Κωνσταντίνος Παλαιολόγος: Τον αποκεφάλισαν και έδωσαν το κεφάλι του στον Μωάμεθ – Ο συγκλονιστικός λόγος πριν από την άλωση της Πόλης - TheCaller

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Πήγε να βοηθήσει και μου τον έφεραν νεκρό» – Θρήνος στο τελευταίο «αντίο» στον 48χρονο Dj που πέθανε από ηλεκτροπληξία

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος: Τον αποκεφάλισαν και έδωσαν το κεφάλι του στον Μωάμεθ – Ο συγκλονιστικός λόγος πριν από την άλωση της Πόλης

Η Άλωση της Πόλης, το γνωστό ανά τους αιώνες «η Πόλις Εάλω» σημειώθηκε στις 29 Μαΐου 1453, όταν οι Οθωμανοί υπό τον Μωάμεθ Β’ κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Δείτε επίσης

«Πότε θα πιάσουν αυτή που μου επιτέθηκε;»: Ξέσπασε η 34χρονη Ιωάννα – Κατέληξε σε συγκεκριμένα άτομα η ΕΛΑΣ για το βιτριόλι
Γεράσιμος Φλαμιάτος: Πέθανε ο επιχειρηματίας και έμπορος αυτοκινήτων της TOYOTA

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, δεν παραδόθηκε και παρέμεινε στη θέση του και μαζί με τους στρατιώτες του έδωσε ηρωικές μάχες εναντίον του πολυάριθμου οθωμανικού στρατού. Οι πληροφορίες για το τέλος του είναι συγκεχυμένες. Το σίγουρο είναι ότι πέθανε ηρωικά κατά τη διάρκεια της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ποδοπατήθηκε από τον όχλο, ο Βενετός Νικολό Μπάρμπαρο είχε υποστηρίξει ότι κρεμάστηκε ενώ ο καρδινάλιος Ισίδωρος είχε αναφέρει ότι θανατώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης, πως αποκεφαλίστηκε και έδωσαν το κεφάλι του στον Μωάμεθ. Σε κάθε περίπτωση ο θάνατος του τελευταίου αυτοκράτορα ήρθε μαζί με το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ποιος ήταν ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς»

Ο Παλαιολόγος είχε παντρευτεί 2 φορές όμως οι σύζυγοι του πέθαναν και δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και ήταν το όγδοο από τα 10 παιδιά του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου. Η μητέρα του ήταν η Ελένη Δραγάτση, κόρη ενός Σέρβου ηγεμόνα των Σερρών. Από μικρός είχε εκπαιδευτεί στις πολεμικές τέχνες και γνώριζε ιππασία. Στα 17 του χρόνια ήταν ήδη αντιβασιλέας στην Κωνσταντινούπολη και “δεσπότης” μιας περιοχής στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Σε ηλικία 40 ετών ήταν δεσπότης του Μυστρά, και μια από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η οργάνωση της άμυνας της Πελοποννήσου. Κατασκεύασε τα τείχη του Εξαμιλίου στον Ισθμό της Πελοποννήσου και κατέκτησε τη Βοιωτία και τη Φωκίδα. Ωστόσο ο Μουράτ Β’ εκστράτευσε εναντίον του και κατάφερε να καταστρέψει το φρούριο στο Εξαμίλιο, με αποτέλεσμα ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος να γίνει υποτελής στον Τούρκο σουλτάνο.

Ανέλαβε την αυτοκρατορία όταν ο αδερφός του πέθανε, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος από τα αδέρφια του. Παρόλο που τον θρόνο διεκδίκησε και ο μικρότερος αδερφός του, ο οποίος ήταν πορφυρογέννητος, δηλαδή είχε γεννηθεί ενώ ο πατέρας του ήταν αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος είχε την στήριξη των γονιών του και των πολιτικών.  Στις 6 Ιανουαρίου 1449 στέφθηκε αυτοκράτορας στον Μυστρά. Σύμφωνα με τον  πιστό φίλο του Γεώργιο Φραντζή: «Για πρώτη φορά ακούστηκαν τα λόγια της στέψεως εκτός της Πόλεως και της Αγίας Σοφίας».

