Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 2024 04 25 105304.png
Λιάγκας για Νίκο Παπανδρέου: «Το λέω πρώτη φορά… όσοι ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, δείτε αυτόν τον άνθρωπο»

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Κώστας Καζάκος: Η ιστορική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» που αποτέλεσε ορόσημο αντίστασης κατά της Χούντας

Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου Κώστας Καζάκος πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών.

Μέσα από την τεράστια καλλιτεχνική του διαδρομή μία παράσταση ξεχωρίζει, η οποία και στιγμάτισε τη σκοτεινή περίοδο της Επταετίας.

«Το μεγάλο μας τσίρκο» είναι ίσως η παράσταση που έχει συνδεθεί με την αντίσταση κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Πρόκειται για το εμβληματικό θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάστηκε από το θίασο της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν έναν ξεχωριστό τρόπο για να αντισταθούν στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Ζήτησαν λοιπόν από τον Καμπανέλλη να γράψει ένα έργο που να αφήσει τη δική του σφραγίδα στη θεατρική ιστορία του τόπου.

Ο Καμπανέλλης ανταποκρίθηκε και έγραψε ένα σπονδυλωτό έργο που διατρέχει όλη τη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας από τα χρόνια του Όθωνα μέχρι τη Γερμανική Κατοχή συμπεριλαμβάνοντας φυσικά γεγονότα όπως τη Μικρασιατική Καταστροφή χωρίς να παραλείπει υπαινιγμούς για τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας έως τη χούντα.

Το έργο παρουσιάστηκε στο θερινό θέατρο «Αθήναιον» που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και Πατησίων. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1973, ημέρα Παρασκευή, σε μια περίοδο που το οικοδόμημα της χούντας είχε αρχίσει να κλονίζεται.

Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Καζάκου ενώ τα σκηνικά φιλοτεχνήθηκαν από το θρυλικό Ευγένιο Σπαθάρη, γνωστότερο από τη δουλειά του στο Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη. Μαζί με τους Καρέζη-Καζάκο εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Τίμος Περλέγκας, Χρήστος Καλαβρούζος, Στέλιος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Κούρος και ο μέγας Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Οι στίχοι των τραγουδιών γράφτηκαν φυσικά από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και ντύθηκαν από την υπέροχη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

Το ρόλο του βασικού τραγουδιστή είχε ο κορυφαίος ερμηνευτής της εποχής Νίκος Ξυλούρης.

Το έργο, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία επιθεώρησης, ήταν ένα μουσικοθεατρικό πανηγύρι που στόχευε κατευθείαν στη συνείδηση του Έλληνα.

Σύμφωνα με την Τζένη Καρέζη έπρεπε να είναι «κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολλή Ρωμιοσύνη και μέσα από τη σάτιρα, το γέλιο, τον αυτοσαρκασμό και το δάκρυ να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες…».

Καθεμιά από τις σκηνές του έργου, συνοδευόταν από το κατάλληλο τραγούδι.

Σε συνέντευξη του στο Umano ο Καζάκος είχε αναφέρει: «Ο Καμπανέλης είχε μία ιδέα που τον έτρωγε πάντα, το μύθο του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του. Ήθελε να παρομοιάσει την ελληνική ιστορία με τον Κρόνο γιατί η Ελλάδα κάνει τίποτα άλλο; Τρώει τα παιδιά της.

Αγκιστρώθηκε από αυτή την ιδέα και αρχίσαμε να την επεξεργαζόμαστε. Ξενύχτια στο σπίτι, συμπόσια, κουβεντολόι, πω! πω! τι γινότανε, πήγαινε η πατάτα και το μακαρόνι σύννεφο. Σιγά σιγά σχηματίστηκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα πανόραμα της ελληνικής ιστορίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την κατοχή. Να γίνει ένα σπονδυλωτό έργο με επεισόδια.

Το 1972 βάλαμε πια σαν στόχο να το ανεβάσουμε το καλοκαίρι του 1973. Ξεκίνησε να γράφει ο Ιάκωβος… έγραφε… έγραφε… και εγώ πήγαινα τα κείμενα στην λογοκρισία. Πήγαινα έναν πάκο χαρτιά και μου άφηναν μισό. Έγραφε ο Ιάκωβος άλλα κείμενα, τα πήγαινα και από πέντε ή έξι επεισόδια μας άφηναν ένα. Αυτό ήταν βασανιστήριο!

Ο Καμπανέλλης μέχρι και που πέθανε έγραφε με το χέρι. Όταν ανέβηκε το τσίρκο έμεινε ένα μήνα στο κρεβάτι. Εξοντώθηκε! Για να βγάλουμε αυτά τα δώδεκα επεισόδια του τσίρκου έγραψε κυριολεκτικά μία στοίβα κείμενα».

Ο Κώστας Καζάκος ανέφερε ότι είχαν ήδη αποφασίσει με την Τζένη Καρέζη ποιοι θα είναι οι συνεργάτες τους.

«Ναι, αυτό το είχαμε αποφασίσει. Ήμασταν πενήντα δύο άτομα θίασος. Οι δέκα μουσικοί του Ξαρχάκου ήταν καταπληκτικοί! Όλοι ήταν καταπληκτικοί.

Πώς είχα πείσει τον Ξυλούρη να πάρει μέρος, εγώ το ξέρω. Δεν ήθελε, ντρεπόταν. Εκείνη την εποχή τραγούδαγε στην Πλάκα. Θυμάμαι πως έβγαινε και διέσχιζε τη σκηνή και ο κόσμος έκανε «α!».

