Αθήνα

 

13 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

giorgos ntalaras 200224
Γιώργος Νταλάρας: «Εγώ μια άλλη Ελλάδα ονειρεύτηκα, δεν είναι χώρα αυτή!»

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Ίων Δραγούμης: Ποιος έδωσε εντολή για τη δολοφονία του – Τα τελευταία λεπτά πριν από την εκτέλεση

Στις 31 Ιουλίου 1920 ο Ίων Δραγούμης συνελήφθη στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.

Δείτε επίσης

Ίων Δραγούμης: Το πλούσιο έργο, η παθιασμένη ζωή και η καπήλευση των ιδεών του από την Ακροδεξιά
«Ξέρω ότι σε αγαπώ με πάθος, σαν το ζώο»- Η σχέση της Κοτοπούλη με τον Δραγούμη που προκάλεσε σάλο και οι άγνωστες ερωτικές επιστολές

Άντρες ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο του Δραγούμη και αφού τον χτύπησαν τον οδήγησαν στον στρατώνα του τάγματος. Εκεί, βρισκόταν ο Παύλος Γύπαρης, διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας και ο Εμμανουήλ Μπενάκης. Ο Γύπαρης διέταξε τους 8 στρατιώτες να τον οδηγήσουν στο Φρουραρχείο. Καθώς κατευθύνονταν προς το κτίριο, ένας λοχίας πλησίασε τον πρώτο λοχία  και τότε εκείνος διέταξε να σταματήσουν. Το απόσπασμα στάθηκε απέναντι του και τον εκτέλεσε. Ο Ρώσος Λεμπέντιεφ αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας είχε αναφέρει:

«Είδα τους στρατιώτες να στήνουν τον άνθρωπο με το άσπρο κουστούμι εμπρός σε έναν τοίχο. Υστερα έκαναν τέσσερα βήματα πίσω. Τότε μόνο κατάλαβα ότι ετοιμάζονταν να τον εκτελέσουν. Εμείς περιμέναμε το τραμ και ένας άνθρωπος, εκατό μέτρα πιο κάτω, περίμενε το θάνατο».

«Περί την 4ην απογευματινήν ανέμενον μεθ’ ομάδας εκ τριών ή τεσσάρων προσώπων την άφιξιν του τραμ παρά την γωνίαν της λεωφόρου Κηφισίας και της οδού Ιωάννου Παπαδιαμαντοπούλου, πλησίον του υπ’ αριθμόν 907 στύλου των ηλεκτρικών συρμάτων. Την προσοχή μου επέσυρεν ομάς στρατιωτών αγόντων εν συνοδεία έναν πολίτην καλού παρουσιαστικού και βαδίζοντος μετά πολλής αξιοπρεπείας. Δεξιόθεν και αριστερά αυτού εβάδιζον δύο στρατιώται, δεκάς δε ετέρων στρατιωτών είπετο εκ του συνέγγυς.

Πάντες έφερον ντουφέκια. Μόλις το απόσπασμα επλησίασεν εις τον υπαριθμόν 905 στύλον του τραμ μετέβαλεν κατεύθυνσιν προς αριστερά και εσταμάτησε παρά το πεζοδρόμιον, αφήνοντας τον αιχμάλωτο πολίτη εις απόστασιν τεσσάρων βημάτων. Οι στρατιώται αφού εσταμάτησαν, επυροβόλησαν. Ερρίφθησαν παρ’ αυτών περί τους δέκα πυροβολισμοί. Ουδέν πρόσταγμα ηκούσθη. Ο πυροβοληθείς πολίτης κατέπεσεν άπνους, χωρίς να βγάλει κραυγή, χωρίς να είπη τι…».

Ο Δραγούμης δεν αντιστάθηκε. Οι περισσότερες σφαίρες τον βρήκαν στην πλάτη και τον έριξαν στο έδαφος. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στη σορό του, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο:  «Ευρέθησαν πέντε έως εξ τραύματα εκ των όπισθεν».

