Αθήνα

28 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

(ΒΙΝΤΕΟ) Ατύχημα σοκ στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας – Σε κώμα 23χρονος ποδηλάτης

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Ιστορία των 12 Συνεδρίων της ΝΔ: Από τον «αμφισβητία» Μεϊμαράκη… στην έκπληξη Σαμαρά!

Από το πρώτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το 1979 ως το πιο πρόσφατο που πραγματοποιήθηκε επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα το 2018.

Δείτε επίσης

 «Η κυβέρνηση έφαγε γκολ στο μονότερμα! Έλεος πια με τον κομματικό μηχανισμό»: Νέα «καρφιά» Πορτοσάλτε για τους κομματικούς διορισμούς
Όταν ο Μεϊμαράκης «ξεγέλασε» μια… καμαριέρα και η Βόλβη πέρασε στην ιστορία!

Η ιστορία των συνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει εσωκομματικές συγκρούσεις, εκπλήξεις και… δολοπλοκίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι το 1997 ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκλεγόταν από το Συνέδριο -ή τη βάση, όπως συμβαίνει σήμερα- αλλά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

1ο Συνέδριο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής – Απρίλιος 1979 

Όπως είχε πει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του στο πρώτο και ιστορικό συνέδριο του κόμματος «Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, πρέπει πρώτον να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό, δεύτερον να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και τρίτον να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

Ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 42% (Νοέμβριος 1977) ο τότε πρωθυπουργός και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε να διοργανώσει, στη Χαλκιδική, τον Απρίλιο του 1979, το 1ο τακτικό συνέδριο του κόμματος στο οποίο οι σύνεδροι εξελέγησαν από τα μέλη και εγκρίθηκε από το σώμα του συνεδρίου το καταστατικό του κόμματος καθώς και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ιστορικό αυτό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκαν ομόφωνα όλες οι ιδεολογικές αρχές τις οποίες εισηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ορίστηκε η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ ως κόμμα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σε εκείνο το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και καθώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετρά ήδη 4 χρόνια στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώθηκε μία κίνηση αμφισβήτησης του τρόπου λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού ζητώντας βαθιές αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, η «Κίνηση της Βόλβης» όπως έμεινε στην κομματική ιστορία δεν αμφισβητούσε το πρόσωπο και τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά θεωρούσε ότι διαστρεβλώνονται στην πράξη από τα ηγετικά στελέχη της εποχής. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Κίνηση της Βόλβης» είχαν ο Άγγελος Μοσχονάς, ο Γιώργος Σούρλας και ο Θεσσαλονικιός Ντίνος Φούτζηλας ενώ συμμετείχαν ενεργά και νεολαίοι όπως ο 26χρονος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Βουδούρης, ο Γιώργος Καπρίνης, ο Λουκάς Κατσαρός, ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο Τάκης Κοντός, ο Φίλιππος Ταυρής και άλλοι.

 

 

2ο Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη – Φεβρουάριος 1986 

Δύο χρόνια μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και πέντε χρόνια μετά τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου (τον Ιούνιο του 1981 υπό την ηγεσία του Γεωργίου Ράλλη όπου και εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών) διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 2ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο, για πρώτη φορά, το κόμμα κάνει άνοιγμα στον φιλελεύθερο χώρο και στο Κέντρο. Στο συγκεκριμένο συνέδριο ψηφίστηκαν καταστατικές αλλαγές και αλλαγές στη λειτουργία των κομματικών οργανώσεων, κατά τα πρότυπα που εισήγαγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε για πρώτη φορά επίσης, μετονομάστηκε σε Κεντρική Επιτροπή η Διοικούσα Επιτροπή. Για την ιστορία λίγο πριν το 2ο συνέδριο είχε προηγηθεί η διάσπαση της ΝΔ με τον Κωστή Στεφανόπουλο να έχει ιδρύσει τη ΔΗ.ΑΝΑ παίρνοντας μαζί του δέκα βουλευτές της ΝΔ και μία ομάδα κομματικών στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του συνεδρίου εξελέγη πρώτος ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και δεύτερος ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

 

 

3ο Συνέδριο στην Χαλκιδική – Απρίλιος 1994 

Ένα χρόνο μετά τη βαριά ήττα της ΝΔ στις εκλογές του Οκτώβρη του 1993 κι έχοντας εκλεγεί στην ηγεσία ο Μιλτιάδης Έβερτ, διεξάγεται το 3ο Τακτικό συνέδριο του κόμματος, 22-24 Απριλίου 1994, στη Χαλκιδική με τη συμμετοχή 1.300 συνέδρων.

