Αθήνα

20 oC

αραιές νεφώσεις

Μακιαβέλι, ο κυνικός πολιτικός που έγραψε τον «Ηγεμόνα» και μισήθηκε όσο κανείς - Το έργο του επηρέασε τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι

Στις 21 Ιουνίου 1527 έφυγε από τη ζωή ο Φλωρεντίνος πολιτικός και συγγραφέας Νικολό Μακιαβέλι. 

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της πολιτικής ιστορίας της Ιταλίας, που αγωνίστηκε για την ένωση της Φλωρεντίας με την Ιταλία και έγραψε το περίφημο βιβλίο ο "Ηγεμόνας" που άσκησε τεράστια επίδραση στους πολιτικούς των επόμενων αιώνων, και αποτέλεσε εγχειρίδιο του Μουσολίνι και του Χίτλερ.

Σύμφωνα με τον Μακιαβάλι ο πετυχημένος ηγεμόνας είναι αυτός που είναι προικισμένος με αρετή, που ξέρει να αρπάζει τις ευκαιρίες που του φέρνει η τύχη, που δεν καθοδηγείται από θρησκείες και ηθικά παραγγέλματα αλλά από ωφελιμιστικούς σκοπούς, που ξέρει να χειραγωγεί τους νόμους που διέπουν την πολιτική συμπεριφορά και να διαμορφώνει την πορεία των γεγονότων, σύμφωνα με τα σχέδιά του.

«Οι λαοί δεν έχουν σταθερά ιδανικά. Πιο εύκολα πείθονται από ένα δημαγωγό, παρά κρατάνε σταθερά τα πιστεύω τους».

Το βιβλίο του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και θεωρήθηκε ανήθικο και "οδηγός" για τους σκληρούς ηγέτες της ιστορίας που διψούσαν για εξουσία. Ο "Μακιαβελισμός" πήρε αρνητική έννοια, ωστόσο μέχρι σήμερα η "Ηγεμόνας" θεωρείται από τα πιο επιδραστικά βιβλία που έχουν γραφτεί.

Ποιος ήταν ο Μακιαβέλι

Ο Νικολό ντι Μπερνάρντο ντι Μακιαβέλι, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του είχε γεννηθεί στις 3 Μαίου 1469 στη Φλωρεντία. Μεγάλωσε σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η Ιταλία ήταν χωρισμένη σε πόλεις κράτη και δέχονταν συχνά επιθέσεις από ξένους στρατούς. Από μικρός γοητεύτηκε από την πολιτική και βρέθηκε κοντά στον μεταρρυθμιστή και δικτάτορα της Φλωρεντίας Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1498.

Τα επόμενα χρόνια ο Μακιαβέλι ασχολήθηκε με τη διοίκηση της πόλης και έγινε γραμματέας της κυβέρνησης. Ξεχώριζε για τα ηγετικά του προσόντα και σύντομα ανέλαβε σημαντικές διπλωματικές αποστολές σε όλη την Ευρώπη. Γνωρίστηκε με τον Πάπα, τον βασιλιά της Γαλλίας και τον πανούργο Καίσαρα Βοργία.

Η πολιτική του καριέρα είχε άδοξο τέλος όταν η πλούσια οικογένεια των Μεδίκων που ζούσε στη Φλωρεντία ανέτρεψε το καθεστώς με τη βοήθεια των Ισπανών και ο Μακιαβέλι φυλακίστηκε και βασανίστηκε άγρια.

Τα επόμενα χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε ένα σπίτι έξω από τη Φλωρεντία με τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά του στην επαρχία. Έγραψε μια σειρά βιβλίων πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου ανάμεσα τους το βιβλίο "Ο Ηγεμόνας" που αφιέρωσε στον Λαυρέντιο Μέδικο, εγγονό του Λαυρεντίου Μεδίκου του Μεγαλοπρεπούς και απαγορεύτηκε από τη Καθολική εκκλησία για το περιεχομενό του.

Απώτερος σκοπός του ήταν να επανέλθει στην πολιτική όμως δεν τα κατάφερε. Πέθανε στις 21 Ιουνίου 1527 σε ηλικία 58 ετών απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα του.

Διαβάστε μερικά από τα σημαντικότερα αποφθέγματα του:

-Ο ηγέτης αποκτά κύρος με το να είναι είτε αληθινός φίλος είτε πραγματικός εχθρός. Δηλαδή παίρνει θέση, καθαρά, υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Αυτή η τακτική έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από την απλή ουδετερότητα.

-Τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εκμηδενίζεις

-Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν.

-Δεν πρέπει ποτέ να αφήνει κανείς να συνεχίζεται μια ανωμαλία για να αποφύγει έναν πόλεμο, γιατί δεν τον αποφεύγει, αλλά μόνο αλλάζουν οι συνθήκες προς όφελος των αντιπάλων του.

-Ο άνθρωπος είναι καλός μόνο όταν είναι αδύναμος.

-Κάνε το κακό μια κι έξω, αλλά το καλό δίνε το σιγά-σιγά.

-Ποτέ τίποτε μεγάλο δεν επιτεύχθηκε χωρίς κίνδυνο.

-Οι πρίγκιπες και οι κυβερνήσεις είναι, μακράν, τα πιο επικίνδυνα στοιχεία σε μια κοινωνία.

-Μια αλλαγή αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να μπουν και άλλες.

-Ποτέ μην προσπαθείς να κερδίσεις με τη βία αυτό που μπορεί να αποκτηθεί με πονηριά.

-Γενικά οι άνθρωποι είναι αγνώμονες, ασταθείς και υποκριτές· προτιμούν να αποφεύγουν τον κίνδυνο και είναι αχόρταγοι για κέρδος.

-Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος.

-Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται.

-Συμβαίνει, όλοι οι ένοπλοι προφήτες να είναι νικητές και οι άοπλοι να χάνονται.

-Ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις.

-Αυτός που θέλει να τον υπακούν πρέπει να ξέρει να διατάζει.

-Οι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα, όταν έχει νηνεμία, να νομίζουν ότι δεν θα έρθει ποτέ καταιγίδα και δεν προετοιμάζονται.

-Η τύχη είναι γυναίκα και γι’ αυτό ευνοεί τον νέο που την χειρίζεται με τόλμη.

-Η αρετή κι ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο.

-Η φιλοδοξία είναι τόσο δυνατό πάθος, που όσο ψηλά και αν φθάσει κανείς δεν είναι ικανοποιημένος.

-Ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι.

-Οι άνθρωποι είναι τόσο αφελείς και τόσο έτοιμοι να υπακούσουν, ώστε ποτέ δεν θα λείψουν τα θύματα σε έναν αχρείο για να κάνει τις απάτες του.

Πληροφορίες από: sansimera

Send this to a friend