ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, ο Καντάφι σε τηλεφωνικές τους επικοινωνίες στις 25 Φεβρουαρίου 2011 είπε ότι «οι τζιχαντιστές θέλουν να ελέγξουν τη Μεσόγειο και στη συνέχεια θα επιτεθούν στην Ευρώπη».
«Είναι κατάσταση τζιχάντ. Έχουν όπλα και τρομοκρατούν κόσμο στους δρόμους. Όταν τους επιτίθεσαι, τρέπονται σε φυγή. Δεν βγαίνει η αληθινή εικόνα. Δεν υπάρχουν ξένοι ανταποκριτές εδώ. Ζητήσαμε από δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο να έρθουν εδώ και να δουν την αλήθεια. Υπάρχουν ένοπλες συμμορίες…δεν μπορείς να συζητήσεις μαζί τους. Λένε συνέχεια πράγματα όπως ότι ο Μωάμεθ είναι το “κέρδος”. Σαν τον μπιν Λάντεν. Ανοίγουν τον δρόμο στη Βόρεια Αφρική, μετατοπίζουν το σύστημα στη Βόρεια Αφρική. Ελέγχουν τη Μεσόγειο…όπως τις ημέρες του Μπαρμπαρόσα (Χαϊρεντίν) και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θέλουν να ελέγξουν τη Μεσόγειο και μετά θα επιτεθούν στην Ευρώπη. Πρέπει να εξηγηθεί αυτό στη διεθνή κοινότητα», είχε πει ο Καντάφι, όπως αναφέρεται στην απομαγνητοφώνηση της πρώτης συνομιλίας, διάρκειας μισής ώρας- όπου επέμεινε ότι προσπαθούσε να προστατέψει τη Λιβύη από τους μαχητές της αλ Κάιντα (η οποία επισκιάστηκε από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους).
«Δεν τους πολεμάμε, μας επιτίθενται…θέλω να σου πω την αλήθεια, δεν είναι δύσκολο να την καταλάβει κανείς. Είναι απλά αυτό: Μια οργάνωση έχει γεμίσει πυρήνες τη Βόρεια Αφρική. Δεν χρησιμοποιούν αραβικές λέξεις, χρησιμοποιούν ισλαμικές. Λέγεται αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική. Οι πυρήνες στη Λιβύη είναι παρόμοιοι με αυτούς στην Αμερική πριν την 11η Σεπτεμβρίου», δήλωνε ο δολοφονηθείς ηγέτης της Λιβύης.
Στη δεύτερη συνομιλία, τέσσερις ώρες αργότερα, ο Καντάφι είπε στον Μπλερ: «Θα πρέπει να οπλίσω τον κόσμο και να ετοιμαστώ για μάχη. Λίβυοι θα πεθάνουν, θα υπάρξει ζημιά στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι ένοπλες ομάδες χρησιμοποιούν την κατάσταση στη Λιβύη ως δικαιολογία- και θα τους πολεμήσουμε. Είναι εκστρατεία αποικισμού, πρέπει να αψηφήσουμε τον αποικισμό».
Σημειώνεται, πως ο Μπλερ είχε καλέσει δύο φορές τον Καντάφι για να διαπραγματευτεί την αποχώρηση του δικτάτορα από την Τρίπολη καθώς η χώρα είχε βυθιστεί στον εμφύλιο. Τρεις εβδομάδες αργότερα, συνασπισμός χωρών υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ άρχισε τους βομβαρδισμούς, που οδήγησαν στην πτώση του Καντάφι, ο οποίος τελικά ανατράπηκε τον Αύγουστο και βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των ανταρτών τον Οκτώβριο του 2011. Τον ξυλοκόπησαν και τον εκτέλεσαν με σφαίρα στο κεφάλι στη Σύρτη.
Ροή Ειδήσεων
14/01/2025 | 17:45
Δίκη για το Μάτι: «Δεν έχω ευθύνη για το επιχειρησιακό μέρος» – Η απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλου
14/01/2025 | 17:44
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Σ. Φάμελλου με τη Λ. Κατσέλη – Η υποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα
14/01/2025 | 17:30
Γ.Γ. Υπ. Μεταφορών για ανέπαφες πληρωμές εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ: Γινόμαστε μια «έξυπνη» πόλη στις μετακινήσεις
14/01/2025 | 17:00
Λίτσα Πατέρα για τον θάνατο του συζύγου της: «Ήξερα ότι αυτός ο πλανήτης θα φέρει κάτι τέτοιο»
14/01/2025 | 16:54
Τροχαίο στην Κρήτη: «Να μην καλυφθεί, να μην κλείσει η υπόθεση» – Συγκλονίζει η νονά του 22χρονου
14/01/2025 | 16:45
Η Χαμάς αποδέχθηκε το προσχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα: Τι περιλαμβάνει – Πώς απαντά το Ισραήλ
13/01/2025 | 09:34
Σάκης Κατσούλης για τον χωρισμό του από την Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Εγώ αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω»
13/01/2025 | 09:49