Αθήνα

32 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η θρυλική εκπομπή με Χριστόδουλο- Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία - Όταν η εκκλησία διοργάνωνε συλλαλητήρια κατά του «νόμου Τρίτση» (vids)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει επί σειρά ετών τις ελληνικές κυβερνήσεις και είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις τέλη της δεκαετίας του '80, όταν ο τότε Υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Τρίτσης, πέρασε τον νόμο για τη "Ρύθμιση θεμάτων μοναστηριακής περιουσίας", ο οποίος άλλαζε τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας της εκκλησίας σε όλη τη χώρα.

Το 1987 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος μεγάλο συλλαλητήριο από την εκκλησία κατά του νόμου Τρίτση (Νόμος 1700/1987) που έθετε υπό κρατικό έλεγχο την εκκλησιαστική περιουσία.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο τότε προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεραφείμ και ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, Χριστόδουλος. Oι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως "Κάτω τα χέρια από την εκκλησία" και "η γη στους φτωχούς και όχι στους κομματικούς".

Ο υπουργός παιδείας Αντώνης Τρίτσης πέρασε τον νόμο για τη "Ρύθμιση θεμάτων μοναστηριακής περιουσίας", ο οποίος άλλαζε τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας της εκκλησίας σε όλη τη χώρα και είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή στις 2 Απριλίου 1987 από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΚΚΕ Εσ, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησαν από την αίθουσα όπου γινόταν η ψηφοφορία.

Ενώ μαινόταν η κόντρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την Εκκλησία για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, όλοι οι Έλληνες βρίσκονταν μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης για να δουν ένα από τα πρώτα debates της χώρας που ανέδειξε το άστρο ενός τότε νεαρού Μητροπολίτη...

Δείτε ένα σπάνιο βίντεο με την τηλεοπτική αντιπαράθεση στην εκπομπή "Ανοιχτά Χαρτιά", μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα: Εκκλησιαστική Περιουσία. Συμμετέχουν από την πλευρά της Εκκλησίας οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Χριστόδουλος (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος) και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης) και από την πλευρά της πολιτείας ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνης Τρίτσης και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Γεώργιος Κασσιμάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Την εκπομπή συντόνιζε ο δημοσιογράφος Βίκτωρας Νέτας.

Η τηλεοπτική συζήτηση αναμεταδόθηκε στις 23/3/1987 από την ΕΤ1.

Send this to a friend