Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όταν ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε κατά του στέμματος και έδιωξε τον βασιλιά Όθωνα από την Ελλάδα

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα γιόρτασε το τέλος της κατοχής και την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς. Μερικές δεκαετίες πίσω, στις 12 Οκτωβρίου 1862, οι Αθηναίοι πανηγύριζαν την αποχώρηση του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα και των Βαυαρών συμβούλων του από την Ελλάδα. 

Ο Όθωνας μαζί με την Αμαλία, επιβιβάστηκαν στο αγγλικό ατμόπλοιο"Σκύλλα" από το λιμάνι του Πειραιά και εγκατέλειψαν οριστικά την Ελλάδα. Εκείνη τη χρονιά είχαν ξεσπάσει επαναστατικά κινήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας αντιδρώντας στην πολιτική του βασιλιά και ζητούσαν να εγκαταλείψει τον θρόνο του. Ηγέτης του αντιδυναστικού αγώνα ήταν ο Μεσολογγίτης πολιτικός, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, ο οποίος υποστήριξε ανοικτά ότι για όλα τα δεινά του τόπου έφταιγε το στέμμα.

Παράλληλα, σημειώθηκαν τα περίφημα Σκιαδικά, τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης από φοιτητές με αφορμή την επιλογή των εύπορων τάξεων να αγοράζουν προϊόντα που προέρχονταν από την ξένη αγορά υποτιμώντας την εγχώρια παραγωγή. Ο Υδραίος πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης μαζί με άλλους πολιτικούς απαίτησαν να φύγουν οι Βαυαροί και ο Βασιλιάς απάντησε με φυλακίσεις ορισμένων αξιωματικών. Όταν αποφυλακίστηκαν, αξιωματικοί εγκαταστάθηκαν στο Ναύπλιο και οργάνωσαν αντικαθεστωτικό αγώνα. Η κυβέρνηση κατάφερε να καταστείλει τις επαναστάσεις που ξέσπασαν σε Ναύπλιο και Σύρο, ωστόσο ο χρόνος μετρούσε ήδη αντίστροφα για την βασιλεία του βασιλιά.

Ο Όθωνας έδωσε εντολή να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό τον Γενναίο Κολοκοτρώνη και το βασιλικό ζεύγος έκανε μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα, ελπίζοντας να μεταπείσουν τον λαό και να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ωστόσο, ο βασιλιάς δεν ήταν ευπρόσδεκτος σε πολλές περιοχές, όπως το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Πάτρα, τη Ναύπακτο, την Κόρινθο και τα Μέγαρα, όπου οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν. Στρατιωτικοί υπό τον Δημήτριο Βούλγαροι εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του Βασιλιά από την πρωτεύουσα και κατέλαβαν το παλάτι. Η νέα επαναστατική κυβέρνηση κατέλαβε την εξουσία και κατάργησε τη βασιλεία του Όθωνα.

Μη έχοντας άλλη επιλογή, ο Όθωνας με την Αμαλία έφτασαν στον Πειραιά και εγκατέλειψαν για πάντα την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος εμφύλιος πόλεμος. Ο Όθωνας έζησε τα επόμενα χρόνια στη Βαμβέργη στη βόρεια Βαυαρία. Πέθανε πέντε χρόνια αργότερα, στις 26 Ιουλίου 1867, όταν νόσησε από ερυσίπελα. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν και ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο και ετάφη με τη φουστανέλα στον οικογενειακό τάφο της βαυαρικής δυναστείας στην Εκκλησία των Θεατίνων.

Send this to a friend