Αθήνα

21 oC

βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γρηγόρης Πετράκος για κορονοϊό: «Εγώ είμαι γραφικός και ψεκασμένος…»

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός από τους φοιτητές στην εκπομπή-«ντροπή» του Μαστοράκη

Γεγονότα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και από την αναγκαστική συμμετοχή του στην εκπομπή-ντροπή του Νίκου Μαστοράκη, που έμεινε στα χρονικά ως μια «μαύρη σελίδα» τόσο για τον Μαστοράκη όσο και για την τηλεόραση είχε μεταφέρει σε μαρτυρία του στο agrinionews.gr ο Ηλίας Λαϊνας.

Δείτε επίσης

Πού βρίσκεται σήμερα το τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου! Το παρατσούκλι-«πρόκληση»
Όταν 1 εκατομμύριο άνθρωποι τίμησαν την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου (φωτο)

Ο φοιτητής τότε του Βιομηχανικού Πανεπιστημίου Πειραιά Ηλίας Λαΐνας, συνταξιούχος πλέον υπάλληλος της ΑΤΕ, ο κ. Λαΐνας τίμησε με την παρουσία του την σχολική γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου του 6ου Λυκείου Αγρινίου.

lainas_ilias

Η μαρτυρία του Ηλ. Λαϊνα

Η αγωνία των γονιών και η διαδήλωση στο νεκροτομείο

Η εισβολή με τανκς στο Πολυτεχνείου έγινε ξημερώματα Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 1973. Ο Ηλίας Λαϊνας θυμάται τη σύλληψη του και την μεταφορά στη Γενική Ασφάλεια ( νυν ΓΑΔΑ) στη Μεσογείων. Φωτίζει μια άγνωστη πτυχή:  Εκείνη των διαδηλώσεων των γονιών των αγνοουμένων στα νεκροτομία , οι οποίοι δεν είχαν κανένα νέο για το αν ζουν ή αν ήταν καλά τα παιδιά τους. Όπως ο ίδιος μας μεταφέρει «οι γονείς του έμαθαν μόλις 5 μέρες μετά την Τετάρτη ότι ήταν ζωντανός». Η ίδια αγωνία κυρίευε χιλιάδες γονείς στην Αθήνα και την επαρχία.

Η  «συνέντευξη» Μαστοράκη και οι φοιτητές που υποχρεώθηκαν να είναι παρόντες

Το τηλεοπτικό γεγονός που  επισφράγισε τότε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η «συνέντευξη» Μαστοράκη.

«Μας μετέφεραν στο ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου. Κανένας δεν ήθελε να μιλήσει. Τελικά επελέγησαν με τη βία κάποια πρόσωπα. Όλοι υποχρεωθήκαμε να είμαστε παρόντες στα πλάνα της εκπομπής του Μαστοράκη. Η εκπομπή γυρίστηκε Πέμπτη και μεταδόθηκε Σάββατο, αφού φυσικά ελέγχθηκε και λογοκρίθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό της Χούντας. Ρωτήσαμε αν θα ήταν ζωντανή» θυμάται ο κ. Λαΐνας σημειώνοντας πως στην ουσία οι φοιτητές» ανακρίθηκαν» υπό το καμουφλάζ τηλεοπτικής συνέντευξης. Δύο εκ των παρευρισκομένων ήταν Αγρινιώτες.

«Όταν ήρθα για Χριστούγεννα στο Αγρίνιο δεν μου μιλούσε κανείς. το καλοκαίρι μου έλεγαν: Θυμάσαι Ηλία που ήμασταν(!) στο Πολυτεχνείο;»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως υποδέχτηκε το Αγρίνιο, τα Χριστούγεννα του 1973, ένα από τα παιδιά της που σπούδαζε στην Αθήνα και προτίμησε να ρισκάρει τη ζωή του για τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Πατρίδας του. Χαρακτηριστικά θυμάται ο Ηλίας Λαΐνας : » Όταν ήρθα στο Αγρίνιο για διακοπές τα Χριστούγεννα του 1973 δεν μου μιλούσε κανείς και όλοι με απόφευγαν.   Φοβούνταν προφανώς  μήπως μπουν στο στόχαστρο της αστυνομίας» . Θυμάται μάλιστα πως στο στέκι που σύχναζε ως νέος, του είπανε :» Ηλία μην ξανάρχεσαι, γιατί απέξω περνάει  η αστυνομία και κοιτάει συνέχεια μέσα». « Έκανα βόλτες στην Πλατεία μόνος μου» λέει ενθυμούμενος πως η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά της κινήσεις του, 4-5 βράδια από το σπίτι του και κάποιες φορές προχωρούσε σε εξακρίβωση λέγοντας οι αστυνομικοί με νόημα: » Πάλι άργησες».  Όταν όμως το καλοκαίρι του 1973 έπεσε η Χούντα, όλοι θυμήθηκαν τον νεαρό Ηλία, τον πλησίαζαν και του λέγανε: «Θυμάσαι Ηλία που ήμασταν(!) στο Πολυτεχνείο;»

[inline_article order=”1″]

Η διαχείριση της μνήμης

Ο Ηλίας Λαΐνας όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι κράτησαν διακριτική στάση. Αν και προσκλήθηκε σε γιορτές πολιτικών νεολαιών και αυτοδιοικητικών θεσμών, δεν  παρέστη, παρόλο που εκείνη την εποχή η επέτειος του Πολυτεχνείου είχε ευρεία λαϊκή απήχηση.  Ο Ηλίας Λαϊνας έδωσε τη μαρτυρία του σε εκπομπές της τηλεόρασης όπως στον Κίτρινο Τύπο του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου το 1993.

Ομολογουμένως όμως προβλημάτισε η αφήγηση του Ηλία Λαΐνα για το πως εορτάζονταν τότε οι σχολικές γιορτές του Πολυτεχνείου: «Όλα τα σχολεία από κάθε μεριά του λεκανοπέδιου της Αττικής πήγαιναν πορεία με τα πόδια και παρατεταγμένα άφηναν από ένα λουλούδι στο φυσικό χώρο των γεγονότων το Πολυτεχνείου. Στο Αγρίνιο και την επαρχία, όπου δεν ήταν εφικτή η παρουσία στο φυσικό χώρο, όλοι συμμετείχαν με σεβασμό και ενωτικά στις γιορτές μνήμης του Πολυτεχνείου. Αυτό άλλαξε όταν η γιορτή έγινε σχολική αργία. Απέκτησε περισσότερο τυπικό τελετουργικό. Πλέον το Πολυτεχνείο είναι μια μνήμη και τίποτα περισσότερο».

Πηγή: agrinionews.gr

Αναστάσιος Πεπονής: Ο «φανατικός» της αξιοκρατίας και «πατέρας» του ΑΣΕΠ που παραιτήθηκε «για να σώσει το νόμο του»
Η on air πρόταση γάμου του Γ. Παπανδρέου: «Ποια γυναίκα σας αρέσει;» – «Εσείς, θέλετε να με παντρευτείτε;»
6 Αυγούστου 1976: Η αλήθεια για το «Χόρα» και την ένταση με Τουρκία – Η εθνική στάση του Ανδρέα και η ιστορική συνεννόηση με Καραμανλή
Χιροσίμα: 75 χρόνια από την ρίψη ατομικής βόμβας που σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους
Όταν η Βηρυτός έσφυζε από ζωή: Vintage φωτογραφίες από το «Παρίσι της Ανατολής»
Όταν ο Αγάθωνας πήγε στην Eurovision και μετά έλεγε πως «η καριέρα μου πήγε κατά διαόλου»