Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Μωάμεθ ο έμπορος με τις 11 συζύγους που ίδρυσε το Ισλάμ και άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας

O Μωάμεθ θεωρείται από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ανθρωπότητας η ζωή του οποίου επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους επί αιώνες. Ίδρυσε το Ισλάμ και ένωσε τους Άραβες κάτω από μια θρησκεία και έναν θεό, τον Αλλάχ.

Σήμερα, περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ασπάζονται το Ισλάμ πιστεύοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος θεός πέρα από τον αληθινό θεό (Αλλάχ) και ο Μωάμεθ είναι απεσταλμένος του (προφήτης)».

Ο Μωάμεθ είχε γεννηθεί στη Μέκκα το 570 μ.Χ. και στα 6 του χρόνια έμεινε ορφανός από γονείς. Μεγάλωσε μαζί με συγγενείς του φτωχικά και από μικρή ηλικία τον απασχολούσαν οι πολιτικές και θρησκευτικές εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο.  Στα 25 του χρόνια παντρεύτηκε μια πλούσια χήρα με την οποία απέκτησε 4 κόρες και δύο γιους. Μετά τον θάνατο της πρώτης του συζύγου, απέκτησε πολλές συζύγους και λέγεται ότι μέχρι το τέλος της ζωής του είχε παντρευτεί 11 γυναίκες ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ξεπερνούσαν τις 25.

Εργάζονταν στα καραβάνια και έκανε ταξίδια στη Συρία, τον Ινδικό Ωκεανό και στις χώρες της Μεσογείου. Τότε του έδωσαν το όνομα  al-Amin που σήμαινε αξιέπαινος, καθώς έχαιρε την εκτίμηση των ανθρώπων.  Από μικρός είχε πνευματικές ανησυχίες και ήταν βαθιά θρησκευόμενος. και επισκεπτόταν τους ιερούς τόπους. Κάποτε πήγε σε ένα σπήλαιο στο λόφο Χίρα, κοντά στη Μέκκα όπου του εμφανίστηκε ο άγγελος Γαρβιήλ, ο οποίος του υπαγόρευσε τις θελήσεις του ενός και μοναδικού θεού, του Αλλάχ. Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, ο Μωάμεθ κράτησε μυστικό για χρόνια το μήνυμα του θεού όμως η παράδοση θέλει να μοιράστηκε αμέσως το μήνυμα του αγγέλους στους πιστούς.

Οι πρώτοι μουσουλμάνοι ήταν η γυναίκα του και ένας στενός του φίλος. Ακολούθησαν μερικοί ακόμη πιστοί που επέλεξαν να τον ακολουθήσουν όμως πολλοί ήταν αυτοί που τον χλεύαζαν και τον θεωρούσαν έναν ακόμη προφήτη. Ο Μωάμεθ καταδίκασε τα είδωλα και τον πολυθεισμό και κάλεσε τους πιστούς να πιστέψουν στον ένα και μοναδικό θεό χωρίς είδωλο. Λέγεται ότι οι ηγέτες της Μέκκας του προσέφεραν ανταλλάγματα για να σταματήσει το κήρυγμα του όμως εκείνος αρνήθηκε και σταδιακά οι ακόλουθοί του άρχισαν να αυξάνονται.

Ωστόσο, οι μουσουλμάνοι είχαν αποκτήσει αρκετούς εχθρούς στη Μέκκα και το 622 αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Μεδίνα, γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή του μουσουλμανικού ημερολογίου. Ο Μωάμεθ και οι πιστοί του έδωσαν πολλές μάχες ώσπου το 630 ο μουσουλμανικός στρατός πολιόρκησε και κατέλαβε τη Μέκκα, με τον Μωάμεθ να χαρίζει τη ζωή στους ηγέτες της πόλης που τον είχαν εκδιώξει.

Οι μουσουλμάνοι κατέστρεψαν τα ειδωλολατρικά σύμβολα της πόλης και ο πληθυσμός ασπάστηκε το Ισλάμ. Ο Μωάμεθ ανέβηκε στο Όρος Αραφάτ και έκανε κήρυγμα στους πιστούς. Το 632, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στη Μεδίνα, αρρώστησε και μετά από μερικές ημέρες έφυγε από τη ζωή. Πέθανε στις 8 Ιουνίου 632 σε ηλικία 62 ετών και ετάφη στο Τζαμί του Προφήτη, ένα από τα πρώτα τεμένη που έχτισε ο Μωάμεθ στη Μεδίνα.

Αυτές είναι οι πέντε υποχρεώσεις του πιστού μουσουλμάνου («Οι Πέντε Στύλοι») σύμφωνα με τον Μωάμεθ:

-Καθημερινή ομολογία της πίστης του («Δεν υπάρχει άλλος θεός πλην του Θεού, και ο Μωάμεθ είναι ο απεσταλμένος του Θεού»).
-Προσευχή πέντε φορές την ημέρα προς την κατεύθυνση της Μέκκας.
-Ελεημοσύνη των πλουσίων προς ανακούφιση των φτωχών συνανθρώπων τους.
-Νηστεία κατά τον μήνα του Ραμαντάν (Ραμαζάνι).
-Προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας, όπου βρίσκεται το βασικό ιερό, η Κάαμπα, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του κι εφόσον διαθέτει τα απαραίτητα μέσα.

Πληροφορίες: sansimera, wikipedia, biography.com

Send this to a friend