• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 10:37

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πέταξαν στα Δαρδανέλλια και κατασκόπευσαν τον τουρκικό στόλο- Η πρώτη αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας από Έλληνες αεροπόρους

Στις 24 Ιανουαρίου 1913 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας. 

Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου στα Δαρδανέλια.  Ο Μουτούσης και ο Μωραϊτίνης ήταν πρωτοπόροι Έλληνες αεροπόροι.

Αριστερά ο Μιχαήλ Μουτούσης, δεξιά ο Αριστείδης Μωραϊτίνης

Στις 24 Ιανουαρίου διατάχθηκαν να πετάξουν με το υδροπλάνο  Maurice Farman MF.7 στα Δαρδανέλια με σκοπό να αναγνωρίσουν τον οθωμανικό στόλο. Χειριστής του αεροσκάφους ήταν ο Μουτούσης και παρατηρητής ο Μωραϊτίνης.

Στις 08.30 το πρωί το αεροσκάφος αποθαλασσώθηκε. Αρχικά πέταξαν πάνω από τον Ελλήσποντο και την Καλλίπολη και συνέχισαν προς την εχθρική ναυτική βάση του Ναγαρά.

Προσπαθώντας να αποφύγουν τα τουρκικά παρατηρήτρια, πετούσαν σε ύψος 1.200 μέτρων, καταφέροντας να αναγνωρίσουν τον εχθρικό στόλο.

Τρία τορπιλοβόλα και επτά αντιτορπιλικά, εκ των οποίων το ένα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Κατά τη διάρκεια της χαμηλής πτήσης οι Τούρκοι τους έκαναν επιθέσεις με πυροβολεία και ατομικά όπλα, δίχως να καταφέρουν να τους χτυπήσουν.

Πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, και αφού αποτύπωσαν τις πληροφορίες, ο Μωραϊτίνης έριξε τέσσερις αυτοσχέδιες βόμβες, προκαλώντας επιφανειακές ζημιές στην προβλήτα, καθώς και σε σκάφη στο τούρκικο αγκυροβόλιο.

αεροσκάφος Farman MF.7 των Μουτούση και Μωραϊτίνη ρυμουλκείται από το αντιτορπιλικό «Βέλος»,

Στη συνέχεια πέταξαν προς τη Λήμνο, όμως λίγο πριν την φτάσουν στο νησί, αναγκάστηκαν να κάνουν προσθαλάσσωση, καθώς το αεροσκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη.

Το αντιτορπιλικό "Βέλος" έσπευσε στο σημείο και τους μετέφερε στο Μούδρο. Η αποστολή που διήρκεσε 2 ώρες και 20 λεπτά στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Send this to a friend