Η ΝΔ είχε ήδη νωπή την εκλογική ήττα καθώς και μία ακόμη διάσπαση, αυτή τη φορά από τον Αντώνη Σαμαρά που είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη με την οποία κατέβηκε και στις εκλογές του 1993 μπαίνοντας το κόμμα στη Βουλή. Ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος είχε εκλεγεί αρχηγός στις 3 Νοεμβρίου του 1993 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με 141 ψήφους έναντι 37 του έτερου υποψηφίου Ιωάννη Βαρβιτσιώτη επαναβεβαιώνει την προσήλωση της ΝΔ στις αρχές που είχε ορίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και προσπαθεί να επαναφέρει στη ΝΔ κομματικά στελέχη που είχαν αποχωρήσει ακολουθώντας τον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα στο συγκεκριμένο Συνέδριο εγκρίθηκε ως κεντρικό σύνθημα το «εμπρός για μια ειρηνική επανάσταση» συνοδευόμενο από μία σειρά προτάσεων για αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

 

 

4ο Συνέδριο στην Αθήνα – Μάρτιος 1997 

Μετά την ήττα του Μιλτιάδη Έβερτ από τον Κώστα Σημίτη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 η Ν.Δ μπήκε σε μια εσωτερική περιδίνηση. Το 4ο Συνέδριο ήταν αυτό που έφερε τη «λύτρωση»

Ήταν το πρώτο συνέδριο από την ίδρυση της ΝΔ που εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος. Σε αυτό εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής επικρατώντας στο β΄γύρο του Γιώργου Σουφλιά με 69,16% έναντι 30,84%.

Το συνέδριο, αυτό, ήταν το πρώτο με διευρυμένη σύνθεση στο οποίο συμμετείχαν πέραν των βουλευτών-ευρωβουλευτών και αιρετών από τις κομματικές οργανώσεις, τα μέλη του κόμματος που είχαν εκλεγεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμαρχοι, νομάρχες, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι) καθώς και αιρετοί στα ανώτερα και ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα.

Το 4ο Συνέδριο καθόρισε το χρόνο μετάξύ δύο συνεδρίων με τη θητεία του προέδρου.

Λίγες μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο διεξάγεται (31 Μαρτίου-2 Απριλίου) και το συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ βάζοντας για πρώτη φορά τις βάσεις για τη διείσδυση του κόμματος στο μεσαίο χώρο.

 

 

5ο Συνέδριο στην Αθήνα – Μάρτιος 2001 

Ένα χρόνο μετά τη νέα εκλογική ήττα της ΝΔ το 2000 από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και έχοντας μεσολαβήσει ένα έκτακτο συνέδριο (9-11 Ιουνίου 2000) με στόχο τη συσπείρωση της βάσης διεξάγεται στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2001 το 5ο τακτικό συνέδριο στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής με την περίφημη φράση «Γιώργο καλωσόρισες σπίτι σου» χαιρέτισε την επιστροφή Σουφλιά στη ΝΔ του Γιώργου τον οποίον μαζί με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο είχε διαγράψει το 1997. Στο συνέδριο αυτό δόθηκε η εκκίνηση μιας νέας προεκλογικής περιόδου που κατέληξε στην εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004.

 

 

6ο Συνέδριο στην Αθήνα – Ιούλιος 2004 

Ήταν η δεύτερη φορά -μετά το 1979- όπου η Ν.Δ πραγματοποίησε Συνέδριο ούσα στην κυβέρνηση. Έχοντας κερδίσει τις Εθνικές Εκλογές του Μαρτίου του 2004 καθώς και τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του ίδιου έτους, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 6ο Συνέδριο της Ν.Δ. Πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής.

Σε αυτό το συνέδριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος (πρώτος γραμματέας εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης) από την Κεντρική Επιτροπή καθώς και η συμμετοχή των αιρετών της κοινωνίας που ήταν ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος σε όλες τις κομματικές οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως το μεγαλύτερο άνοιγμα που έκανε η ΝΔ προς την κοινωνία, ενώ για πρώτη φορά ψήφισαν 4.500 σύνεδροι για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής η οποία αποτελείτο από 150 αιρετά μέλη και 300 ex officio.

Στο συνέδριο αυτό όπου παράλληλα γιορτάστηκαν και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή ήταν το «Όλοι μαζί εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού Κέντρου. Μια αντίληψη που δεν έχει σχέση με ξεπερασμένους όρους των τελευταίων δεκαετιών».

