Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Κων. Μητσοτάκης για Α. Παπανδρέου: «Δεν θα με εξέπληττε να το ήξερε για τη “17 Νοέμβρη” – Ήταν άξιος για όλα»

«Είμαι 100% πεπεισμένος ότι πίσω από τη 17 Νοέμβρη υπήρξε το σκληρό ΠΑΣΟΚ στην πρώτη φάση» είχε αφηγηθεί στον Αλέξη Παπαχελά, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια -τόμος Β: 1974-2016» που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος».

«Ο Ανδρέας δεν ήταν αρχηγός της 17 Νοέμβρη. Πιθανώς, και γι’ αυτό δεν είμαι βέβαιος, να είχε απλώς ανεχθεί, χωρίς να θέλει να πολυξέρει τι γίνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπλήρωνε πως: «Δεν θα με εξέπληττε να το ήξερε. Ο Ανδρέας ήταν άξιος για όλα» υποστήριζε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Όσο για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον χαρακτήριζε «καλύτερο από τους δικούς μας».

Αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά:

«Ως κυβέρνηση δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη “17 Νοέμβρη” και στην τρομοκρατία γενικότερα και στο ΠΑΣΟΚ.

Όχι, ούτε ψάξαμε, εδώ που τα λέμε. Ούτε ψάξαμε. Εγώ αυτό το θέμα το έχω αφήσει να περάσει, ούτε με απασχόλησε. Λογικό δεν θα ήταν να δω ποιος επιχείρησε να μας τινάξει στον αέρα; Τουλάχιστον στην Κατεχάκη να κάνω έρευνα; Δεν έκανα, δεν έκανα ποτέ έρευνα. Δεν ωφελεί. Ορισμένα πράγματα πρέπει η λήθη να τα σκεπάζει. Εγώ είχα και πληροφορίες βέβαια, είχα και πολλές πληροφορίες. Και ξέρω και ποιοι από το ΠΑΣΟΚ ήταν ανακατεμένοι”.

Αμφισβητεί ότι η Ελληνική Αστυνομία ή οι Αμερικανοί διερεύνησαν ποτέ πραγματικά το ενδεχόμενο διασύνδεσης της “17 Νοέμβρη” με πολιτικούς χώρους.

Έψαξε κανείς για πολιτική διασύνδεση; Ποιος έψαξε; Δηλαδή είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Σημίτη και ο [Μιχάλης] Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ήταν εξαίρετος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, πολέμησε πραγματικά. Ο Χρυσοχοΐδης ήταν πολύ αποτελεσματικός, καλύτερος από τους δικούς μας υπουργούς στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι έφτασε σε ένα ορισμένο σημείο. Δεν πήγε παραπέρα. Το έχω πει και δημόσια αυτό που σου λέω τώρα. Έχω πει: ¨Εντάξει, καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει παραπέρα, άμα θα ‘ρθουμε εμείς θα πάμε παραπέρα¨. Ε, δεν πήγαμε ούτε εμείς. Ποιος έψαξε για να βρει; Και δεν ξέρω κιόλας αν αξίζει τον κόπο να ψάξουμε. Τι θα ωφελήσει;”

Από την άλλη πλευρά δεν υιοθετεί τη θεωρία, που συζητήθηκε ευρύτερα επειδή την εξέφρασε σε κατάθεσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν δίπλα στη “17 Νοέμβρη”.

Ο Ανδρέας δεν ήταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη. Ο Ανδρέας πιθανώς, και για αυτό δεν είμαι βέβαιος, να είχε απλώς ανεχθεί, χωρίς να θέλει να πολυ-ξέρει τι γίνεται. Για τον Ανδρέα δεν το ξέρω, δεν έχω γνώμη για τον Ανδρέα. Δεν θα με εξέπληττε να το ήξερε. Γιατί ο Ανδρέας ήταν άξιος για όλα στη δική μου την εκτίμηση. Αλλά, δεν το ξέρω και δεν το λέω. Αλλά είμαι 100% πεπεισμένος ότι πίσω από τη 17 Νοέμβρη υπήρξε το σκληρό ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη φάση. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού. Αν το ένα εκατοστό από όσα έγιναν εναντίον της ΝΔ είχε συμβεί κατά της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης, της Αριστεράς ή και του ΠΑΣΟΚ κατ’ επέκταση, η Ελλάδα θα είχε γυρίσει ανάποδα. Δεν θέλει κουβέντα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει, ήταν και αυτό ένα από τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να γίνει καθεστώς, μην το συζητείτε καθόλου. Μεταχειρίστηκαν όλα τα μέσα. Αν δεν δίναμε αυτόν τον σκληρότατο αγώνα ζωής ή θανάτου στη δεκαετία του ‘80, το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπεφτε ποτέ. Και αν δεν αρρώσταινε ο Ανδρέας. Η αρρώστια του Ανδρέα συντέλεσε και αυτή πολύ στην πτώση του ΠΑΣΟΚ».

Σφαγή του Διστόμου: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα» -Σκότωσαν μωρό, χαράζοντας τον αγκυλωτό σταυρό
7 Ιουνίου 1822: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη
Νίκος Σεργιανόπουλος: 13 χρόνια από τη δολοφονία του ηθοποιού που συγκλόνισε την Ελλάδα
3 Ιουνίου 1941: Όταν οι γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 180 κατοίκους του χωριού Κάνδανος, σε αντίποινα για την αντίστασή τους
Σαν σήμερα γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του Κοντομαρί, ως αντίποινα
30η Μαΐου 1941: Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη- Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης