Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμες ώρες για τη Νανά Παλαιτσάκη: Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση- Η τελευταία της ανάρτηση για τον εμβολιασμό

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Οι πρώτοι Έλληνες στην Αμερική – Ποιος ήταν ο Ιωάννης Γιαννόπουλος που έχτισε το πρώτο ξύλινο σχολείο στις ΗΠΑ

Στον Άγιο Αυγoυστίνο στη Φλόριντα βρίσκεται το πρώτο ξύλινο σχολείο των ΗΠΑ

Στον Άγιο Αυγoυστίνο στη Φλόριντα βρίσκεται το πρώτο ξύλινο σχολείο των ΗΠΑ. Κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Γιαννόπουλο, έναν από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ αρχές του 18ου αιώνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως οι πρώτοι Έλληνες ταξίδεψαν στην Αμερική με την ισπανική αποστολή και εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Αυγουστίνο μεταξύ 1700 και 1710.  Από τους τίλους ιδιοκτησίας που βρίσκονται στα αρχεία της πόλης προκύπτει ότι ιδιοκτήτης του οικοπέδου, όπου χτίστηκε το σχολείο ήταν ο Ιωάννης Γιαννόπουλος.  Το σπίτι-σχολείο, δημιουργήθηκε μεταξύ 1710-17, είχε δύο πατώματα και λειτούργησε ως σχολείο από τον εγγονό του και συνονόματο Ιωάννη (Juan) Γιαννόπουλο, γιο του Γεώργιου Γιαννόπουλου.

Τα στοιχεία που έχουν ψηφιοποιηθεί αναφέρουν ότι ο Ιωάννης Γιαννόπουλος καταγόταν από  ”Αrcadia, Morea” και είχε γιο τον Γεώργιο.  Στην σελίδα 3, Lot 30, γιά ”wooden house” αναφέρεται ως ιδιοκτήτης ο εγγονός του. Ο εγγονός του ήταν χήρος από το 1778 και απέκτησε από τη δεύτερη συζυγό του, δύο παιδιά, τον Γεώργιο και τη Μαρία, η οποία δίδασκε στο σχολείο και ήταν παντρεμένη με κάποιον με επίθετο Darling.

Από τα στοιχεία συμπεραίνουμε ότι το σχολείο-σπίτι, κατασκευάστηκε μετά το 1703, αφού οι Aγγλο-Βρετανοί είχαν κάψει (1702) όλα τα σπίτια της πόλης.

Οι Έλληνες μετανάστευσαν πρώτη φορά στην Αμερική μαζικά μερικές δεκαετίες μετά τον Γιαννόπουλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρώτη μαζική μετανάστευση από Ελλάδα σε ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 26Ιουνίου 1768 από περιοχές της Πελοποννήσου (Aρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και νησιά του κέντρο-νότιου Αιγαίου.Υπολογίζεται ότι 400 Έλληνες ταξίδεψαν στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Αυγουστίνο, της βορειοανατολικής Φλόριντας.

Τους μετέφερε ο Σκοτσέζος ιατρός Dr. Andrew Turnball  φίλος του τότε κυβερνήτη ανατολικής Φλόριδας James Grant. Σε συμφωνία με τον κυβερνήτη τους οδήγησε σε μια αγροτική περιοχή κοντά στον Άγιο Αυγουστίνο, η οποία ονομάστηκε “Νέα Σμύρνη” καθώς η σύζυγος του Ιατρού Turnball ήταν ελληνίδα και καταγόταν από τη Σμύρνη.

Ωστόσο, η αποικία ερήμωσε εξαιτίας των επιδημιών και των συχνών επιθέσεων των Ινδιάνων. Οι άποικοι επέστρεψαν στον Άγιο Αυγουστίνο και αρχικά κατέφυγαν στο κτίριο Casa Avero, το οποίο αγόρασε τον χρόνο 1966 η ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής και δημιούργησε σε αυτό το ”προσκύνημα του αγίου Φωτίου”.

Πληροφορίες: kalami.us

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Απόψε ξανά στον ΑΝΤ1 η ταινία για τη θρυλική στιχουργό – Ο θάνατος της κόρης της και ο εθισμός στον τζόγο
Πρίγκιπας Φίλιππος: Ντοκουμέντο από επίσκεψή του στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα του, Αλίκη (ΦΩΤΟ)
Ο πατέρας του Φιλίππου, πρίγκιπας Ανδρέας έκανε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα
11 Απριλίου 1821: Η πρώτη ναυτική επιτυχία των επαναστατημένων Ελλήνων- 8 πλοία αιχμαλώτισαν 3 τουρκικά στη Μήλο
10 Απριλίου 1826: H ηρωική έξοδος των υπερασπιστών του Μεσολογγίου όταν τελείωσαν όλες οι τροφές, τα ζώα και τα χόρτα
Σωκράτης Γκιόλιας: H εν ψυχρώ εκτέλεση έξω από το σπίτι του το 2010 – Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