Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

(ΒΙΝΤΕΟ) Η κόντρα Παπανδρέου - Μητσοτάκη όταν ο Ανδρέας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για το Σκοπιανό

Το Σκοπιανό ήταν το θέμα που μονοπωλούσε την πολιτική επικαιρότητα στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τη χώρα κυβερνούσε η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνος Μητσοτακης.

Μάλιστα, στις 27 Μαρτίου 1993 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας με  κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων, και παρά το γεγονός  ότι η βουλή είχε ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Μητσοτάκη  λίγους μήνες νωρίτερα.

Η πρόταση απορρίφθηκε τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου με 152 ψήφους κατά και 145 υπέρ, ενώ  εντύπωση είχε προκαλέσει η στάση του άλλοτε πρωθυπουργού και σημαίνοντος  μέλους της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Ράλλη.

Πριν από την ψηφοφορία  ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα κατηγορώντας την  κυβέρνηση για ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση των Σκοπίων και το ΠΑΣΟΚ  για την αδιαλλαξία που επιδείκνυε.

Δείτε το δεύτερο βίντεο την ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου με την οποία παραθέτει τους λόγους της προτάσεως δυσπιστίας. Στην αρχή του πρώτου βίντεο υπάρχει μια ακόμη "επική" κοινοβουλευτική στιγμή της κόντρας Παπανδρέου-Μητσοτακη. Ο τότε Πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός αποδέχεται την πρόταση δυσπιστίας και καλεί τον Ανδρέα Παπανδρέου να ανέβει στο βήμα αμέσα κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται. Ενδεικτικές οι στάσεις των βουλευτών και των δυο κομμάτων.

Send this to a friend