O μαρμάρινος αετός στον Μυστρά που ράγισε

Ο θρύλος αναφέρει ότι μόλις πάτησε πάνω στον μαρμάρινο Δικέφαλο αετό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Μυστρά, το μάρμαρο ράγισε. Σημειώνεται ότι όταν ανέλαβε την εξουσία, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε ήδη περιοριστεί αρκετά, καθώς πολλές περιοχές είχαν πέσει στα χέρια των Οθωμανών.  Ο Παλαιολόγος έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του για να σώσει την αυτοκρατορία και ζήτησε τη βοήθεια της Δύσης, όμως μάταια. Τέσσερα χρόνια μετά τη στέψη του οι Οθωμανοί εκστράτευσαν εναντίον του Βυζαντίου. Παρά τις πιέσεις των συμβούλων του να εγκαταλείψει την Πόλη παρέμεινε στη θέση του και αποφάσισε να πολεμήσει μέχρις εσχάτων.

Στο τελευταίο Πολεμικό Συμβούλιο ανέφερε: «Καμιά χριστιανική δύναμη δεν ήρθε για να συμμετάσχει στην μάχη για την Χριστιανοσύνη».

Όταν ο Μωάμεθ Β’ τού ζήτησε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, απάντησε:  «Το μέν την Πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής ημών».

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Παλαιό Φάληρο

Στις 28 Μαΐου 1453, μια ημέρα πριν από την άλωση της Πόλης έδωσε μια συγκλονιστική ομιλία στο πολεμικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Φραντζή και τον Νικόλαο Μπαρμπαρο «Μίλησε για την δόξα και τις υψηλές παραδόσεις της Μεγάλης Αυτοκρατορικής Πόλης. Μίλησε για την δολιότητα του απίστου Σουλτάνου πού είχε προκαλέσει ένα πόλεμο προκειμένου να καταστρέψει την αληθινή πίστη και να βάλει τον ψεύτικο προφήτη του στην θέση του Χριστού. Τους παρότρυνε να θυμούνται ότι ήταν απόγονοι των ηρώων της αρχαίας Ελλάδος και της Ρώμης και να είναι αντάξιοι των προγόνων τους. Τους μίλησε ακόμα και τους προέτρεψε να πολεμήσουν για τέσσερα ιδανικά. Για τον Ένα και Μοναδικό Θεό, για την Πατρίδα – την Πόλη, για τις οικογένειές τους και τέλος για τον Αυτοκράτορά τους».

Λίγο αργότερα οι Οθωμανοί μπήκαν στην Πόλη, όπου επικράτησε πανικός. Ο Παλαιολόγος είπε: «Όποιος θέλει να φύγει, ας σώσει τον εαυτό του, αν μπορεί κι όποιος είναι έτοιμος ν’ αντικρίσει το θάνατο, ας με ακολουθήσει!».

Ο Παλαιολόγος μαζί με 200 εθελοντές όρμησε κατά των Οθωμανικού στρατού. Σύμφωνα με τον Φραντζή: «Κέντρισε, τότε, τον ίππο του και καλπάζοντας έφτασε στο σημείο από όπου ερχόταν το πλήθος των ασεβών και από την πρώτη συμπλοκή κατακρήμνισε τους ασεβείς από τα τείχη, γεγονός που ήταν παράξενο και θαυμάσιο για όσους έτυχε να βρεθούν εκεί και να το δουν. Βρυχώμενος σαν λιοντάρι και κρατώντας το γυμνό ξίφος στο δεξί χέρι του κατέσφαξε πολλούς από τους εχθρούς, ενώ το αίμα έρρεε σαν ποτάμι από τα πόδια του και τα χέρια του».

