Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λιγνάδης: «Χρησιμοποιούσε βωμολοχίες μπροστά σε πάρα πολλά παιδιά – Eίχε ειπωθεί ένα “αστείο” πως… εγώ είμαι μεγάλος για εκείνον» (vid)»

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Ιωάννης Καποδίστριας: Σαν σήμερα το 1817 γίνεται Ελβετός πολίτης

Στις 17 Ιανουαρίου 1817, ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται Ελβετός πολίτης, σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας.

Δείτε επίσης

Γιατί δεν ήταν δικτάτορας ο Ιωάννης Καποδίστριας- Η θέση του ιστορικού Παναγιώτη Πασπαλιάρη
«Το σκοτεινό τέλος του Κυβερνήτη»

Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση, γι’ αυτό και αναμείχθηκε με την πολιτική ήδη από το 1803 οπότε και διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας.

Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία. Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της Επανάστασης του 1821. Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε με επταετή θητεία πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας.

Ως κυβερνήτης ανακήρυξε την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας και προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της νέας πολιτείας. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις σε τακτικά σώματα υπό ενιαία διοίκηση. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πέτυχε παράλληλα την επέκταση των συνόρων του νέου κράτους και την κατοχύρωση της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η άνανδρη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, που «πάγωσε» το έθνος – Η εκδίκηση του οργισμένου όχλου

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 ο κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας ξύπνησε νωρίς για να παραστεί στην κυριακάτικη θεία λειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Ήταν περίπου 5:30 το πρωί, όταν ξεκίνησε από του σπίτι του μαζί με τους σωματοφύλακές του, τον μονόχειρα Γιώργο Κοζώνη, και τον στρατιώτη Δημήτριο Λεωνίδα, από την Τρίπολη.

Καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας συναντήθηκε με τον αδερφό του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνο, τον γιο του Γεώργιο Μαυρομιχάλη και τους πολιτοφύλακες Ανδρέα Γεωργίου και Γιάννη Καραγιάννη. Ο Καποδίστριας τους χαιρέτησε και τότε οι Μαυρομιχαλαίοι του επιτέθηκαν. Ο Κωσταντίνος τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και ο Γεώργιος τον μαχαίρωσε στην κοιλιακή χώρα. Ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας έπεσε νεκρός στα σκαλιά της εκκλησίας.

Όπως είχε αναφέρει ο Ελβετός φιλέλληνας Ι.Γ. Εϋνάρδος: «Όστις δολοφόνησε τον Καποδίστρια, δολοφόνησε την πατρίδα του. Ο θάνατός του είναι συμφορά για την Ελλάδα και δυστύχημα ευρωπαϊκόν». Το έθνος θρήνησε τον θάνατο του Καποδίστρια και οι αγωνιστές του ’21 έβαψαν μαύρα τα φέσια τους. Η σορός του ταριχεύθηκε και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα επί σαράντα ημέρες. Ετάφη στον οικογενειακό τάφο στο Μοναστήρι της Παναγίας.

Το τέλος των δολοφόνων του Καποδίστρια

Το εξεγερμένο πλήθος καταδίωξε τους δράστες στους στενούς δρόμους του Ναυπλίου. Ο Γιώργος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη Γαλλική πρεσβεία, γεγονός που ενίσχυσε τις φήμες ότι ενήργησε για λογαριασμό των Αγγλογάλλων, οι οποίοι είχαν διαμάχη με τους Ρώσους. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης έπεσε στα χέρια του οργισμένου όχλου που τον λίντσαρε μέχρι θανάτου. Στη συνέχεια, οι προσωπικοί φρουροί του Καποδίστρια τον πυροβόλησαν, διαμέλισαν το πτώμα του και το πέταξαν στη θάλασσα. Οι Αγγλογάλλοι παρείχαν άσυλο στον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, ωστόσο ύστερα από πιέσεις τον παρέδωσαν και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1831 στην πλατεία του Ναυπλίου. Οι εφημερίδες του Ναυπλίου αποκαλούσαν τους Μαυρομιχαλαίους «εθνοκατάρατους» και «πατροκτόνους».

Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης

Ποιος δολοφόνησε τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας

Ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης δολοφόνησαν τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας επειδή είχε φυλακίσει τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Παράλληλα είχε ξεσπάσει ανταρσία στη Μάνη κατά των χειρισμών του κυβερνήτη, τον οποίο αποκαλούσαν τύραννο και τον κατηγορούσαν για τον διωγμό των Μαυρομιχαλέων. Η κατάσταση στη χώρα ήταν έκρυθμη το διάστημα πριν από την δολοφονία. Ο Καποδίστριας κλήθηκε να δημιουργήσει από την αρχή ένα κράτος και συνεχώς ερχόταν αντιμέτωπος με νέους εχθρούς. Αρχομανείς πολιτικοί, κοτζαμπάσηδες και πλοιοκτήτες της Ύδρας μαζι με τον Μιαούλη άρχισαν να τον πολεμούν κατηγορώντας τον ως όργανο των Ρώσων.

Η επικρατέστερη εκδοχή για τη δολοφονία του αναφέρει ότι υποκινήθηκε από τους Γάλλους, γεγονός που ενίσχυσε η παροχή πολιτικού ασύλου στον Γεώργιο Μαυρομιχάλη αμέσως μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια. Επίσης, η απόφαση του Γάλλου πρέσβη Ρουάν να μην τον παραδώσει και η εντολή του πρέσβη της Αγγλίας να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά του εξεγερμένου λαού ακόμη και χρήση όπλων ενισχύουν τη συγκεκριμένη εκδοχή. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Πετρόμπεης είχε κατηγορήσει τους Αγγλογάλλους αρκετά χρόνια μετά, λέγοντας στον ιατροφιλόσοφο Πύρρο: “Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου, και το Έθνος έναν άνθρωπο που δε θα τον ματαβρεί, και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα …».

Η δολοφονία του Καποδίστρια συντάραξε το έθνος και αποτέλεσε την πρώτη πολιτική δολοφονία που γνώρισε η χώρα. Τις επόμενες δεκαετίες, δολοφονίες επιφανών πολιτικών ενίσχυσαν το διχαστικό κλίμα, έθεσαν εμπόδια στην εξέλιξη του κράτους και στέρησαν από την πολιτική σπουδαίες προσωπικότητες.

Επιμέλεια: Άννα Καρατάσιου

Ούλωφ Πάλμε: Η δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού που σόκαρε τον κόσμο- Η φιλία με τον Παπανδρέου
Όταν ο ελληνικός λαός μετέτρεψε την κηδεία του Παλαμά σε μεγάλη αντιστασιακή εκδήλωση
27 Φεβρουαρίου 1968: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει τη δημιουργία της οργάνωσης ΠΑΚ
26 Φεβρουαρίου 2020: Όταν ο κορονοϊός μπήκε στη χώρα – Η ασθενής «0» στην Θεσσαλονίκη που ήρθε από Ιταλία
Σαν σήμερα ο Νίκος Κοεμτζής σκότωσε με σουγιά 3 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 7 για… ένα ζεϊμπέκικο
Νίκος Καζαντζάκης: O πιο μεταφρασμένος σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας κέρδισε παγκόσμια φήμη μεταθανάτια