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του, στην οποία βρέθηκαν μόνο οι στενοί συγγενείς του, προκειμένου να μην σημειωθούν επεισόδια.

Η Ελλάδα βίωνε τον Εθνικό Διχασμό που είχε προκαλέσει αιματηρά επεισόδια, δολοφονίες,, ξυλοδαρμούς και εξορίες.Ο Δραγούμης είχε οργανώσει ένα ενιαίο μέτωπο της Αντιπολίτευσης ενάντια στον Βενιζέλο γνωστό ως «Ηνωμένη Αντιπολίτευση».

Η εκτέλεση του Δραγούμη έγινε σε αντίποινα της απόπειρας δολοφονίας κατά του Βενιζέλου στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ Ντε Λυών στο Παρίσι από δύο απότακτους Έλληνες φιλοβασιλικούς αξιωματικούς τον υπολοχαγό Μηχανικό Γεώργιο Κυριάκη και τον υποπλοίαρχο Απόστολο Τσερέπης.  Για τους Βενιζελικούς πίσω από την ενέδρα θανάτου κρύβονταν οι Αντιβενιζελικοί και ο Ίωνας Δραγούμης, τον οποίο δολοφόνησαν μία ημέρα μετά την απόπειρα κατά του Βενιζέλου.

Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεψε στην Ελλάδα έδωσε διαταγή να συλληφθούν οι δράστες. Οι δολοφόνοι του Δραγούμη κατέφυγαν στην Κρήτη, όπου λέγεται ότι κρύφτηκαν στο χωριό του Γύπαρη. Τελικά, οι δράστες συνελήφθησαν και παρέμειναν στη φυλακή μέχρι το 1924.

Ο θάνατος του Ίωνα Δραγούμη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και η βενιζελική παράταξη υπέστη σοβαρό πλήγμα με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές του ’20.  Η αδερφή του Ίωνα Δραγούμη στην κατάθεση της υπέδειξε ως ηθικό αυτουργό τον Γύπαρη, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρία της, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας κάλεσε τον εργάτη Κυριάκο Κούλη, ο οποίος ήταν παρών στη δολοφονία και του ζήτησε να μην πει τίποτα γιατί θα έπαιρνε στον λαιμό του αθώους ανθρώπους.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Γύπαρης  υπέδειξε ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του τον Εμμανουήλ Μπενάκη, ωστόσο ένας από τους οπλίτες που είχε μιλήσει στον Φρέντυ Γερμανό, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση 65 χρόνια αργότερα, υποστήριξε ότι ο Μπενάκης δεν τους είχε δώσει εντολή ούτε χρήματα για να τον εκτελέσουν. Τα αδέρφια του Ίωνα Δραγούμη επίσης είχαν υποστηρίξει ότι δεν ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας. Για την οικογένεια του Δραγούμη ο μόνος που ευθυνόταν για τη δολοφονία του ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος, ωστόσο, λέγεται ότι εκτιμούσε τον Δραγούμη και έσπευσε να στείλει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια αμέσως μετά τη δολοφονία του:

«Μανθάνω μετά της πλέον οδυνηράς συγκινήσεως, το δυστύχημα το οποίον σας πλήττει και σας παρακαλώ καθώς και την οικογένειάν σας, να δεχθείτε την έκφρασιν της βαθείας μου συμπα- θείας. Δεν δύναμαι να λησμονήσω τας υπερόχους υπηρεσίας τας οποίας ο υιός σας προσέφερεν από της νεότητός του εις την πατρίδα. Ετρεφον ανέκαθεν την ελπίδα ότι επί τω μέλλοντι, θα ηδύνατο να παράσχει και πλέον επιφανείς υπηρεσίας. Ο φρικώδης θάνατός του με βυθίζει εις λύπην», έγραφε ο Βενιζέλος.

Ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Ο Ίων Δραγούμης ήταν ένα ακόμη θύμα του Εθνικού Διχασμού που προκάλεσε διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες και βίαια επεισόδια στην ελληνική κοινωνία επί σειρά ετών.

Πληροφορίες: Περιοδικό Ελλήνων Ιστορικά/ sansimera/wikipedia

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τον Ίωνα Δραγούμη

Ροή Ειδήσεων

sakellaridis xaritsis 210224 (5)

21/02/2024 | 17:57

Στη Βουλή ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έχει συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση – Δείτε εικόνες

21/02/2024 | 17:47

Θοδωρής Ρωμανίδης για το πρόβλημα υγείας: «Δεν τα πάω καλύτερα, σε αυτό δεν υπάρχει ίαση»

21/02/2024 | 17:41

«Έχω τη βάση του δήμου στον υπολογιστή μου», λέει ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός»
santorini 210224

21/02/2024 | 17:32

Σαντορίνη: Στα χέρια των αρχών κύκλωμα που… έσπρωχνε κοκαΐνη, κάνναβη και χάπια Ecstasy

21/02/2024 | 17:28

Νίκος Μωραΐτης: «Βλέπει» σχέδιο κατά του Κασσελάκη – «Θα τον κάνουν κομματάκια»

21/02/2024 | 17:22

Γρηγόρης Αρναούτογλου: H συνάντησή του με τον παπά ΠΑΟΚ – Δείτε βίντεο
dora avgeri 311023

21/02/2024 | 17:17

Δ.Αυγέρη: Το δόγμα «πάμε και όπου βγει» έχει την υπογραφή όλης της κυβέρνησης και όχι μόνο του υπ.Υγείας

21/02/2024 | 17:07

Δημοσιεύθηκε η αναγγελία για τον πρώτο γάμο γυναικών στην Ελλάδα

21/02/2024 | 17:02

Εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Εθνικής ο Λαρεντζάκης
dimos athinon 210224

21/02/2024 | 16:48

Επιχείρηση αφισοκάθαρσης στον δήμο Αθηναίων

21/02/2024 | 16:44

Αύριο στο δικαστήριο ο Άλβες, θα ανακοινωθεί η ποινή του σύμφωνα με ΜΜΕ

21/02/2024 | 16:34

Κ.Παπαδάκης, ευρωβουλευτής ΚΚΕ: «Οι αγώνες του λαού αναδεικνύουν ότι η πραγματική αντιπολίτευση είναι στον δρόμο»
krommydas 210224

21/02/2024 | 16:27

Κώστας Κρομμύδας: «Τα καλοκαίρια η κόρη μου δουλεύει σε δουλειές φίλων για να καταλάβει τι σημαίνει “βγάζω ένα μεροκάματο”»

21/02/2024 | 16:20

Ν.Ανδρουλάκης για «Flyover»: «H κυβέρνηση έχει προτεραιότητα να υπηρετεί ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και όχι τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλονίκης»

21/02/2024 | 16:14

Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2023
navmaxia patras 200224
Σαν σήμερα: Η Ναυμαχία της Πάτρας
old trafford 190224
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Old Trafford: 114 χρόνια από το πρώτο παιχνίδι
screenshot 2024 02 18 084920
Δέσπω Διαμαντίδου: Η σπουδαία ηθοποιός, η χειραφετημένη γυναίκα, η «μαμά» του Γούντι Άλεν, η «αδελφή» της Μελίνας
https cdn.cnn.com cnnnext dam assets 210616193554 01 michael jordan athlete activism
Michael Jordan: Ο απόλυτος μύθος του παγκόσμιου μπάσκετ γίνεται 61
rosi
Βαλεντίνο Ρόσι: 200 παρά… μία φορές στο βάθρο του νικητή ο θρύλος του MotoGP
lysimaxos kautatzoglou
Λυσίμαχος Καυτανζόγλου: Η ιστορία και το πρόωρο τέλος του εθνικού ευεργέτη