Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Νίκος Πλουμπίδης: Ο πατέρας του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήρωας της Αριστεράς που εκτελέστηκε στο Δαφνί

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δημήτρης Πλουμπίδης ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δημήτρης Πλουμπίδης ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ.

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης είναι ο γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη. Γεννήθηκε το 1948 όταν ο πατέρας του και η μητέρα του Ιουλία Παπαχρήστου ζούσαν στην παρανομία λόγω των διώξεων που υπέστησαν τα στελέχη της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η Έλλη Παππά είχε αποκαλύψει στο βιβλίο «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο Πόλεμο και την ελληνική αριστερά» του Στέλιου Κούλογλου μια ιστορία με το σχέδιο που είχε σκαρφιστεί ο πατέρας του, Νίκος για να μπορέσει να τον δει:

«Ο Πλουμπίδης ήταν πολύ καλός συνωμότης. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το τι σκέφτηκε για να καταφέρει να δει το γιο του. Ο Δημήτρης, ο γιος του, ήταν παιδάκι τότε. Ο πατέρας του δεν τον είχε δει ποτέ από την αρχή της παρανομίας. Λαχταρούσε να τον δει, έστω κι από μακριά. Έτσι ειδοποίησε τον Βρασίδα, τον αδερφό της Ιουλίας, της γυναίκας του, να φέρει το γιο του, σε ένα οικόπεδο, σε ένα άχτιστο μέρος στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Θα πηγαίναμε με ταξί μαζί με τον Πλουμπίδη προς το Θησείο και θα ανεβαίναμε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Είχε κανονίσει να έχει ο Βρασίδας το παιδί κοντά στο δρόμο για να το δει από το αυτοκίνητο.

Μπήκαμε λοιπόν στο ταξί και εγώ ζήτησα από τον οδηγό να πηγαίνει πιο σιγά: «Για να δούμε λίγο την Ακρόπολη, επειδή ο κύριος δεν είναι από την Αθήνα». Και ο ταξιτζής πήγε σιγά. Ο Δημήτρης ήταν εκεί, σχεδόν μπροστά μας, ένα παιδάκι που κλώτσαγε μια πέτρα.. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά στη διάρκεια της παρανομίας που ο Πλουμπίδης είδε για λίγα δευτερόλεπτα κι από απόσταση το γιο του. Είναι κι αυτό μία μόνο ωχρή εικόνα εκείνης της παρανομίας που ήταν σκληρότατη.»

Ο Νίκος Πλουμπίδης είχε γεννηθεί στα Λαγκάδια Αρκαδίας στις 31 Δεκέμβρη του 1902 και εργάστηκε ως δάσκαλος στην Ελασσόνα. Τότε ήρθε σε επαφή με τον κομμουνισμό και αποφάσισε να γίνει μέλος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στη μεγάλη φοιτητική απεργία του 1929, ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και έγινε ηγετικό στέλεχος της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΕΓΣΕΕ).

Ο Πλουμπίδης ανήλθε στην ηγεσία του κόμματος και στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας πέρασε στην παρανομία, αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση του κόμματος μαζί με τους Γιώργη Σιάντο, Κώστα Θέο, Γρηγόρη Σκαφίδα και Δημήτρη Μιχελίδη. Υπήρξε υπεύθυνος των πολιτικών γραφείων και πήρε κρίσιμες αποφάσεις τα ταραγμένα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου.

Το 1939 συνελήφθη στο Κουκάκι από την Ασφάλεια ενώ πήγαινε σε συνάντηση με τον Γ. Μιχαηλίδη. Ο άνθρωπος που τον πρόδωσε ήταν ο Δημήτρης Κουτσογιάννης, λοχίας του Κόκκινου Στρατού και στέλεχος του ΚΚΕ. Ωστόσο ο Πλουμπίδης έπασχε από φυματίωση για τον λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο σανατόριο Σωτηρία, όπου έμεινε μέχρι την γερμανική κατοχή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές της Τρίπολης, απ'όπου κατάφερε να δραπετεύσει τον Φεβρουάριο του 1942. Πήρε μέρος στην αντίσταση και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στον εργατικό ΕΑΜ, οργανώνοντας κινητοποιήσεις κατά των γερμανών κατακτητών.

