Αθήνα

26 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Κων. Μητσοτάκης: Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν σοσιαλιστής του γλυκού νερού- Ο Ανδρέας δεν ήταν τίποτε, δεν είχε ιδεολογία

Αίσθηση έχει προκαλέσει το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια -τόμος Β: 1974-2016» και τα όσα έλεγε εκεί, ο πρώην πρωθυπουργός.

Εκεί, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφερόταν μεταξύ άλλων στον Γεώργιο Παπανδρέου αλλά και τον γιο του, Ανδρέα και μάλιστα, με ιδιαίτερα αιχμηρά λόγια.

«Ο πατέρας του δεν τον ήθελε τον Αντρέα σαν διάδοχο, κάθε άλλο. Ο πατέρας του για τον Αντρέα είχε πολύ ανάμεικτα αισθήματα. Με τον  Ανδρέα δεν τα πήγαινε καθόλου καλά. Τον ενοχλούσε πολύ. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν σοσιαλιστής υποτίθεται, αλλά σοσιαλιστής του γλυκού νερού. Ήταν εθνικόφρων, για να μεταχειριστώ τον όρο της εποχής, μαινόμενος αντικομμουνιστής, και γνήσιος δημοκράτης φιλελεύθερος, χωρίς καμία αμφιβολία. Ενώ ο Ανδρέας δεν ήταν. Ήταν τα γνωστά, στο βάθος δεν ήταν τίποτε, διότι ο Ανδρέας ιδεολογία δεν είχε, αλλά πάντως το χαρτί που έπαιζε ήταν αυτό» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο, ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνει, δε, για τον Ανδρέα Παπανδρέου πως: «Ήταν γνωστός ο λαϊκισμός που τον έδερνε (…). Περάσαμε τη δικτατορία και μετά ήρθε ο τυφώνας ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κουτσόγιωργας κατάργησαν την ιεραρχία και την αξιοκρατία και φτάσαμε σήμερα να μην υπάρχει κράτος. Δεν υπάρχει κράτος σήμερα».

Και συμπλήρωνε πως: «Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να το πούμε. Μα ο Γέρος δεν είχε διαφορετική γνώμη από μας για τον Ανδρέα. Οι σχέσεις του Ανδρέα με τον πατέρα του ήταν περίεργες. Είναι ένα πράγμα το οποίο πάντοτε με απασχολούσε. Ο Γέρος απέναντι στον Ανδρέα είχε ανάμεικτα συναισθήματα, από την μία τον περιφρονούσε, και τον έκρινε πάρα πολύ αυστηρά και από την άλλη τον αγαπούσε, τον αγαπούσε σαν παιδί του και ήταν λογικό να τον αγαπά. Κάτι άλλο τον επηρέαζε τρομερά, η οικογένεια και τα εγγόνια. Και έπαιζε ρόλο και η γυναίκα του Ανδρέα τότε, η Μαργαρίτα… έπαιζε ρόλο… για τον οποίον δεν θέλω να μιλήσω. Ο Ανδρέας τον εξεβίαζε συναισθηματικά, χωρίς καμία αμφιβολία».

Σε άλλο σημείο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφέρει για τον Γεώργιο Παπανδρέου, ότι: «… Στο Καστρί πηγαίναμε τακτικά, πηγαίναμε, ερχόμαστε, τηλεφωνιόμασταν, με τον Γέρο, είχαμε τακτικά τηλεφωνική επαφή. Η κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου λειτουργούσε πολύ καλά ως κυβέρνηση και ως πρωθυπουργός ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν καλός. Επικοινωνούσε με τους υπουργούς του, είχε επαφή, έδινε γνώμη έπαιρνε αποφάσεις. Αλλά βέβαια είχε κάποια βασικά προβλήματα. Και ένα πρόβλημα ήταν από τότε ο Ανδρέας».

Σφαγή του Διστόμου: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα» -Σκότωσαν μωρό, χαράζοντας τον αγκυλωτό σταυρό
7 Ιουνίου 1822: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη
Νίκος Σεργιανόπουλος: 13 χρόνια από τη δολοφονία του ηθοποιού που συγκλόνισε την Ελλάδα
3 Ιουνίου 1941: Όταν οι γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 180 κατοίκους του χωριού Κάνδανος, σε αντίποινα για την αντίστασή τους
Σαν σήμερα γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του Κοντομαρί, ως αντίποινα
30η Μαΐου 1941: Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη- Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης