Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ιστορική βόλτα στα θρυλικά καφενεία της παλιάς Αθήνας, όπου έπιναν τον καφέ τους οι Αθηναίοι (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τα καφενεία της παλιάς Αθήνας αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό μέρος της ιστορίας της πόλης που άρχισε να χάνεται σιγά σιγά στον χρόνο.

Τα καφενεία της παλιάς Αθήνας αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό μέρος της ιστορίας της πόλης που άρχισε να χάνεται σιγά σιγά στον χρόνο.

Βέβαια και σήμερα υπάρχουν ακόμη καφενεία κρυμμένα στις γωνιές των δρόμων, όπου οι άντρες συναντώνται, πίνουν το καφεδάκι τους, συζητούν και παίζουν χαρτιά.

Ωστόσο, τα περισσότερα μεγάλα καφενεία, που αποτελούσαν σημείο συνάντησης για τους Αθηναίους τον περασμένο αιώνα έχουν κλείσει. Τραπεζάκια απλώνονταν στις κεντρικές πλατείες της πόλης, όπου συνωστίζονταν οι Αθηναίοι κι έπιναν ελληνικό καφέ, τον οποίο συνόδευαν με το γνωστό συριανό λουκουμάκι!

Θρυλικά παραμένουν τα καφενεία "Νέον" στην Ομόνοια, "Ζαχαράτου" στο Σύνταγμα και  «Η ωραία Ελλάς» στην οδό Αιόλου, που ήταν ένα από τα πρώτα καφενεία της πόλης και λειτούργησε μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Διανοούμενοι, καλλιτέχνες και πολιτικοί έκαναν την εμφάνιση τους στα καφενεία και συνομιλούσαν με τους υπόλοιπους πελάτες. Σε ένα καφενείο στην Ομόνοια ανακάλυψε κι ο Αλέκος Σακελλάριος τη Γεωργία Βασιλειάδου. Η ηθοποιός σύχναζε στο καφενείο «Στέμμα» που βρισκόταν στην Ομόνοια και ήταν στέκι ηθοποιών, κυρίως δευτεραγωνιστών και ανέργων. Όταν την είδε να κάθεται στο καφενείο κατάλαβε ότι είχε βρει αυτό που ήθελε και της πρότεινε να παίξει στην παράσταση του.

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα καφενεία ήταν εκείνο που βρισκόταν στους στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου οι Αθηναίοι απολάμβαναν τον καφέ τους με θέα την Ακρόπολη.

Καφενείο στους στύλους του Ολυμπίου Διός
Καφενείο "Ζαβορίτη" στην Πλ.Συντάγματος. 1960 Αρχειο ΕΛΙΑ
Καφενείο ΝΕΟΝ στην Ομόνοια

Στιγμιότυπο από καφενείο στην Αθήνα 1953

 

Καφενείο Ζαχαράτου,Αθήνα,Φεβρουάριος 1956 Δημήτρης Χαρισιάδης.

Send this to a friend