Συνέχισε να πολεμά μέχρις ότου δεν υπήρχε καμία ελπίδα. Τότε κάποιος από τους Οθωμανούς τον σκότωσε και πρόσφερε το κεφάλι του στον Μωάμεθ Β’. Ο θάνατός του ήταν το οριστικό τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Πληροφορίες από: king-paleologos.blogspot.gr, wikipedia, sansimera

Άλλες ειδήσεις:

Τζένη Μπαλατσινού: «Πέρασαν δύσκολα αυτοί οι 7 μήνες»- Το συγκινητικό μήνυμα για την περιπέτεια της μητέρας της (ΕΙΚΟΝΑ)

Επίθεση Πορτοσάλτε στον Ανδρέα Παπανδρέου: Έλεγε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και σκορπούσε λεφτά

Βίντεο: O Τάκης Ζαχαράτος υποδύεται τον Νίκο Χαρδαλιά και το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό

Ροή Ειδήσεων

24/07/2021 | 19:33

Έλλη Κοκκίνου: Γιόρτασε τα γενέθλιά της στην παραλιακή και έσβησε τα κεράκια με την ηλικία της (vid)

24/07/2021 | 19:22

Δημιουργείται Κέντρο Ικανοτήτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών

24/07/2021 | 19:14

Οργή στην Ουγκάντα: Την ώρα που ο κορονοϊός «θερίζει» δίνονται 25 εκατ. ευρώ για αυτοκίνητα βουλευτών

24/07/2021 | 19:00

Συναγερμός στη Χαλκιδική: Κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά σε κατασκήνωση

24/07/2021 | 18:46

«Κάποιος κόσμος νομίζει ότι εγώ κάνω ντόλτσε βίτα» – Η απάντηση του Αντώνη Ρέμου για τις «αναγκαστικές διακοπές»

24/07/2021 | 18:39

Θρίλερ στην Κρήτη: Ζευγάρι τουριστών αγνοείται στα ανοιχτά του Ηρακλείου

24/07/2021 | 18:27

Άγριες Μέλισσες: Έτοιμος… να εξοριστεί στη Λέρο ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος (ΦΩΤΟ)

24/07/2021 | 18:08

Μεγάλη φωτιά στην Κορινθία: Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Ρυτό (ΒΙΝΤΕΟ)

24/07/2021 | 17:54

Ο χάρτης του κορονοϊού: Παραμένει πρώτη η Αττική με 985 νέα κρούσματα – Η γεωγραφική κατανομή

24/07/2021 | 17:49

Θήβα: Μαφιόζικο «χτύπημα» βλέπουν οι Αρχές – Γάζωσαν τον 44χρονο επιχειρηματία έξω από το σπίτι του

24/07/2021 | 17:34

Κορονοϊός: 2.472 κρούσματα και 8 νέοι θάνατοι – Ανεβαίνουν οι διασωληνωμένοι

24/07/2021 | 17:28

Σοκαριστικό βίντεο! Ετοιμαζόταν για bungee jumping, μπέρδεψε το σινιάλο και πήδηξε χωρίς να την έχουν δέσει

24/07/2021 | 17:00

Πυρκαγιά ξέσπασε σε Εύβοια και Επίδαυρο – Λραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Μαντουδίου – «Κινδυνεύουν σπίτια»

24/07/2021 | 16:52

Αποτεφρώθηκε η Γκέλυ Μαυροπούλου – Η τελευταία της επιθυμία

24/07/2021 | 16:46

Σοκ στα Χανιά: 19χρονος με νοητική στέρηση καταγγέλλει κακοποίηση από τον πατέρα του
47 χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα
Αλίκη Βουγιουκλάκη: H άγνωστη συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου – «Είμαι το 99%, δεν μπορώ να βγω μαζί σας»
Τόλης Βοσκόπουλος: Όταν η Ζωή Λάσκαρη εξομολογήθηκε την αγάπη της – Σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο
20 Ιουλίου 1974 – «Αττίλας»: Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η αργοπορημένη ελληνική αντίδραση
Τόλης Βοσκόπουλος: Ο Χατζηχρήστος τού πήρε το πρώτο μπουζούκι – Το σκηνικό που καθάριζαν φασολάκια στον «Αστέρα»
Σπάνιο κλικ – Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ χορεύει ζεϊμπέκικο και η Αλίκη του χτυπά παλαμάκια (ΦΩΤΟ)