Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που τράβηξε η Καρολάιν πριν τη σκοτώσει ο πιλότος

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Μάχη της Κρήτης: Όταν το νησί έγινε ο «τάφος» των Γερμανών αλεξιπτωτιστών

Στις 20 Μαϊου 1941 ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης, η αεροποβατική επιχείρηση των Ναζί για να την κατάληψη του νησιού που διήρκεσε 12 ημέρες λόγω της μαχητικότητας και του θάρρους που επέδειξαν οι Κρητικοί, υπερασπιζόμενοι με ό,τι μέσα διέθεταν την πατρίδα τους.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Το σχέδιο κατάληψης του νησιού ήταν κομβικής σημασίας για τον Χίτλερ λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας του. Έλαβε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής» («Unternehmen Merkur») και απώτερος στόχος, σύμφωνα με τους συμμάχους, ήταν η διαφύλαξη των νοτιοανατολικών συνόρων ενόψει της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα (Εκστρατεία στη Ρωσία) και η επίθεση στη Βόρεια Αφρική, με εφαλτήριο την Κρήτη.

Οι Γερμανοί αποφάσισαν να επιτεθούν στο νησί από αέρος με τους Συμμάχους και τους κατοίκους να αμύνονται από την ξηρά. Πρόκειται για την πρώτη ευρεία χρησιμοποίηση δυνάμεων αλεξιπτωτιστών στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία.

Ο 51χρονος πτέραρχος Κουρτ Στούντεντ, βετεράνος πιλότος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ηγήθηκε της γερμανικής αποστολής.  Είχε στη διάθεσή του 1190 αεροπλάνα (πολεμικά και μεταγωγικά) και 29.000 άνδρες (αλεξιπτωτιστές και πεζικάριους), ενώ οι Ιταλοί θα συνεισέφεραν 3.000 στρατιώτες.

Από την πλευρά των συμμάχων θα πολεμούσαν Έλληνες στρατιώτες και δυνάμεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιωτικοί). Επικεφαλής ήταν ο 52χρονος νεοζηλανδός στρατηγός Μπέρναρντ Φράιμπεργκ, ο οποίος ήταν επίσης βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 40.000 και ειδικότερα οι Έλληνες που κλήθηκαν να υπερασπιστούν το νησί είχαν ανεπαρκή και απαρχαιωμένο οπλισμό.

Τα παιδιά που έσωσε από τους Ναζί τον ευχαρίστησαν: Αυτή είναι η πιο συγκινητική στιγμή στην παγκόσμια τηλεόραση! [βίντεο]

Στην περιοχή των Χανίων είχε εγκατασταθεί ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό. Οι Σύμμαχοι γνώριζαν με μεγάλες λεπτομέρειες το γερμανικό σχέδιο επίθεσης, αφού είχαν κατορθώσει για πρώτη φορά να σπάσουν του γερμανικό κώδικα επικοινωνιών («Επιχείρηση Αίνιγμα»). Όμως, το πλεονέκτημα αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκαν, εξαιτίας των διαφωνιών του Φράιμπεργκ με τους ανωτέρους του στο Λονδίνο. Οι Αμερικανοί δεν είχαν εισέλθει ακόμη στον Πόλεμο.

Η επίθεση

Στις 8 το πρωί της 20ης Μαΐου 1941 άρχισαν να περνούν αεροπλάνα πάνω από το νησί και ξεκίνησε η ρίψη των αλεξιπτωτιστών σε δύο μέτωπα: στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα πρώτα κύματα των αλεξιπτωτιστών αποκρούστηκαν με επιτυχία από τους Νεοζηλανδούς και τους Έλληνες που υπεράσπιζαν το Μάλεμε. Μάλιστα, άμαχοι πήραν ό,τι όπλα είχαν στη διάθεσή τους, από μαχαίρια ως όπλα από την εποχή της Κρητικής Επανάστασης και ρίχτηκαν στη μάχη. Αυτή η αυθόρμητη κίνηση των κατοίκων δεν είχε προβλεφθεί από γερμανική ηγεσία.

Χιλιάδες άμαχοι πήραν μέρος στις μάχες ξαφνιάζοντας τους ενορχηστρωτές της επιχείρησης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας νέο κύμα αλεξιπτωτιστών έπεσε στο Ρέθυμνο και λίγο αργότερα σειρά είχε το Ηράκλειο. Χανιά, Μάλεμε, Ρέθυμνο και Ηράκλειο μετατράπηκαν σε πεδία μάχης με τους Γερμανούς να μετρούν πολλές απώλειες την πρώτη μέρα.

Μάλιστα, ο πτέραρχος Κουρτ Στούτεντ, απογοητευμένος από την εξέλιξη των επιχειρήσεων, σκέφθηκε ακόμη και την αυτοκτονία. Μετά τον πόλεμο δήλωσε πως η Κρήτη έγινε «ο τάφος» των Γερμανών αλεξιπτωτιστών.  Την ίδια μέρα μετά από μεγάλες περιπέτειες, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση μεταφέρθηκαν με βρετανικό πολεμικό στην Αίγυπτο.

Δεύτερη ημέρα 

Οι μάχες συνεχίσθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και στα τέσσερα μέτωπα με τους Γερμανούς να επιδιώκουν την κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε που θα έδινε το πλεονέκτημα στις γερμανικές δυνάμεις. Προς το τέλος της δεύτερης μέρας της Μάχης της Κρήτης οι Ναζί κατέλαβαν το αεροδρόμιο μετρώντας όμως πολλές απώλειες.

