Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

"Κυρά της Ρω" η ηρωίδα που ζούσε μόνη της στην ακριτική βραχονησίδα και ύψωνε κάθε μέρα την ελληνική σημαία

Επί τέσσερις δεκαετίες ύψωνε την ελληνική σημαία στο νησάκι της Ρω απέναντι από το Καστελόριζο. Η "Κυρά της Ρω" , όπως της αποκαλούσαν, ήταν μια ηρωίδα που έζησε σε ένα ακριτικό νησί και υπερασπίστηκε την ελληνικότητα του μέχρι το τέλος της ζωής της. 

Η ιστορία της έγινε γνωστή το 1970, όταν ο Φρέντυ Γερμανός τη φιλοξένησε στην εκπομπή του. 20 χρόνια νωρίτερα είχε φιλοξενηθεί στο περιοδικό "Εικόνες" σε ένα δημοσίευμα με τίτλο "Η γυναίκα με τη σημαία", όπου δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά οι φωτογραφίες της γυναίκας που έμενε μόνη της στο ακριτικό νησάκι Ρω.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη, και εγκαταστάθηκε στη βραχονησίδα Ρω το 1927 μαζί με τον σύζυγό της. Οι δυο τους ήταν κτηνοτρόφοι και έμεναν στο νησί μαζί με μερικές οικογένειες. Μετά από λίγα χρόνια, το νησάκι ερήμωσε και η Αχλαδιώτη παρέμεινε μόνη με τον σύζυγό της.

 

Το 1929 οι Τούρκοι ανέβηκαν πρώτη φορά στη βραχονησίδα και ανέβασαν την τουρκική σημαία. Μόλις την είδε, η Αχλαδιώτη την κατέβασε και ύψωσε την ελληνική. Όταν ο Φρέντυ Γερμανός τη ρώτησε τι ήταν αυτό που την οδήγησε να υψώνει την ελληνική σημαία, απάντησε: Αφού έφυγαν οι Ιταλοί από τα Δωδεκάνησα, ήθελα να σηκώσω τη δικιά μας σημαία, γιατί αγαπούσα τόσο πολύ την Ελλάδα. 

Όπως παραδέχτηκε, η ζωή στη βραχονησίδα ήταν δύσκολη, όμως τη βοηθούσαν οι ψαράδες μέσω των οποίων επικοινωνούσε με το Καστελόριζο. Όταν το 1940 ο σύζυγός της αρρώστησε, δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο Καστελόριζο και πέθανε ενώ τον μετέφεραν με τη βάρκα στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα, πέθανε και η μητέρα της με αποτέλεσμα να μείνει μόνη της. Όμως δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Η φωτογραφία της από το περιοδικό "Εικόνες"

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, τη δεκαετία του '70 μια γυναίκα τη βρήκε στην εκκλησία και της είπε ότι οι Τούρκοι ανέβηκαν στο νησάκι της και ύψωσαν την τουρκική σημαία. Η γυναίκα της είπε: "Όμως μη στεναχωρηθείς γιατί πήγαν οι αρχές και την κατέβασαν και βάλαν πάλι την ελληνική". Όταν τους ρώτησαν γιατί το κάνατε αυτό, τους απάντησαν, "Δεν είδαμε κανέναν πάνω, και είπαμε ότι η γυναίκα που σήκωνε τη σημαία την ελληνική έφυγε".

Επί πολλά χρόνια η Αχλαδιώτη ύψωνε την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα για να υπενθυμίζει στους Τούρκους ότι ανήκε στην Ελλάδα.

Το 1974 ένα αντιτορπιλικό έφτασε στο Καστελόριζο και εκπρόσωπος του Ναυάρχου της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ναυτικού για τη στάση της και την παρασημοφόρησε για τον πατριωτισμό της. Η "Κυρά της Ρω" δέχτηκε το παράσημο συγκινημένη και στη συνέχεια πήρε τον λόγο:

"Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε για εμένα. Εύχομαι υγεία και μακροζωία. Ζήτω η Ελλάς"

Η κυρά της Ρω πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο νοσοκομείο της Ρόδου και ετάφη, όπως επιθυμούσε, στη βραχονησίδα.

Δείτε το βίντεο από την εμφάνισή της στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού: 

Επιμέλεια: Άννα Καρατάσιου

Send this to a friend