Νοικιάσαμε το θέατρο στην οδό Πατησίων, το Αθήναιον, που ήταν παλιά κινηματόγραφος. Ήταν εγκαταλελειμμένο αλλά τεράστιος χώρος γιατί πού να βάλεις τόσο μεγάλο θίασο; Είχαμε συνθέσει στο μυαλό μας να υπήρχε μία μεγάλη πασαρέλα μέσα στο κοινό με κεντρική σκηνή και μία σκηνή για τους μουσικούς.

Πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα; Το έργο ανέβηκε τον Ιούνιο του 1973. Τότε άρχισαν τα όργανα! Είχαμε κάθε μέρα ή δεύτερη μέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα ανάλογα με το κέφι τους, τραβήγματα. Έρχονταν μέσα στο θέατρο Εσατζήδες με στολή, με τα γκλοπ και τα πιστόλια, έκαναν βόλτες στου διαδρόμους και κοίταζαν τον κόσμο. Η ασφάλεια με πολιτικά έγραφε ποια σημεία της παράστασης έκαναν τον κόσμο να ξεσπάει σε χειροκροτήματα και σε γέλιο. Τα πήγαιναν στις υπηρεσίες τους και την επομένη μέρα το πρωί πεντέμισι με έξι με έπαιρναν τηλέφωνο».

Το γνωστότερο τραγούδι της παράστασης ήταν το «Φίλοι κι αδέλφια» με τον Νίκο Ξυλούρη να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας όπως και στο καταπληκτικό «Τ’ Ανάπλι» (Τρία καράβια φέρανε ξανθό κρασί στ’ Ανάπλι…) όπου η Κρητική λύρα ομορφαίνει ακόμα περισσότερο το σπουδαίο αυτό τραγούδι με τους εμπνευσμένους στίχους του Καμπανέλλη.

«Ήταν οι ιστορικές συγκυρίες που ξεπέρασαν το καλλιτεχνικό γεγονός και το μετέτρεψαν σε πολιτικοκοινωνικό. Ο λαός το προκάλεσε! Αφού έλεγαν όταν τέλειωνε η παράσταση πως αν υπήρχε κάποιος και έλεγε εμπρός, θα πηγαίναμε όλοι για εξέγερση. Μπορούσαμε να φανταστούμε εμείς πως τα πανό που χρησιμοποιούσαμε στο επεισόδιο με την 3η Σεπτεμβρίου θα περνάγανε στην πύλη του Πολυτεχνείου;» είχε πει ο Καζάκος.

Την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Καρέζη, Καζάκος και Ξυλούρης ήταν στο πλευρό των φοιτητών. Άλλωστε το θέατρο στο οποίο παιζόταν η παράσταση, ήταν ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχνείο. Τρεις μέρες μετά, τον αγώνα των ηθοποιών διέκοψε η αιφνίδια σύλληψη της Καρέζη.

Ροή Ειδήσεων

kinisi 1 scaled 1

26/04/2024 | 19:29

Κίνηση τώρα: Στο «κόκκινο» οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

26/04/2024 | 19:22

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

26/04/2024 | 19:13

Άννα Κουρή: «Με έχουν ταυτίσει με την κωμωδία, δε μου δίνουν να παίξω δραματικούς ρόλους»
screenshot 2023 07 14 133945

26/04/2024 | 19:06

Κικίλιας: Μάχη δίνουν τώρα οι πυροσβέστες, και θα συνεχίσουν να δίνουν – Πάνω από 70 πυρκαγιές καθημερινά

26/04/2024 | 19:01

Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν θέλω να συζητάω για τον ΣΚΑΪ, έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο»

26/04/2024 | 18:56

Γλυκερία: «Μιλάω στη μαμά μου που έχει φύγει από τη ζωή, η ψυχή δεν χάνεται ποτέ»
kallimarmaro 260424

26/04/2024 | 18:48

Ολυμπιακή Φλόγα: Δείτε live την τελετή παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο

26/04/2024 | 18:44

Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΜ την Τετάρτη 1η Μαΐου

26/04/2024 | 18:34

Προφυλακιστέοι για ναρκωτικά τρεις κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν για οπαδική βία

26/04/2024 | 18:23

Ερευνητές στοχεύουν στην ανάπτυξη εμβολίου για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά

26/04/2024 | 18:14

Σε δίκη τον Ιούνιο οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ο Ηλίας Κασιδιάρης για εξαπάτηση εκλογέων

26/04/2024 | 18:03

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν
syriza sima 220324

26/04/2024 | 18:00

Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για «το μπάζωμα των Τεμπών» θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

26/04/2024 | 17:52

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Τσουρέκια αφράτα

26/04/2024 | 17:46

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που με πρόστυχο τρόπο εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη
Τσέρνομπιλ 38 χρόνια μετά: Το χρονικό του μεγαλύτερου πυρηνικού δυστυχήματος
mesovouno 220424
Σαν σήμερα 22 Απριλίου: Η διπλή ναζιστική θηριωδία στο Μεσόβουνο Κοζάνης
rivaldo pele
Ο θρυλικός Ριβάλντο, έγινε 52 ετών!
san fransisco 1804234
Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Ο μεγάλος σεισμός του Σαν Φρανσίσκο
dimitris mitropanos 170424
Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια χωρίς μία από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου
stavros niarxos 160424
Σαν σήμερα το 1996 έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Νιάρχος