Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

«Ημέρα της Ντροπής»: Σπάνιες φωτογραφίες από τον ιαπωνικό βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ που αιφνιδίασε τους Αμερικανούς

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941 ο αμερικανικός στόλος στη Ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ δέχτηκε αιφνίδια επίθεση από ιαπωνικά αεροπλάνα.

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941 ο αμερικανικός στόλος στη Ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ δέχτηκε αιφνίδια επίθεση από ιαπωνικά αεροπλάνα.

 

Οι Ιάπωνες πιλότοι πήραν εντολή να επιτεθούν στον ναύσταθμο στη Χαβάη από τον ναύαρχο, ο οποίος αναφωνούσε:  “TORA TORA TORA”  που στα γιαπωνέζικα σημαίνει τίγρης. Τα αμερικανικά πλοία βυθίστηκαν στο λιμάνι δίχως να προλάβουν να αντιδράσουν, ενώ υπολογίζεται ότι 2.400 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους.

Από την πλευρά τους οι Ιάπωνες έχασαν μόνο 64 πιλότους. Σημειώνεται ότι ο Ιάπωνας ναύαρχος και εμπνευστής της επίθεσης Ιζιρότο Γιαμαμότο δεν ήταν ικανοποιημένος, καθώς δεν είχαν βυθιστεί τα αεροπλανοφόρα ΕΝΤΕΡΠΡΑΙΖ, ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ και ΛΕΞΙΝΓΚΤΟΝ που ήταν αρχικός στόχος καθώς δεν βρίσκονταν στο λιμάνι.
Συνολικά κατέστρεψαν 8 Θωρηκτά, 3 καταδρομικά, 4 αντιτορπιλικά, και όλα σχεδόν τα βοηθητικά σκάφη όπως επίσης και αμερικανικά αεροπλάνα που δεν πρόλαβαν καν να απογειωθούν από το αεροδρόμιο.

Ήταν η στιγμή που η Αμερική πήρε μέρος στον πόλεμο, καθώς μέχρι τότε κρατούσε ουδέτερη στάση.
Την επόμενη ημέρα ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ χαρακτήρισε την επίθεση ως "Ημέρα της Ντροπής" και κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ έδωσε τροφή για δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, με την πιο δημοφιλή να υποστηρίζει ότι ήταν επιδιώξη του Αμερικανού προέδρου προκειμένου να ανατρέψουν το αντιπολεµικό κλίµα και η Αμερική να εμπλακεί στον πόλεμο.

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ: 

Δείτε επίσης σπάνιο βίντεο-ντοκιμαντέρ που προβαλλόταν στους κινηματογράφους των ΗΠΑ μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος:

Send this to a friend