Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Νίκολα Τέσλα: Ο ιδιοφυής εφευρέτης που χάρισε ηλεκτρικό ρεύμα στον πλανήτη και άλλαξε τον κόσμο - Πέθανε πάμφτωχος και μόνος

Στις 10 Ιουλίου 1856 γεννήθηκε ο σπουδαίος σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα που χάρισε στην ανθρωπότητα το εναλλασσόμενο ρεύμα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ και πολλές ακόμη σημαντικές εφευρέσεις που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο άνθρωπος που έδωσε φως στην ανθρωπότητα, γεννήθηκε καταμεσής μιας τρομερής καταιγίδας και η μαία είπε στη μητέρα του ότι ήταν "παιδί του σκότους", καθώς η καταιγίδα ήταν κακός οιωνός.

Μεγάλωσε στο χωριό Smiljan, στην επαρχία Lika της Κροατίας και σε ηλικία 20 έτων προσβλήθηκε από χολέρα και έμεινε εννιά μήνες στο κρεβάτι. Τότε ανακοίνωσε στον πατέρα του ότι ήθελε να γίνει μηχανικός. Ο πατέρας του επιθυμούσε να γίνει ιερέας όμως τον βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Σπούδασε στο πολυτεχνικό σχολείο του Γκρας και στο πανεπιστήμιο της Πράγας και αρχικά εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία.

Σε ηλικία 27 ετών αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.Το υπερατλαντικό του ταξίδι με το πλοίο S.S. Saturnia ήταν επεισοδιακό, καθώς στο πλοίο ξέσπασε ανταρσία και παραλίγο να τον πετάξουν στη θάλασσα.

Όταν έφτασε στην Αμερική δεν είχε καθόλου αποσκευές και χρήματα καθώς του εκλάπησαν στο πλοίο. Ο Τέσλα συνεργάστηκε με τον Αμερικανό εφευρέτη Τόμας Έντισον και αρχικά δούλεψε στο εργαστήριό του. Ωστόσο, όταν ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα οι δύο άντρες ήρθαν σε διαμάχη ως προς τη διανομή του και ξέσπασε ο περίφημος "πόλεμος του ηλεκτρικού ρεύματος".

Ο Τέσλα υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση ήταν το εναλλασσόμενο ρεύμα ενώ ο Τόμας Έντισον ήταν υπέρ του συνεχούς ρεύματος.  Η επιλογή του Τέσλα ήταν πιο οικονομική και ασφαλής, όμως οι πολέμιοι του υποστήριζαν ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα ήταν επικίνδυνο. Για τον λόγο αυτό, ο Τέσλα δεν δίστασε να διέλθει AC από το σώμα του, προκειμένου να τους διαψεύσει. Τελικά, ο Τέσλα και ο βιομήχανος George Westinghouse κατοχύρωσαν τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος ενάντια στο συνεχές ρεύμα του Edison και το 1893 η εταιρεία Westinghouse εγκατέστησε το σύνολο της ηλεκτρικής υποδομής των ΗΠΑ. Μερικά χρόνια μετά ολόκληρη η Αμερική χρησιμοποιούσε το εναλλασσόμενο ρεύμα του Τέσλα.

Μάλιστα, όταν το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη»!

Δεν έχω αποτύχει. Απλά έχω βρει 10.000 τρόπους που δεν λειτουργούν.

Ανάμεσα στις σπουδαίες εφευρέσεις του συγκαταλέγονται οι λαμπτήρες φθορισμού, η διανομή του φωτός, οι ακτίνες Χ, το ραδιόφωνο, τα  τηλεχειριστήρια, το λέιζερ, και η ρομποτική.

Μάλιστα, το ραδιόφωνο κατοχυρώθηκε αρχικά στον Ιταλό Μαρκόνι, όμως ο ίδιος απέδειξε ότι η λήψη ραδιοκυμάτων στηριζόταν σε 13 δικές του πατέντες και όχι του Μαρκόνι, και τελικά ο Τέσλα δικαιώθηκε  αρκετά χρόνια αργότερα, το 1955.

Ήταν κατά των πολυεθνικών εταιρειών, τα συμφέροντα των οποίων πολλές φορές ήταν η αιτία που του "έκλεψαν" εφευρέσεις. Αγαπούσε το περιβάλλον και αρχές του περασμένου αιώνα είχε μελετήσει την εκμετάλλευση του ήλιου για την παραγωγή ενέργειας.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εφευρέτες της ανθρωπότητας, που οι εφευρέσεις του άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Πέθανε φτωχός και μόνος στις 7 Ιανουαρίου του 1943, σε ηλικία 85 ετών σ’ ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.  Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου τον βρήκαν νεκρό δυο μέρες μετά γιατί έξω από την πόρτα του δωματίου του είχε κρεμάσει την επιγραφή «ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ».

Πληροφορίες: sansimera/iflscience.com/bitrebels.com/wikipedia

Send this to a friend