Αθήνα

 

8 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

roumelioti 130125
Σάκης Κατσούλης για τον χωρισμό του από την Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Εγώ αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω»

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Οι ημερομηνίες σταθμοί της Αραβικής Άνοιξης – «Η σπίθα της Τυνησίας», η εξέγερση στην Αίγυπτο και η αιματηρή καταστολή στη Λιβύη

Από την πτώση του Τυνήσιου ηγέτη Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, του Αιγύπτιου Χόσνι Μουμπάρακ και του Λίβυου Μουάμαρ Καντάφι το 2011 ως την καταστολή των εξεγέρσεων στο Μπαχρέιν και τη Συρία, ένα χρονολόγιο των βασικών ημερομηνιών της Αραβική Άνοιξης.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός – Δημόπουλος: Για να πετύχουμε ανοσία πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού
Άγριες Μέλισσες: Αποκαλύπτεται το ένοχο μυστικό του Δούκα – Χωρισμός «βόμβα» στο Διαφάνι

“Η σπίθα της Τυνησίας”

Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 ένας νεαρός πωλητής φρούτων, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, εξουθενωμένος από τη φτώχεια και τις ταπεινώσεις από την αστυνομία, αυτοπυρπολήθηκε στη Σίντι Μπουζίντ στην κεντρική Τυνησία. Η απελπισμένη πράξη του πυροδότησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας και της ακρίβειας στη χώρα.

“Μπεν Άλι φύγε!”

Στις 14 Ιανουαρίου 2011, υπό το σύνθημα “Μπεν Άλι φύγε!”, οι Τυνήσιοι διαδηλώνουν κατά χιλιάδες στην Τύνιδα ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου, που βρισκόταν στην εξουσία επί 23 χρόνια. Το εκείνο το βράδυ ο Μπεν Άλι διέφυγε στη Σαουδική Αραβία και έγινε ο πρώτος ηγέτης αραβικής χώρας που εγκατέλειψε την εξουσία υπό την πίεση του δρόμου. “Η επανάσταση των γιασεμιών” έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στην Αραβική Άνοιξη, με βασικό σύνθημα “Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος”.

Εξέγερση στην Αίγυπτο

Στις 25 Ιανουαρίου χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια αλλά και πολλές άλλες πόλεις για να ζητήσουν την αποχώρηση του Μουμπάρακ που βρισκόταν στην εξουσία από το 1981. “Ψωμί, ελευθερία, αξιοπρέπεια”, φώναζαν πολλοί. “Μπουμπάρακ φύγε!”, ήταν το σύνθημα πολλών. Έτσι ξεκίνησε η “Επανάσταση της 25η Ιανουαρίου”.

“Ο λαός έριξε το καθεστώς!”

Στις 11 Φεβρουαρίου, την ώρα που περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωναν στην Αίγυπτο, ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε την παραίτησή του και παραδίδει την εξουσία του στον στρατό, προκαλώντας έκρηξη χαράς στους διαδηλωτές.

“Ο λαός έριξε το καθεστώς”, φωνάζει το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ, που είχε αναχθεί σε σύμβολο της εξέγερσης.

Η πλατεία Ταχρίρ εμπνέει το Μπαχρέιν

Στις 15 Φεβρουαρίου η πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα άλλαξε όνομα από τους διαδηλωτές, οι οποίοι πλέον την αποκαλούσαν “πλατεία Ταχρίρ”. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως η εξέγερση κατεστάλη στα μέσα Μαρτίου μετά την είσοδο στο Μπαχρέιν δυνάμεων από τις χώρες του Κόλπου, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, για να προστατεύσουν τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις της χώρας.

Αιματηρή καταστολή στη Λιβύη

Στις 15 Φεβρουαρίου η αστυνομία διέλυσε με τη βία μια καθιστική διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης. Ο Καντάφι απείλησε να αναζητήσει τους ταραξίες “σε κάθε δρόμο, σε κάθε αλέα, σε κάθε σπίτι”. Το κίνημα αμφισβήτησης μετατράπηκε σε εξέγερση, η οποία κατεστάλη με τη βία, με χιλιάδες νεκρούς.

Συρία: από τα συνθήματα στη σύγκρουση

Στις 6 Μαρτίου περίπου 15 έφηβοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του σχολείου τους στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία. “Έχει έρθει η σειρά σου, γιατρέ”, έγραψαν αναφερόμενοι στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, που είναι οφθαλμίατρος.Οι έφηβοι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, ανάβοντας τη σπίθα για την εξέγερση και τις πρώτες ειρηνικές διαδηλώσεις με αίτημα δημοκρατικές αλλαγές. Όμως μπροστά στη ανηλεή καταστολή του καθεστώτος, η εξέγερση μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, μια σύγκρουση στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 380.000 άνθρωποι.

Ο Καντάφι συνελήφθη σε έναν υπόνομο

Στις 20 Οκτωβρίου ο Μουάμαρ Καντάφι, που κρυβόταν μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντάρτες, χάρη στη στήριξη του ΝΑΤΟ εντοπίστηκε και σκοτώθηκε κοντά στη Σύρτη, τη γενέτειρά του, ανατολικά της Τρίπολης. Κυβέρνησε τη Λιβύη επί 42 χρόνια, εντοπίστηκε σε έναν υπόνομο, στην άκρη του δρόμου και φονεύθηκε.

Πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Τυνησία

Στις 23 Οκτωβρίου οι Τυνήσιοι συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές για την Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα. Η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, όπου την πλειοψηφία κέρδισε το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα ανέλαβε να συντάξει το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Ο Σάλεχ εγκατέλειψε την εξουσία

Στις 27 Φεβρουαρίου 2012 ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που κυβερνούσε την Υεμένη επί 33 χρόνια, παρέδωσε την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι έπειτα από μια κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές.

Ήταν ο τέταρτος ηγέτης που ανατράπηκε από την Αραβική Άνοιξη, όμως η αποχώρησή του επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία μετάβασης υπό την πίεση των μοναρχιών του Κόλπου.

Ανατροπή του Μόρσι

Στις 3 Ιουλίου 2013 ο πριν ένα χρόνο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτο Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανατράπηκε από τον στρατό υπό τον στρατάρχη Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις. Η διακυβέρνηση του Σίσι ήταν σιδηρά, με χιλιάδες ισλαμιστές να φυλακίζονται, μια καταστολή που αργότερα επεκτάθηκε στους φιλελεύθερους κύκλους. Την επόμενη χρονιά ο στρατάρχης Σίσι εξελέγη πρόεδρος με τεράστια πλειοψηφία.

Τζιχαντιστές σπέρνουν το χάος.

Στις 29 Ιουνίου 2014 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανακηρύσσουν το χαλιφάτο τους σε μια τεράστια περιοχή που είχαν κατακτήσει στη Συρία και το Ιράκ. Το ΙΚ έσπειρε τον τρόμο, προχωρώντας σε αποκεφαλισμούς, μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, απαγωγές, εθνοκάθαρση.

Ο Άσαντ επικρατεί

Η Ρωσία, βασική σύμμαχος της Δαμασκού, μαζί με το Ιράν εξαπέλυσε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 μια εντατική στρατιωτική εκστρατεία στηρίζοντας τον συριακό στρατό. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επικράτησε με τη βοήθεια των δύο συμμάχων του, και εξακολουθεί να κυβερνά μια κατεστραμμένη χώρα

Πηγή: AΠΕ/ ΕΜ

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Νίκος Πολυδερόπουλος: Στο σχολείο βίωσα bullying και έτρωγα ξύλο από τους καθηγητές λόγω της δυσλεξίας

Τι λέει το ΦΕΚ για τις μετακινήσεις εκτός Νομού – Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα

 

 

Ροή Ειδήσεων

1 kentro ygeias n

14/01/2025 | 19:20

Αγαπηδάκη: Επιλεγμένα Κέντρα Υγείας θα εφημερεύουν – Οι υπηρεσίες υγείας πιο κοντά στον πολίτη

14/01/2025 | 19:15

Φωτιά τώρα στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος στο Κορωπί

14/01/2025 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: «Να αποδεσμευτούν από την ΑΑΔΕ οι τραπεζικοί λογαριασμοί μικροοφειλετών»
vroxi kairos paidaki scaled 2

14/01/2025 | 19:10

Καιρός: Νέες βροχές αύριο στα δυτικά – Αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

14/01/2025 | 19:00

Όθων Παπαδόπουλος για Κούγια: «Δεν θα ανταλλάξω ποτέ ξανά κουβέντα μαζί του»

14/01/2025 | 18:50

Κλήθηκαν σε απολογία οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Πανσερραϊκός

14/01/2025 | 18:40

ΕΕ: Επέκταση κυρώσεων κατά της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

14/01/2025 | 18:30

Μίλτος Χαρόβας: «Πριν παίξω στη «Γη της Ελιάς» δεν την έβλεπα τη σειρά, δεν ήξερα κανέναν»

14/01/2025 | 18:22

Νάνσυ Ζαμπέτογλου για τα φίλτρα στο Instagram: «Έχω φωτογραφίες στο προφίλ μου που δεν είμαι εγώ»
proastiakos 1

14/01/2025 | 18:20

Διευκρινίσεις από την Hellenic Train για τη σύγκρουση της αμαξοστοιχίας με αυτοκίνητο στην Πάτρα

14/01/2025 | 18:10

Frontex: Μειωμένες οι παράνομες αφίξεις στην κεντρική Μεσόγειο – Άυξηση στην ανατολική διαδρομή

14/01/2025 | 18:00

Γιάννης Καψάλης για Χριστοδουλόπουλο: «Ας το λύσουν μόνοι τους, δεν εμπλεκόμαστε»
4527066

14/01/2025 | 17:50

Ποινή τριών αγωνιστικών στον Ντραγκόφσκι

14/01/2025 | 17:45

Δίκη για το Μάτι: «Δεν έχω ευθύνη για το επιχειρησιακό μέρος» – Η απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλου

14/01/2025 | 17:44

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Σ. Φάμελλου με τη Λ. Κατσέλη – Η υποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα
Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Η μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας
international day of people with disability
3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
maradona 281123
Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Ντιέγκο Μαραντόνα!
polytexneio1 1 1 1
Πολυτεχνείο: Το μεγάλο αφιέρωμα του The Caller για την Εξέγερση – Διαβάστε όλα τα ιστορικά κείμενα
mikros serifis
Μικρός Σερίφης: To μακροβιότερο ελληνικό παιδικό περιοδικό
stiles
O «Kαιρός της Kολώνας» – Aναδρομή στη θύελλα του Οκτωβρίου του 1852 που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην Αθήνα