 

 

7ο Συνέδριο στην Αθήνα – Ιούλιος 2007  

Ένα μήνα πριν τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και λίγους μήνες πριν τις πρόωρες εκλογές του 2007 διεξήχθη, στις 7 Ιουλίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα, το 7ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ με τη συμμετοχή 4.500 συνέδρων. Στο συνέδριο αυτό επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Το 7ο τακτικό συνέδριο του 2007 επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, τη δέσμευση του Κώστα Καραμανλή για την απόλυτη τήρηση του καταστατικού και διεξαγωγή, στην ώρα τους, των τακτικών συνεδρίων καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών στις κομματικές οργανώσεις που προηγούνταν του συνεδρίου.

 

 

8ο Συνέδριο στην Αθήνα – Ιούνιος 2010 

Η Ν.Δ έχασε εκκωφαντικά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 κι ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος. Προηγήθηκε ένα έκτακτο Συνέδριο προκειμένου να τροποποιήσει το καταστατικό του κόμματος, έτσι ώστε ο αρχηγός να εκλέγεται από τη βάση. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την έκπληξη επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη και του Παναγιώτη Ψωμιάδη με το οριακό 50,66%, έχοντας νωρίτερα εξασφαλίσει την «απόσυρση» από την κούρσα και υποστήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2010, πραγματοποιήθηκε το 8ο Τακτικό Συνέδριο όπου ενισχύεται, μετά από εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά, ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός»

 

 

9ο Συνέδριο στην Αθήνα – Απρίλιος 2013 

Στις 28-30 Ιουνίου 2013 διεξάγεται στην Αθήνας το 9ο Τακτικό συνέδριο της ΝΔ με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία-Νέα Ελλάδα». Στο συνέδριο αυτό έγιναν βελτιώσεις στο καταστατικό του κόμματος με τη σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά ενώ εξελέγη και η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

 

 

10ο Συνέδριο στην Αθήνα – Απρίλιος 2016 

Έχοντας ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις (Ευρωεκλογές 2014, Εθνικές Ιανουαρίου 2015, Δημοψήφισμα 2015 και Εθνικές Σεπτεμβρίου 2015), η Ν.Δ έχει αλλάξει αρχηγό περνώντας μια έντονη εσωτερική αναταραχή με αναβολή της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης προέδρου κι άλλα ευτράπελα.

Τελικός νικητής και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπό την ηγεσία του πραγματοποιείται το 10ο Συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο του 2016. Αποφασίστηκαν αρκετές αλλαγές στο καταστατικό, όπως η ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου και η χρονικά περιορισμένη θητεία του προέδρου, ενώ κυριάρχησε το σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα». 

 

 

11ο Συνέδριο στην Αθήνα – Δεκέμβριος 2017 

Με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου του 2017, στο Metropolitan Expo, το 11ο Συνέδριο της ΝΔ, το δεύτερο επί θητείας Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου: «Είμαστε όλοι εδώ, παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, που σήκωσαν στους ώμους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές. Είναι μαζί μας στελέχη που ενισχύουν καθημερινά τη δράση βλέποντας τη ΝΔ σαν τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει την προσδοκία των Ελλήνων. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία και σπάει τα στεγανά».

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στους πρώην προέδρους της ΝΔ λέγοντας: «Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα. Ο Αντώνης Σαμαράς που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, και αν ολοκλήρωνε την θητεία του η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κράτησε τη ΝΔ σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα. Δίνουν μήνυμα νίκης, προσήλωσης και πίστης σε μία παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν».

 

 

12ο Συνέδριο στην Αθήνα – Δεκέμβριος 2018 

Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα_Μπορούμε» πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo το 12ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. τον Δεκέμβριο του 2018.  Το παρόν έδωσαν πολλές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο αποφάσισε ορισμένες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος κι εξελέγη η νέα Πολιτική Επιτροπή.

 

6 Αυγούστου 1976: Η αλήθεια για το «Χόρα» και την ένταση με Τουρκία – Η εθνική στάση του Ανδρέα και η ιστορική συνεννόηση με Καραμανλή
Χιροσίμα: 75 χρόνια από την ρίψη ατομικής βόμβας που σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους
Όταν η Βηρυτός έσφυζε από ζωή: Vintage φωτογραφίες από το «Παρίσι της Ανατολής»
Όταν ο Αγάθωνας πήγε στην Eurovision και μετά έλεγε πως «η καριέρα μου πήγε κατά διαόλου»
Πάνος Σουπιάδης: Τι κάνει σήμερα ο σταρ της βιντεοκασέτας – Οι 45 ταινίες και η νέα ζωή στον Αμπελώνα
Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη απολάμβανε τις διακοπές της στη Ρόδο- Μαύρο μπικίνι και αγαλματένιο σώμα (ΕΙΚΟΝΑ)