ημαθία και Πιερία

25/10/2021 | 08:11

Ελπιδοφόρος: Παίρνει εξιτήριο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Το πρόγραμμα του στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί κανονικά

25/10/2021 | 08:05

ΟΑΣΑ: Προσαρμογές δρομολογίων λόγω δακτυλίου

25/10/2021 | 08:01

Θλίψη: Πέθανε ηθοποιός από τα «Φιλαράκια»

25/10/2021 | 07:55

Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου

25/10/2021 | 07:43

ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα δωρεάν rapid test

25/10/2021 | 07:35

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου
Η τραγωδία με τον Άλεκ Μπάλντουιν και το μοναδικό δυστύχημα σε γυρίσματα ελληνικής ταινίας: «Η ηθοποιός και ο παραγωγός είναι νεκροί»
Ανδρέας Παπανδρέου: Το «θρυλικό» νεύμα στη Δήμητρα, η επιστροφή από το Χέρφιλντ και η λαοθάλασσα στο Ελληνικό!
Άλεκ Μπάλντουιν – «Η ιστορία επαναλαμβάνεται»: Όταν ο γιος του Μπρους Λι σκοτώθηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι»
21 Οκτωβρίου του 1941: Μέσα σε μία ημέρα, στρατιώτες της Βέρμαχτ εκτέλεσαν 4.000 ανθρώπους στη Σερβία
Η Μάχη των Γιαννιτσών: Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου
Η μέρα της Αλλαγής! Το ΠΑΣΟΚ «σαρώνει» με 48% και ο Ανδρέας Παπανδρέου ετοιμάζεται να αλλάξει τη χώρα