Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι επεισοδιακές δημοτικές εκλογές του 1934: Ο 29χρονος Δημήτρης Παρτσαλίδης που εκλέχτηκε ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Ελλάδα

Στις 11 Φεβρουαρίου 1934 διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1934 διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Οι δημοτικές εκλογές του 1934 ήταν επεισοδιακές λόγω του διχαστικού κλίματος που επικράτησε ανάμεσα στους υποψηφίους. Ωστόσο, ήταν ιστορικής σημασίας για τη χώρα καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι γυναίκες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. 

Οι γυναίκες για πρώτη φορά στην κάλπη

Συγκεκριμένα, στις 5 Φεβρουαρίου 1930 οι Ελληνίδες απέκτησαν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου, όταν οι φιλελεύθεροι ψήφισαν προεδρικό διάταγμα που αναγνώριζε το δικαίωμα του εκλέγειν μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και μόνο για τις εγγράμματες άνω των 30 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά οι γυναίκες πήραν μέρος στις δημοτικές εκλογές του 1934.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Δήμαρχος Αθηναίων αναδείχθηκε ο αντιβενιζελικός Κωνσταντίνος Κοτζιάς, ο οποίος είχε κατέβει υποψήφιος με την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος και κατάφερε να επικρατήσει του Σπύρου Πάτση και Σπύρου Μερκούρη.

Στις εκλογές του 1934 οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά και τότε εξελέγη και ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Καβάλα, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Ο Παρτσαλίδης  είχε γεννηθεί στη Τραπεζούντα το 1903 και είχε έρθει στην Ελλάδα με το κύμα προσφύγων το 1922.

Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ. Αργότερα, εργάστηκε στη Δημόσια Υπηρεσία Επισιτισμού στην Καβάλα και ως καπνεργάτης. Αρχές του περασμένου αιώνα, στην Καβάλα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα το εργατικό κίνημα με τον Παρτσαλίδη να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην Ένωση Καπνεργατών Καβάλας και να αναπτύσσει έντονη πολιτική δράση με το ΚΚΕ. Εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής και το 1934, σε ηλικία 29 ετών, ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας.

Ο Παρτσαλίδης κατάφερε να νικήσει τις εκλογές με τη στήριξη των προσφύγων και των εργατών συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3% και 7.562 ψήφους. Έγινε ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Ελλάδα και ο πρώτος πρόσφυγας που εκλέχτηκε δήμαρχος μεγάλης πόλης. Στο πρώτο δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Πάσχα του 1934 δήλωσε πως η νίκη του στις εκλογές ήταν «τεράστια κατάκτηση και νίκη του εργαζόμενου λαού της Καβάλας». Ωστόσο, η θητεία του δεν κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύντομα δέχτηκε σφοδρό πόλεμο και έχασε τη δημοτική του ομάδα και το επιτελείο. Δημοτικοί σύμβουλοι καταδικάστηκαν και επιστημονικό προσωπικό που είχε πάει στην Καβάλα για να τον στηρίξει εκτοπίστηκε.

Τέσσερις μήνες αργότερα, η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη τον καθαίρεσε από δήμαρχο και τον εξόρισε. Η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν ήταν ότι "μετέτρεψε το δημαρχείο σε κομμουνιστικό άντρο". Ο Παρτσαλίδης εξορίστηκε στον Άη Στράτη και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια κυνηγημένος από το καθεστώς Μεταξά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Μαζί με τον Βασίλη Νεφελούδη και τον Στέλιο Σκλάβαινα, υπήρξαν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και ο ελληνοϊταλικός πόλεμος τον βρήκε φυλακισμένο στις φυλακές της Κέρκυρας. Αργότερα φυλακίστηκε στο Χαϊδάρι, απ'όπου δραπέτευσε και πήρε μέρος στο ΕΑΜ, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος του και στα Δεκεμβριανά.

Ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Νίκο Ζαχαριάδη με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το ΚΚΕ το 1952 και επανήλθε στο κόμμα μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη. Έζησε εξόριστος στην Ικαρία και κατά τη διάρκεια της Χούντας καταδικάστηκε μαζί με τον ηγέτη του ΚΚΕ Εσωτερικού, Μπάμπη Δρακόπουλο σε 14 χρόνια κάθειρξη για παράνομη και επικίνδυνη αντεθνική δραστηριότητα. Πέθανε το 1980 στην Αθήνα σε ηλικία 77 ετών.

Send this to a friend