Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Μοναδικό στιγμιότυπο: Η ενθουσιώδης υποδοχή του πρώτου αυτοκινήτου στη Σαμαρίνα το 1932

Στη φωτογραφία απεικονίζεται πλήθος κόσμου να έχει περιτριγυρίσει ένα αυτοκίνητο στην πλατεία του χωριού Σαμαρίνα.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται πλήθος κόσμου να έχει περιτριγυρίσει ένα αυτοκίνητο στην πλατεία του χωριού Σαμαρίνα.

Τραβήχτηκε το 1932, την ημέρα που το πρώτο αυτοκίνητο έκανε την εμφάνιση του στο ιστορικό χωριό της βόρειας Πίνδου.  Η φωτογραφία επιχρωματίστηκε από τον γραφίστα Χρήστο Καπλάνη και δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook Past In Color - Χρώμα στο παρελθόν.

Η Σαμαρίνα είναι το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων και είναι γνωστή και ως η "Κυρά του Σμόλικα". Όπως βλέπουμε στην ιστορική φωτογραφία,  άντρες του χωριού και παιδιά έχουν συγκεντρωθεί για να θαυμάσουν από κοντά τον τεχνολογικό "θαύμα" της εποχής. Στέκονται γύρω από το αυτοκίνητο και κοιτούν προς τον φακό του φωτογράφου. Ορισμένοι είναι ντυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά του τσολιά,  ένας κρατάει μια ελληνική σημαία ενώ στη μπροστινή σειρά στέκονται μερικοί χωροφύλακες.

Το πρώτο αυτοκίνητο στη Σαμαρίνα το 1932

Σύμφωνα με το βιβλίο ''Η Ιστορία του Αυτοκινήτου στην Ελλάδα'' η πρώτη ''αυτοκίνητη άμαξα'' κυκλοφόρησε τέλη του 19ου αιώνα, το 1894 και ανήκε στον πλούσιο Έλληνα επιχειρηματία από τη Ρωσία Κ. Κοντογιαννάκη. Αρχές του 20ου αιώνα αυτοκίνητα άρχισαν να κυκλοφορούν στην Ελλάδα με τη βασιλική οικογένεια να έχει στην ιδιοκτησία της 6 οχήματα γερμανικής κατασκευής.

Οι οικογένειες Εμπειρίκου, Μπενάκη, Πεσμαζόγλου ήταν από τις πρώτες που απέκτησαν εντυπωσιακά οχήματα, τα οποία προκαλούσαν δέος στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι σταματούσαν για να τα θαυμάσουν από κοντά μόλις τα έβλεπαν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Στην επαρχία τα αυτοκίνητα καθυστέρησαν να κάνουν την εμφάνιση τους. Στο χωριό Σαμαρίνα η πρώτη φορά που οι κάτοικοι είδαν από κοντά αυτοκίνητο ήταν το 1932, όταν τραβήχτηκε και η ιστορική φωτογραφία η οποία προέρχεται από τη συλλογή φωτογραφιών του Βαγγέλη Νικόπουλου «Γρεβενά 1912-1940. Φωτογραφικά ντοκουμέντα και τεκμήρια».

Επιμέλεια: Άννα Καρατάσιου

Send this to a friend