Αθήνα

20 oC

αραιές νεφώσεις

Ποιος είναι ο Γιάννος Παπαντωνίου- Οι σπουδές στο εξωτερικό, το ΚΚΕ Εσωτερικού, η θέση- «κλειδί» στην κυβέρνηση Σημίτη, η πρώτη σύζυγος που πέθανε και τώρα στη… φυλακή

Στη φυλακή οδηγήθηκε χθες ο Γιάννος Παπαντωνίου με τη σύζυγό του για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων πληρωμών που φέρεται να έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Η είδηση της φυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου έχει προκαλέσει "σεισμό" στον πολιτικό κόσμο.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και ένα από τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 27 Ιουλίου 1949. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Πανόπουλος εργαζόταν ως δικηγόρος και η μητέρα του Ευαγγελία Παπαντωνίου ήταν νομικός και η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Με τη μητέρα του το 1968

Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ, και ο Γιάννος Παπαντωνίου κράτησε το επίθετο της μητέρας του. Μόλις τελείωσε το σχολείο σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν και ιστορία στη Σορβόννη. Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ και την περίοδο 1977 – 1978 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1970 στην Αμερική

Παράλληλα, ήταν παντρεμένος από το 1972 με τη Λία Καρτάλη, κόρη του πολιτικού Γεωργίου Καρτάλη και της Εριφύλης Καρτάλη, η οποία τον στήριξε στα πρώτα του βήματα στην πολιτική. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο. Ωστόσο, λίγο πριν πάρουν διαζύγιο, η πρώτη του σύζυγος πέθανε και στη συνέχεια παντρεύτηκε με τη γραμματέα του, Σταυρούλα Κουράκου.

Το 1994 στον Λευκό Οίκο με τον Παπανδρέου και τον Κλίντον

Τέλη της δεκαετίας του '70 ο Παπαντωνίου είχε ενεργή συμμετοχή στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ώσπου τον "ανακάλυψε" ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενθουσιάστηκε με την επιστημονική δημοσίευσή του για την ειδική σχέση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ και του ζήτησε να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κάρολο Παπούλια

Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και για τις επόμενες δεκαετίες θα πρωταγωνιστούσε στην πολιτική ζωή του τόπου.  Εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου), του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004.

Το 1994 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, το 1996 έως το 2001 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εκείνη την περίοδο φέρεται να έλαβε παράνομα έσοδα ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για τα οποία κρίθηκε προφυλακιστέος.

Με τον Κώστα Σημίτη (Eurokinissi)

Σημειώνεται ότι η περιπέτεια με τη δικαιοσύνη του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου ξεκίνησε με τη δημοσίευση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, όταν εντοπίστηκε λογαριασμός ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου.  Τότε καταδικάστηκε πρωτόδικα για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» και του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Τα τελευταία χρόνια το ζεύγος Παπαντωνίου ζούσε μόνιμα στη Γενεύη μαζί με τον γιο του Παπαντωνίου, Ιάσονα.

Send this to a friend