Αθήνα

 

20 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Ευρυτανία: Θρίλερ με την 48χρονη Ευρυδίκη – Η προφητική ανάρτηση της

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

«Είπαμε ότι ήρθε η συντέλεια» – Ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε τα Επτάνησα

Τον Αύγουστο του 1953 τρεις σεισμικές δονήσεις θα ισοπεδώσουν την πόλη της Ζακύνθου, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας συνέβησαν εκείνο το αναθεματισμένο καλοκαίρι του 1953, στα γραφικά νησιά του Ιονίου.

Οι αριθμοί είναι ανατριχιαστικοί. Η οργή των σπλάχνων της γης άφησε πίσω της 455 νεκρούς, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοουμένους.

Η πολυτραγουδισμένη πόλη της Ζακύνθου, το ονομαστό Αργοστόλι και το γραφικό Ληξούρι κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν. ∆εν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα.

Επί συνόλου 33.000 οικοδομημάτων, τα 26.659 κατέρρευσαν και άλλα 2.780 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η μανία της φύσης ολοκληρώθηκε με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου στη Ζάκυνθο και μαίνονταν επί μέρες.

Ολα ξεκίνησαν εκείνο το ανέμελο ζεστό πρωινό της Κυριακής 9 Αυγούστου 1953. Ωρα 09.41 π.μ., το έδαφος αρχίζει να τραντάζεται προκαλώντας πανικό. Ο σεισμός είναι εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχει ως επίκεντρο τον Σταυρό, ένα χωριουδάκι στη βόρεια Ιθάκη.

∆ύο ημέρες αργότερα, στις 05.32 τα ξημερώματα, οι Επτανήσιοι ξυπνούν από το αποκρουστικό βουητό μιας νέας μεγάλης δόνησης που φθάνει τα 6,8 Ρίχτερ.

Το έδαφος σείεται παρατεταμένα. Πολλοί άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να βγουν από τα σπίτια τους να σωθούν, καθώς οι τοίχοι γκρεμίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα και τους θάβουν κάτω από τόνους χαλασμάτων.

Το επίκεντρο της δόνησης αυτήν τη φορά βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Ζακύνθου, προξενώντας σημαντικές καταστροφές στο νησί αλλά και στην όμορη Κεφαλονιά – ιδίως στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.

Την ίδια μέρα οι μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών προκαλούν δέκα ακόμη μετασεισμούς εντάσεως έως και 5,3 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι στο Ιόνιο μπορεί να έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς, αλλά αυτό που ένιωσαν τώρα ήταν πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές.

∆εν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Λειτουργούν μηχανικά με το ένστικτο της επιβίωσης. Στα χωριά γονείς θάβουν πρόχειρα τα παιδιά τους και τανάπαλιν. Πριν προλάβουν να τους κλάψουν πρέπει να σκεφτούν πώς θα τα καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανοί.

Νοικοκυρές χώνονται στα χαλάσματα διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν από το βιός τους και στις πλατείες μαζεύονται ολόκληρες οικογένειες στρώνοντας υποτυπωδώς στο έδαφος να κοιμηθούν το βράδυ.

Οι μεγαλύτεροι προσπαθούν να καθησυχάσουν τα παιδιά λέγοντάς τους ότι το κακό πέρασε. Τα χειρότερα όμως έπονται εντός των επομένων ωρών.

Το φονικότερο χτύπημα

Ακριβώς στις 11.27 το πρωί της επόμενης μέρας, Τετάρτης 12 Αυγούστου 1953, στα αυτιά των ανθρώπων φτάνει πάλι εκείνο το γνώριμο πλέον υπόκωφο βογγητό που προμηνύει τον ερχομό του θανάτου. Αυτήν τη φορά, όμως, είναι πιο δυνατό.

Θυμίζει την τραγική περιγραφή του ευαγγελιστή Ματθαίου όταν ο Ιησούς αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στον Σταυρό: «Και ιδού το καταπέτασμα το ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω, και η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν, και τα μνημεία ανεώχθησαν».

Ο σεισμός έχει ένταση 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Κεφαλονιά που υψώθηκε… 60 εκατοστά. Από παντού ακούγονται ουρλιαχτά: «Παναγία μου!».

Η γη έτρεμε και σου ανακάτευε τα σωθικά. Κραυγές αγωνίας, κρότοι από τοίχους που γκρεμίζονται, ήχοι από τζάμια που σπάνε και ξύλα που θρυμματίζονται, συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό.

«Ηταν αδύνατον να σταθείς όρθιος. Η γη κυμάτιζε όπως η θάλασσα. Πιστεύαμε ότι είχε έρθει η συντέλεια του κόσμου» θα πουν όσοι κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί από αυτή την κόλαση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αιφνιδιάζεται από το μέγεθος της καταστροφής και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά του Ιονίου.

Υπό τον φόβο ξεσπάσματος ενός νέου προσφυγικού κύματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1946-1949), ανακοινώνεται πως απαγορεύεται τον πρώτο καιρό η απομάκρυνση του πληθυσμού από τα πληττόμενα νησιά, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο αισθήματα οργής και απογοήτευσης.

Σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο μεταβαίνουν μονάδες των Ενόπλων ∆υνάμεων και του Ερυθρού Σταυρού.

Οπως αναφέρουν τα κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής, «ενώ το έδαφος ακόμη σείεται, ο Ελληνικός Στρατός, άξιος φρουρός και προστάτης της πατρικής γης, εκπληροί με υπέροχη αυτοθυσία το καθήκον του. Με τον άρτιο τεχνικό του εξοπλισμό, εκκαθαρίζει τα ερείπια, διανοίγει τους δρόμους, διασώζει ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί».

Χτίσιμο από το μηδέν

Το έργο της ανασυγκρότησης δεν ήταν εύκολο. ∆ημιουργούνται πρόχειροι καταυλισμοί για τη στέγαση όσων κατάφεραν να σωθούν, ξεκινά ο καθαρισμός των ερειπίων και σύντομα επαναλειτουργούν τα κύρια δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950 είχαν κατασκευαστεί 27.394 νέες κατοικίες, βάσει των νέων, αυστηρότερων αντισεισμικών κανονισμών. Με αρωγή της Μεγάλης Βρετανίας ανοικοδομήθηκαν στην Κεφαλονιά η Σάμη και τα Βλαχάτα και με τη βοήθεια της Γαλλίας η Αγία Ευφημία και η Λακήθρα.

Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι οικισμοί οικοδομήθηκαν με γνώμονα τα σύγχρονα σχεδιαστικά πρότυπα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αγνοηθεί η ιστορική τους φυσιογνωμία, με εξαίρεση τα δημόσια κτίρια της πόλης της Ζακύνθου που διατήρησαν την επτανησιακή αρχιτεκτονική.

Το ίδιο συνέβη και με τον πολεοδομικό σχεδιασμό οικισμών που σχεδιάστηκαν ευθύς εξαρχής (όπως π.χ. η Σάμη).

Εξαίρεση αποτελούν τα Κουρκουμελάτα, καθώς ο Κεφαλονίτης εφοπλιστής Γιώργος Βεργωτής αποφάσισε να ξαναχτίσει το χωριό του από το μηδέν, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του τόπου του, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένας από τους ωραιότερους οικισμούς του νησιού.

πηγή: ethnos.gr

Ροή Ειδήσεων

27/09/2022 | 07:42

GNTM: Συγκλόνισε η Έβελιν – «Είμαι trans γυναίκα, είπα κάνε Θεέ μου όταν ξυπνήσω να είμαι βιολογική γυναίκα»

27/09/2022 | 07:33

Νίκος Χατζηνικολάου: «Υπάρχει ένας που μου αρνήθηκε συνέντευξη και με στενοχωρεί πολύ αυτό»

27/09/2022 | 07:23

Κακοκαιρία Bogdan: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» – Μήνυμα από το 112 – Κλειστά σχολεία στην Κέρκυρα

27/09/2022 | 07:07

Έκρηξη βόμβας στην Τουρκία: Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί – Δείτε το βίντεο

27/09/2022 | 07:02

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

27/09/2022 | 06:58

Έγραψε ιστορία η NASA: Σκάφος-καμικάζι χτύπησε αστεροειδή για να εκτρέψει την πορεία του – Πρωτιά για την ανθρωπότητα

27/09/2022 | 00:02

Χρόνης Εξαρχάκος: Ο αξέχαστος κωμικός που έφυγε νωρίς

27/09/2022 | 00:01

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

27/09/2022 | 00:01

Πλεύρης: Τον Προσωπικό Ιατρό τον έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες, σε αντίθεση με τον Οικογενειακό Ιατρό του ΣΥΡΙΖΑ

27/09/2022 | 00:01

Tα ζώδια, σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

27/09/2022 | 00:01

Ο καιρός σήμερα Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου

27/09/2022 | 00:01

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

26/09/2022 | 23:47

Κωνσταντίνος Εμμανουήλ: Δημοσίευσε τα παθιασμένα φιλιά του με τη σύντροφό του στο Instagram

26/09/2022 | 23:33

Ματσούκα: Έχασα την ευκαιρία να κάνω καριέρα στο εξωτερικό γιατί δυστυχώς δεν ήμουν έτοιμη

26/09/2022 | 23:19

Από το My Style Rocks στο GNTM: Η εμφάνιση – έκπληξη που πέρασε στην επόμενη φάση
Χρόνης Εξαρχάκος: Ο αξέχαστος κωμικός που έφυγε νωρίς
Παύλος Μπακογιάννης: Η ζωή και το έργο του μέχρι την εκτέλεσή του από τη «17 Νοέμβρη»
Όταν η Βάσω Παπανδρέου «έσπασε» το 1998 το θεοκρατικό…. dress code του Ιράν
Πέδρο Αλμοδόβαρ: O σκηνοθέτης που έβαλε χρώμα στην Ισπανία
Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης
Πάμπλο Νερούδα: Ο νομπελίστας Πικάσο της Ποίησης