• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 01:24

Αθήνα

6 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Όταν ο αιγυπτιακός στρατός ισοπέδωσε την Κάσο - Η σφαγή 2.000 κατοίκων και η ολική καταστροφή του νησιού

Στις 29 Μαΐου 1824 ο Αιγυπτιακός στρατός κατέστρεψε την Κάσο. Πρόκειται για ένα ακόμη αιματηρό γεγονός της ελληνικής επανάστασης. 

Η Κάσος είναι νοτιότερο νησί των Κυκλάδων και αποτελούσε κομβικό σημείο για τις ελληνικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Οι Κασιώτες ήταν ξακουστοί ναυτικοί και είχαν ενεργό ρόλο με τα πλοία τους στις ναυμαχίες κατά των Τούρκων. Ανεφοδίαζαν την Κρήτη κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού και πολλές φορές εμπόδιζαν τα συμμαχικά πλοία των Τούρκων που έπλεαν για να παρέχουν βοήθεια στον εχθρικό στρατό. Για τον λόγο αυτό, η Κάσος ήταν νούμερο ένα στόχος για τον Ιμπραήμ.

Οι πρόκριτοι της Κάσου ζήτησαν βοήθεια από την επαναστατική κυβέρνηση, όμως κανείς δεν τους βοήθησε. Ήταν η περίοδος του εμφύλιου πολέμου και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συνδράμει οικονομικά στην άμυνα του νησιού.

Ο αιγυπτιακός στόλος, 25 έως 45 πλοία με 3.000 - 4000 αλβανούς στρατιώτες, έπλεε εναντίον τους. Οι Κασιώτες με αρχηγούς τους, Ιωάννη Γρηγοριάδη και Μάρκο Μαλλιαράκη,και έχοντας στο πλευρό τους Κρητικούς αγωνιστές ανέλαβαν την οργάνωση της άμυνας. Ωστόσο, η επίθεση ήταν σφοδρή και δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον εχθρικό στρατό.

Οι Τούρκοι επιτέθηκαν αρχικά με κανονιοβολισμούς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν απόβαση στις παραλίες του νησιού. Επικεφαλής της επιχείρησης από την πλευρά των Τούρκων ήταν ο ικανότατος αλβανός στρατιωτικός Χουσεϊν Μπέης, ο οποίος ζήτησε από τους νησιώτες να παραδοθούν όμως εκείνοι αρνήθηκαν. Τότε, λέγεται ότι ο Ζαχαρίας, ένας κάτοικος του νησιού πρόδωσε τους νησιώτες και υπέδειξε στους Τούρκους μια παραλία στη δυτική πλευρά του νησιού που παρέμενε αφύλακτη.

Οι εχθροί περικύκλωσαν τους Κασιώτες, οι οποίοι σύντομα κατάλαβαν ότι η αντίσταση ήταν μάταιη. Πολλοί τράπηκαν σε φυγή τη νύχτα με καράβια και κατέφυγαν στην Κάρπαθο. Ορισμένοι αγωνιστές κατέφυγαν στα βουνά ενώ υπολογίζεται ότι 2.000 κάτοικοι θανατώθηκαν. Οι Οθωμανοί αιχμαλώτισαν τα γυναικόπαιδα για να τα πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα, ενώ ο Χουσείν εγκατέστησε τούρκο διοικητή στο νησί.

Ο Αλγερινός ναύαρχος, Ισμαήλ Γιβραλτάρ ήταν περήφανος για το επίτευγμά του και, όταν μετά από λίγο καιρό συνάντησε το σύμμαχό τους, Γάλλο Ναύαρχο της Μεσογείου Δεριγνύ, του είπε περήφανα: «Η Κάσος δεν υπάρχει πια, τη κατάστρεψα τελείως και δεν άφησα ρουθούνι ζωντανό!…"

Όταν ο Ναυάρχος Σαχτούρης και ο Μπουκουβάλας έφθασαν στη Κάσο για να βοηθήσουν ήταν αργά. Το νησί είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Πληροφορίες: kassosnews.blogspot.gr, sansimera, rodiaki.gr

 

Send this to a friend