Μέσω του αεροδρομίου οι Γερμανοί μπόρεσαν να μεταφέρουν μεγάλες δυνάμεις από την Ελλάδα και επτά ημέρες αργότερα, στις 28 Μαΐου είχαν απωθήσει τις συμμαχικές δυνάμεις προς τα νότια. Τότε αποφασίστηκε από τη Βρετανία η απόσυρση των δυνάμεων της Κοινοπολιτείας από την Κρήτη και η μεταφορά τους στην Αίγυπτο. Ακολούθως αρκετοί ήταν οι Έλληνες μαχητές και μαζί τους 500 Βρετανοί που ανέβηκαν στα απρόσιτα βουνά της Κρήτης για να συνεχίσουν τον αγώνα.

Την 1η Ιουνίου 5.000 μαχητές παραδόθηκαν στα Σφακιά και η Μάχη της Κρήτης έληξε με νικήτρια τη Γερμανία. Συνολικά οι Σύμμαχοι μέτρησαν 3.500 νεκρούς, 1.900 τραυματίες και 17.500 αιχμάλωτους.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, είχαν 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ έχασαν 370 αεροπλάνα. Οι σύμμαχοι υποστήριξαν ότι οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.

Η Μάχη στην Κρήτη ήταν ο λόγος που ο Χίτλερ αποφάσισε τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στα επόμενα χρόνια του πολέμου.

Διαβάστε επίσης: 

«Άγγελος του Θανάτου»: Ποιος ήταν ο γιατρός του Άουσβιτς που τα φρικιαστικά πειράματά του σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους

Η μάχη των Αρδεννών- Η τελευταία γερμανική επίθεση στον Β’ΠΠ και το μυστικό σχέδιο του Χίτλερ με την κωδική ονομασία “Αρπαγή”

Αυτό είναι το φρικιαστικό πρόσωπο του Ναζισμού: Σοκαριστικές εικόνες από τα εγκλήματα των Ναζί στα στρατόπεδα εξόντωσης

Ροή Ειδήσεων

22/06/2021 | 14:21

Γλυκά Νερά: «Μετά τη δολοφονία μιλήσαμε με τον Μπάμπη και ήταν μια χαρά» λέει γείτονας της Καρολάιν

22/06/2021 | 14:10

Η Umobit ολοκλήρωσε τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας εταιρικής και IR ιστοσελίδας της MYTILINEOS

22/06/2021 | 14:06

Πελώνη: Είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

22/06/2021 | 13:35

Εξαφάνιση-«θρίλερ» του Σταύρου Δογιάκη: Άφησε σημείωμα στον αδελφό του το οποίο καθιστά κληρονόμο του

22/06/2021 | 13:34

Γλυκά Νερά: Ξεκίνησε την απολογία του ο 32χρονος – Παρά τις αποδοκιμασίες, παρέμεινε ψυχρός και ανέκφραστος

22/06/2021 | 13:25

Καιρός: Έκτακτο δελτίο για το πρώτο κύμα καύσωνα – Έρχονται 40αρια μέχρι και την Κυριακή

22/06/2021 | 13:17

Πως να φαινόμαστε μοντέρνες με τα καθημερινά μας υποδήματα;

22/06/2021 | 13:13

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά μουστοκούλουρα

22/06/2021 | 13:12

Άρειος Πάγος: Έρευνα για τη διαρροή της δικογραφίας και του ημερολογίου της Καρολάιν

22/06/2021 | 13:04

Βαρύ πένθος για τον Στέλιο Ρόκκο – Πέθανε ξαφνικά ο αδερφός του

22/06/2021 | 12:54

Σταύρος Δογιάκης: «Θρίλερ» με την εξαφάνιση του ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Κρητικός» στην Κάντζα

22/06/2021 | 12:53

Μητσοτάκης: Επαρκή εμβόλια και για το 2022 – Το πρόβλημα είναι η προθυμία για εμβολιασμούς

22/06/2021 | 12:45

Άγιοι Θεόδωροι: Ανασύρθηκε νεκρός 65χρονος στην παραλία

22/06/2021 | 12:33

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ξανά η Σοφία Βόσσου

22/06/2021 | 12:30

Την Πέμπτη πετάμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους; – Η τελική απόφαση των λοιμωξιολόγων
«Βασίλισσα της Αφρικής»: Η περιπέτεια των γυρισμάτων, η λογοκρισία και τα Όσκαρ
Σατωβριάνδος: Ο ιδρυτής του γαλλικού ρομαντισμού, που ήθελε να πεθάνει ως Έλληνας
Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Δολοφονήθηκαν αβοήθητες από τους συντρόφους τους – Ένας θλιβερός απολογισμός
Συζυγοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα – Το διαμελισμένο σώμα της συζύγου του Π. Φραντζή, το αιματοβαμμένο 2008 και η παπαδιά
Υπόθεση Bαγιωνή: Ο βιομήχανος καταδικάστηκε για τη δολοφονία της ερωμένης του με ξίφος
Η ιστορική συνάντηση Ρέιγκαν με Γκορμπατσόφ το 1985 και η πρώτη χειραψία που άφησε εποχή (ΕΙΚΟΝΑ)