Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Τι είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου για την αποστασία του '65 και τα Ιουλιανά

Στις 2 Νοεμβρίου 1966, ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε σε εκδήλωση του Ομίλου «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», ο οποίος είχε τότε πρόεδρο τον Βασίλη Φίλια, αντιπρόεδρο τον Σάκη Καράγιωργα και γραμματέα τον Κώστα Σημίτη.

Στις 2 Νοεμβρίου 1966, ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε σε εκδήλωση του Ομίλου «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», ο οποίος είχε τότε πρόεδρο τον Βασίλη Φίλια, αντιπρόεδρο τον Σάκη Καράγιωργα και γραμματέα τον Κώστα Σημίτη.

Η ομιλία εκείνη περιστράφηκε  γύρω από την αποστασία, του Κων. Μητσοτάκη και άλλων βουλευτών από την Ένωση Κέντρου.

«Η σύγκρουση», είπε σ' εκείνη την ομιλία του ο Ανδρέας Παπανδρέου, «απεκάλυψε το δίκτυο δυνάμεως και την υφή του κατεστημένου στην Ελλάδα, που παρά την συντριπτική νίκη της Ενώσεως Κέντρου δεν παρέδωσε τα ηνία της εξουσίας στην κυβέρνηση του λαού. Απεκάλυψε πως το κατεστημένο είναι μία κοινοπραξία ανάμεσα στους ανακτορικούς κύκλους, τον ξένο παράγοντα, τις στρατιωτικές κλίκες, το ανακτορικό και ξενόδουλο κόμμα της Δεξιάς, τα οργανωμένα μονοπωλιακά συμφέροντα μεγάλων ξένων εταιριών και ολίγων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων ¬ με δικτύωση που απλώνεται στη δημόσια διοίκηση, στις τράπεζες κι ακόμα στις εργατικές οργανώσεις, σε κάθε φάση της δημόσιας ζωής της χώρας. Απεκάλυψε τις μεθόδους που μετέρχεται και είναι αποφασισμένο να μετέλθει το κατεστημένο, για να διατηρήσει την "παράλληλη εξουσία", την πραγματική εξουσία στα χέρια του. Απεκάλυψε επίσης τις βασικές αδυναμίες της κομματικής οργανώσεως του μεγάλου δημοκρατικού κόμματος. Απεκάλυψε ότι η έλλειψη συγχρόνου οργανώσεως σε βάση δημοκρατική δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαφθορά, τον προσηλυτισμό, την απορρόφηση της δημοκρατικής πολιτικής ηγεσίας από το κατεστημένο. Δημιουργεί συνθήκες πρόσφορες για την συναλλαγή, για την παρέκκλιση από τους βασικούς στόχους της ριζικής αλλαγής, της βαθειάς τομής που έταξε το κόμμα, ανταποκρινόμενο στο επίμονο λαϊκό αίτημα, στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Και απεκάλυψε επίσης κάτι πολύ σημαντικό και αποφασιστικό για το μέλλον της χώρας: Πως ο ελληνικός λαός ξεπέρασε τις ηγεσίες του ¬ πνευματική και πολιτική ¬ που, με σημαντικές εξαιρέσεις, συνθηκολόγησαν με τη δύναμη των οργανωμένων συμφερόντων... Είναι όμως και μεγάλη η προσφορά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο κυνισμός του εγχειρήματος ελευθέρωσε και το λαό και τη δημοκρατική παράταξη από τα συμπλέγματα του παρελθόντος. Οδήγησε σε βαθιά συνειδητοποίηση, από το λαό και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τόσο της διαρθρώσεως των πολιτικών δυνάμεων της χώρας όσο και του ελληνικού προβλήματος».

ΠΗΓΗ: idrimagpapandreou.blogspot.gr

Send this to a friend