Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Ο σκηνοθέτης που φώτισε την Ακρόπολη – Ο κρυφός έρωτας του Μιχάλη Κακογιάννη για την Έλλη Λαμπέτη και η διεθνής καταξίωση

Πριν ξεκινήσει την κινηματογραφική του καριέρα στην Ελλάδα, είχε ήδη προλάβει να συνεργαστεί με τον Νίκο Καζαντζάκη, στο BBC, και είχε επιλεχθεί από τον Αλμπέρ Καμί για τον ρόλο του Καλιγούλα στο ομώνυμο έργο που ανέβηκε στο Λονδίνο.

Ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά γνωστού δικηγόρου της Λεμεσού και είχε μεγαλώσει στη Βρετοκρατούμενη Κύπρο. Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα: “Ποτέ δεν ήμουν ήσυχος. Είχα μια συνεχή ανησυχία και έκανα τα πάντα για να μη μου συμβεί αυτό που δεν ήθελα. Για παράδειγμα, επειδή ήμουν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω κανέναν άλλον να είναι καλύτερος από μένα, έστω και αν ο άλλος διέπρεπε σε κάτι. Εγώ προσπαθούσα και κατόρθωνα τελικώς ­ ακόμη και στα μαθήματα όπου δεν ήμουν πολύ δυνατός ­ να παίρνω πάντα τουλάχιστον ίσο βαθμό με αυτόν. Είχα φοβερό άγχος ως παιδί με την πρωτιά».

Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο, όπως επιθυμούσε ο πατέρας του, όμως όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με το θέατρο. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στην Αγγλία και τότε έστειλε το βιογραφικό του στο BBC. Προσελήφθη ως εκφωνητής και μεταφραστής και λίγο αργότερα έγινε επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας του BBC, τη λεγόμενη «Κυπριακή Ωρα» και με τις εκπομπές του αναπτέρωνε το ηθικό των υπόδουλων Ελλήνων. Παράλληλα συνέχισε τις σπουδές στου στη Νομική και σε δραματική σχολή. Τότε, γνωρίστηκε με τον Νίκο Καζαντζάκη, με τον οποίο συνεργάστηκε στο BBC. Τα επόμενα χρόνια επισκέφθηκε το Χόλιγουντ όπου γνωρίστηκε με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τα αδέρφια Σκούρα, ωστόσο σύντομα αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Μετά από πρόσκληση του Δημήτρη Χορν, ήρθε στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στο σπίτι όπου ζούσε ο ηθοποιός με την πρώτη του σύζυγο. Τότε, γύρισε την πρώτη του ταινία «Κυριακάτικο ξύπνημα», ακολούθησε η ταινία «Στέλλα», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη και οι ταινίες «Κορίτσι με τα μαύρα (1956), και  «Τελευταίο Ψέμα» (1958), με πρωταγωνίστρια τη μούσα του, την Έλλη Λαμπέτη.

Ο έρωτας με την Έλλη Λαμπέτη

Ο Κακογιάννης ήταν κρυφά ερωτευμένος με την ηθοποιό καθ’όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Την είχε γνωρίσει πρώτη φορά μετά το διαζύγιό της με τον Μάριο Πλωρίτη, όταν έπαιξε στο “Κυριακάτικο Ξύπνημα”. Μέσω του Κακογιάννη η Έλλη Λαμπέτη γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Δημήτρη Χορν και τον δεύτερο σύζυγό της, τον Αμερικανό συγγραφέα Φρεντερίκ Γουέικμαν.

Ο Κακογιάννης αποκάλυψε τα αισθήματά του για την πρωταγωνίστρια αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό της. Στο βιβλίο του “Σε πρώτο πλάνο” ανέφερε:  «Ηταν η Μαργαρίτα μου. Υπήρξε περίοδος στη ζωή μου που μόλις ξυπνούσα το πρωί αναρωτιόμουν τι ώρα θα έβλεπα την Ελλη». Συγκεκριμένα, έγραφε για εκείνη:

«Τώρα πια όταν τη σκέπτομαι, έχω την εικόνα ενός απαλού πλάσματος. Τη βλέπω να μιλάει σε ορισμένες στάσεις κι εγώ να κοιτάζω τον εκπληκτικό λαιμό της. Και να ρουφάω το φυσικό άρωμά της. – Ανάμεσα σε χιλιάδες, αυτές τις εικόνες έχω κλέψει και κρατάω μέσα μου. – Απ’ όλους όσοι έχουν φύγει από τη ζωή μου, είναι αυτή που μου έχει λείψει περισσότερο. Ισως θα ήθελα να μου έλειπαν οι γονείς μου ή ο αδελφός μου, αλλά ούτως ή άλλως είμαστε χώρια πολλά χρόνια. – Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν παρέβλεψα την ύπαρξη του Χορν και τη σχέση τους. Στο Λονδίνο είχε μείνει δυο φορές στο διαμέρισμά μου. – Εκείνη κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρα κι εγώ στο γραφείο, που είχε ένα μεγάλο ντιβάνι. Και η αίσθηση ότι ήταν τόσο κοντά μου και κοιμόταν με τρέλαινε. – Το πάθος μου για τη Λαμπέτη όμως δεν εξηγείται μόνο σεξουαλικά. Μαγευόμουν από πολλά στοιχεία του ταλέντου της. Ο τρόπος ας πούμε που μπορούσε ξαφνικά να αποδώσει μια σκηνή με άφηνε κατάπληκτο. Προσπαθούσα να βρω τις ρίζες από τις οποίες ξεπηδούσε όλη αυτή η μαγεία»