Το 1945 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από την 11η Ολομέλεια, και τα επόμενα χρόνια του εμφυλίου καθοδηγούσε τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αθήνα. Οργάνωσε την κυκλοφορία της εφημερίδας "Δημοκρατικός" και ήταν επικεφαλής του μηχανισμού που διηύθυνε κρησφύγετα. Όταν ο Νίκος Μπελογιάννης συνελήφθη κατάφερε να διαφύγει και έστειλε επιστολή στην οποία έγραφε ότι οι ασύρματοι που είχαν εντοπιστεί στην Άνω Γλυφάδα και την Καλλιθέα για τους οποίους είχε κατηγορηθεί ο Μπελογιάννης, ελεγχόταν από τον ίδιο και πως εκείνος ήταν πίσω από τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

Ο Ζαχαριάδης δήλωσε ότι η επιστολή ήταν ψεύτικη και ισχυρίστηκε πως κατασκευάστηκε από την Ασφάλεια. Η επιστολή δεν λήφθηκε υπόψιν και ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε.

Στις 25 Νοεμβρίου 1952 ο Νίκος Πλουμπίδης συνελήφθη από την κυβέρνηση Παπάγου στο κρησφύγετο του στον Κολωνό. Κατηγορήθηκε για κατασκοπία και καταδικάστηκε "δις εις θάνατο". Παράλληλα, η ηγεσία Ζαχαριάδη τον κατηγόρησε και για προδοσία. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μέχρι την εκτέλεση της απόφασης παρέμεινε έγκλειστος στο σανατόριο Σωτηρία.

"Δεν ξέρω αν φτάσουν στην εκτέλεση γιατί και η διεθνής και η εσωτερική κατάσταση δε το σηκώνει και γιατί η μη εκτέλεση τους συμφέρει για να διαιωνίζεται η σύγχυση αν είμαι χαφιές ή όχι. Δε βρίσκω άλλη λύση από το Να με αποκηρύξεις. Να πάρεις διαζύγιο σε βάρος μου για οποιαδήποτε λόγο. Ακόμα το παιδί μας να μη φέρει το όνομα μου, αλλά το δικό σου, είτε σιωπηρά είτε υιοθετημένο απ' τα παιδιά. Τέλος δέχομαι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ αποφασίσετε αρκεί να μη θίγεται το κόμμα. Μη διστάσετε στην απόφαση σας από συναισθηματισμούς  ή από το αν πονέσω", έγραφε σε γράμμα του προς τη σύζυγό του Ιουλία λίγους μήνες πριν από την εκτέλεση του.

Ο Νίκος Πλουμοπίδης με τον 5χρονο Δημήτρη στην αίθουσα του Στρατοδικείου

Στις 14 Αυγούστου του 1954 ο Πλουμπίδης μεταφέρθηκε στο άλσος του Δαφνιού, στήθηκε μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα και εκτελέστηκε.«Υπήρξα τίμιος αγωνιστής, πάλεψα για το καλό του λαού και για το κόμμα μου. Αφήνω στο γιο μου φεύγοντας ένα τίμιο όνομα», είχε πει λίγο πριν από την εκτέλεση του.

"Στο αγαπημένο μου παιδί το ΔΗΜΗΤΡΗ εύχομαι να γίνει ΜΕΓΑΛΟΣ και ΧΡΗΣΙΜΟΣ άνθρωπος για το καλό το δικό του και του ελληνικού λαού.

Σας αφήνω γεια
Νίκος

Φυλακή - Σανατόριο
13 προς 14 Αυγούστου 1954", έγραφε μια ημέρα πριν από την εκτέλεση του σε γράμμα του.

Το 1958, μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη, η 9η Ολομέλεια του ΚΚΕ αποκατέστησε τη μνήμη του Πλουμπίδη, ο οποίος σήμερα θεωρείται από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Αριστεράς. Ο γιος του Δημήτρης, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, επιστημονικής και επαγγελματικής ένωσης των Ελλήνων ψυχιάτρων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και είναι ανάμεσα στους υποψηφίους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.

Send this to a friend