Αθήνα

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

The Voice: Άφωνοι οι κριτές από γόνο εφοπλιστικής οικογένειας που εντυπωσίασε στα Blind Auditions (vid)

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Οι περίφημοι πλανόδιοι λατερνατζήδες που «μάγευαν» με τη μουσική τους την Αθήνα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στην περίφημη ταινία της Finos Film “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” ο Βασίλης Αυλωνίτης και ο Μίμης Φωτόπουλος υποδύθηκαν τους πλανόδιους λατερναζήδες, οι οποίοι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα γι’αυτό αποφάσισαν να πάνε σε πανηγύρι στην επαρχία.

Δείτε επίσης

Κι όμως κάποτε η Αθήνα είχε ανεμόμυλους! Όταν οι Αθηναίοι άλεθαν σιτάρι με θέα την Ακρόπολη (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Οι περίφημοι λούστροι της Αθήνας: Νοσταλγικές φωτογραφίες από το επάγγελμα που χάθηκε στον χρόνο

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1955, την εποχή που οι λατερνατζήδες κυκλοφορούσαν ακόμη σε κεντρικούς δρόμους και η Αθήνα γέμιζε μουσικές.

Η λατέρνα ήρθε στην Ελλάδα πρώτη φορά από τον Ιωσήφ Αρμάο το 1880, ο οποίος μαζί με τον Ιταλό Giuseppe Turconi κατασκεύασε στην Κωνσταντινούπολη την πρώτη ελληνική λατέρνα. Επρόκειτο για ένα αυτόματο μουσικό όργανο που πήρε το όνομά του από τις λέξεις “la torno”, δηλαδή αυτό που γυρίζει. Είχε το σχήμα ενός μεγάλου ξύλινου κιβωτίου που χωρούσε εώς εννέα τραγούδια. Οι “Οργανοποιοί”  κατασκεύαζαν το όργανο και “Σταμπαδόροι” ή “καρφωτές” έκαναν τα τραγούδια.

Κάθε λατέρνα ήταν ξεχωριστή, καθώς στολιζόταν ανάλογα με το γούστο του ιδιοκτήτη της. Ήταν φορτωμένη με λουλούδια, χάντρες και κομπολόγια και στο κέντρο υπήρχε μια κορνίζα, η οποία συνήθως είχε τη φωτογραφία της Μαρίας της Πενταγιώτισσας ή της Ρόζας Εσκενάζυ.  Αρχές του 20ου αιώνα η λατέρνα ηχούσε σε όλα τα αστικά κέντρα της Ευρώπης.

Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανακάλυψη του γραμμόφωνου και του ραδιοφώνου άρχισε να παρακμάζει. Παράλληλα, η δικτατορία Μεταξά απαγόρευσε το ρεμπέτικο και οι λατέρνες εξαφανίστηκαν από τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, έγιναν ξανά μόδα όταν κυκλοφόρησε η ταινία του Φίνου “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” τη δεκαετία του ’50. Ο ήχος της λατέρνας χρησιμοποιήθηκε σε πολλά δημοφιλή σάουντρακ του κινηματογράφου. Με το πέρασμα του χρόνου η λατέρνα άρχισε ξανά να “πεθαίνει”.

Ωστόσο, το επάγγελμα δεν εξαφανίστηκε πλήρως. Σήμερα, στην Αθήνα υπάρχουν ελάχιστοι οργανοπαίκτες, οι οποίοι συνεχίζουν να παίζουν λατέρνα σε κεντρικά σημεία της πόλης.Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την Παλιά Αθήνα

Σοφία Λόρεν: Τα φτωχά παιδικά χρόνια, το Όσκαρ που δεν πίστευε κανείς ότι θα κερδίσει και η επιστροφή της στον κινηματογράφο
Αποκαλύψεις για το σχέδιο Άτσεσον: Οι Αμερικανοί εξέταζαν την ανταλλαγή πληθυσμού μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου
Όταν κάποιοι έλεγαν πως η «17 Νοέμβρη» είναι το… ΠΑΣΟΚ (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η ιστορική χειραψία Παπανδρέου – Μητσοτάκη μετά τη δολοφονία Μπακογιάννη
Σπαρακτικές εικόνες οδυρμού από την κηδεία του Παύλου Μπακογιάννη – Η κηδεία στη Μητρόπολη και η ταφή στο Καρπενήσι
Παύλος Μπακογιάννης: 31 χρόνια από τη δολοφονία του από τη «17 Νοέμβρη»