• Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου
  • 14:25

Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Πώς τραβήχτηκε η θρυλική φωτογραφία με τους Αμερικανούς πεζοναύτες στο Ίβο Τζίμα- Η φονική μάχη και η αυτοθυσία 21.000 Ιαπώνων

23 Φεβρουαρίου 1945. Αμερικανοί πεζοναύτες κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνουν την αμερικανική σημαία. Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες που έχουν ποτέ τραβηχτεί. Ο αμερικανός φωτογράφος Τζο Ρόζενταλ αποτύπωσε στον φακό του στο θρυλικό στιγμιότυπο που κέρδισε Βραβείο Πούλιτζερ. 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της μάχης του Ίβο Τζίμα, που αποτελεί μια από τις φονικότερες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το νησί Ίβο Τζίμα, που στα ιαπωνικά σημαίνει «Νησί του θείου» καθώς εκεί υπάρχουν θειούχα κοιτασμάτα, είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησάκι του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι Αμερικανοί ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν ως αεροπορική βάση, απ'όπου θα ξεκινούσαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στην Ιαπωνία. Είχαν ήδη καταλάβει τα νησιά Μάρσαλ και Μαριάνες, και επόμενος στόχος ήταν το Ίβο Τζίμα.

Ο αυτοκρατορικός στρατός της Ιαπωνίας είχε στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστούν το νησί. Επικεφαλής τους ήταν ο Τανταμίτσι Κουριμπαγιάσι, ο οποίος μαζί με 22.000 άντρες είχε διαταγή να πολεμήσει μέχρις εσχάτων. Οι Ιάπωνες κατασκεύασαν αμυντικά έργα και ένα μεγάλο δίκτυο από υπόγειες στοές.

Στις 19 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η αμερικανική επίθεση από αέρος και από θαλάσσης. Την ίδια μέρα 30.000 πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στο νησί, ενώ ακολούθησαν ακόμη 40.000. Οι Ιάπωνες εξαπέλυαν τις επιθέσεις τους από το βουνό Σουριμπάτσι, ύψους 169 μέτρων. Οι Αμερικανοί άρχισαν να περικυκλώνουν το λόφο και την τέταρτη ημέρα είχαν καταφέρει να τον αποκόψουν από τις υπόλοιπες ιαπωνικές δυνάμεις.

Μια μέρα μετά, οι πεζοναύτες κατάφεραν να καταλάβουν το ύψωμα δίχως ιδιαίτερη αντίσταση. Πέντε πεζοναύτες μαζί με έναν ναυτικό έφτασαν στην κορυφή και κάρφωσαν σ' ένα κομμάτι σωλήνα την «αστερόεσσα». Πίσω τους βρισκόταν, ο φωτογράφος  του «Associated Press» Τζο Ρόζενταλ, ο οποίος απαθανάτισε το στιγμιότυπο.

"Ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος, ο αέρας κυμάτιζε πάνω από τα κεφάλια των στρατιωτών, ενώ οι θάμνοι και το τραχύ έδαφος έδειχναν την αναταραχή του πολέμου", είχε πει ο φωτογράφος. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων και έγινε σύμβολο ενότητας για τους Αμερικανούς αλλά και της αγριότητας του πολέμου. Βέβαια, το γεγονός πως ύψωσαν τη σημαία δε σήμανε και το τέλος των μαχών.

Οι Αμερικανοί συνέχιζαν τις επιθέσεις και μέχρι τις 25 Μαρτίου είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ο Ιάπωνας στρατηγός Κουριμπαγιάσι μαζί 300 άντρες εξαπέλυσαν την τελευταία επίθεση εναντίον των Αμερικάνων. Οι υπόλοιποι Ιάπωνες πέθαναν στο πεδίο της μάχης ή αυτοκτόνησαν. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 6,800 Αμερικανοί και 21.000 Ιάπωνες.

Δέκα χρόνια μετά ο Τζο Ρόζενταλ περιέγραψε τον τρόπο που τράβηξε τη θρυλική φωτογραφία: "Από τη γωνία του ματιού μου, είδα τους άνδρες να έχουν ξεκινήσει να υψώνουν τη σημαία. Έστρεψα τη φωτογραφική μηχανή μου και αποτύπωσα τη σκηνή. Με αυτό τον τρόπο τράβηξα την εικόνα και όταν τραβάς μια φωτογραφία όπως αυτή, δε θα πεις μετά ότι τράβηξες μια φοβερή φωτογραφία, γιατί δεν το ξέρεις".

Αξίζει να παρακολουθήσετε την αμερικανο-γιαπωνέζικη ταινία "Γράμματα από το Ίβο Τζίμα" του Κλιντ ίστγουντ που περιγράφει τις 36 εμπόλεμες ημέρες στο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού και την αυτοθυσία των Ιαπώνων.

Επιμέλεια: Άννα Καρατάσιου

Send this to a friend