Η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς»

Η ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»  άνοιξε  στον Κακογιάννη την πόρτα για τον διεθνή κινηματογράφο. Πρωταγωνιστές ήταν ο Άντονι Κουΐν και ο Άλαν Μπέιτς και η ταινία τιμήθηκε με τρία βραβεία Όσκαρ. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με την Κάθριν Χέπμπορν και ήταν ο πρώτος που παρουσίασε τις Τρωάδες στο Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων στο Σπολέτο της Ιταλίας.

Με τον Άντονι Κουίν και τον Μίκη Θεοδωράκη

 ” Τότε με τις “Τρωάδες” είχαμε πάρει διθυραμβικές κριτικές.Το έργο είχε σπάσει ρεκόρ παραστάσεων ελληνικής τραγωδίας. Επί δύο χρόνια παιζόταν σαν να επρόκειτο για “εμπορικό” έργο. Οκτώ παραστάσεις την εβδομάδα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ­ πρωτοφανές. Ανάλογη επιτυχία είχαμε και στο Παρίσι με τις “Τρωάδες”… Στο Παρίσι είχα συνεργαστεί με τον Ζαν-Πολ Σαρτρ για το ανέβασμα αυτής της παράστασης. Σε ένα τεράστιο θέατρο έρχονταν κάθε βράδυ 2.300 άνθρωποι. Είναι μία από τις λίγες φορές που ένιωσα υπερήφανος ως δημιουργός”, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στον Θανάση Λάλα για το Βήμα.

Τα χρόνια της δικτατορίας ζούσε στο εξωτερικό και έκανε δηλώσεις κατά της Χούντας συμμετέχοντας μαζί με τη Μερκούρη στον αντιχουντικό αγώνα. Το 1975 γύρισε το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Αττίλας ’74» (1975), στο οποίο κατέγραφε την κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή.

Εκτός από τη σπουδαία συμβολή του στον κινηματογράφο, ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε τον νυχτερινό φωτισμό της Ακρόπολης.  Ήταν ο ιδρυτής του συλλόγου  «Οι Φίλοι της Αθήνας», που ανέλαβε τη συγκέντρωση των χρημάτων για το φωτισμό που αρχαίου μνημείου. Όπως είχε αναφέρει στη Μηχανή του Χρόνου: «Έμενα κοντά και ήταν πάντα ελεεινά φωτισμένη η Ακρόπολη. Δεν το άντεχα και ειδοποίησα το Γάλλο που είχε φωτίσει τον Πύργο του Άιφελ, ρωτώντας αν τον ενδιαφέρει. Φυσικά τον ενδιέφερε, αλλά ήταν ακριβός και είπα θα τα μαζέψουμε τα λεφτά. Έφτιαξα μια επιτροπή, «Φίλοι της Αθήνας» λεγόταν και έβαλαν όλοι λεφτά για να καλυφθούν τα έξοδα».

Το 2004 συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» , ενώ τιμήθηκε για το έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέχρι το τέλος της ζωής του ζούσε στο σπίτι του στον περιφερειακό του Φιλοπάππου. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών  στις 25 Ιουλίου 2011, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Επιμέλεια: Άννα Καρατάσιου

Πληροφορίες: sansimera, tovima.gr, enet.gr

Ροή Ειδήσεων

screenshot 23

29/03/2024 | 14:55

Φαίη Σκορδά: «Εγώ δεν είμαι αφεντικό, σας έχω συνεργάτες»

29/03/2024 | 14:36

Ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης μετά τα ισόβια της Πισπιρίγκου – «Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»

29/03/2024 | 14:27

Αλέξης Γεωργούλης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει στη Δανάη Μπάρκα
screenshot 21

29/03/2024 | 14:23

Το επικό σαρδάμ στην ορκωμοσία Κασσελάκη: «Όλα τα στρέμματα είναι βλαμμένα»

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
screenshot 18

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά
screenshot 15

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους
screenshot 12

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο
seferis 280324
Γιώργος Σεφέρης: Η ιστορική δήλωση στο BBC κατά της Χούντας – «Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει»
spyros louis 260324
Σπύρος Λούης: Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος
elliniki epanastasi 220324
Ελληνική Επανάσταση 1821 – Οι ήρωες και οι καθοριστικές μάχες
mpax 210324
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: Ο στυλοβάτης της Δυτικής Μουσικής
elenimpoukoura altamoura 190324
Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα: Η πρώτη ελληνίδα ζωγράφος
giannis markopoulos 180324
Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο συνθέτης της επιστροφής στις ρίζες