Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ford Kuga 1,5 diesel 120hp – Σε μια πίστα crosskart με το κατάλληλο εργαλείο!

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Όταν ο Λάκης Σάντας κατέβασε με τον Γλέζο τη σημαία από την Ακρόπολη- Εξορίστηκε, φυλακίστηκε και ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά

Ήταν 30 Μαΐου 1941, όταν οι 20χρονοι φοιτητές ανέβηκαν στην Ακρόπολη από μια κρυφή σπηλιά του ιερού βράχου και κατέβασαν τη σημαία κάτω από τη μύτη των γερμανικών στρατευμάτων. Ήταν η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στην κατοχική Ελλάδα. 

Στις 22 Φεβρουαρίου 1922 γεννήθηκε ο Λάκης Σάντας, ο αντιστασιακός που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη στα χρόνια της κατοχής. 

Ήταν 30 Μαΐου 1941, όταν οι 20χρονοι φοιτητές ανέβηκαν στην Ακρόπολη από μια κρυφή σπηλιά του ιερού βράχου και κατέβασαν τη σημαία κάτω από τη μύτη των γερμανικών στρατευμάτων. Ήταν η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στην κατοχική Ελλάδα.

Ο Λάκης Σάντας είχε γεννηθεί το 1922 και είχε καταγωγή από τη Λευκάδα. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα, όπου ο πατέρας του εργαζόταν και σε ηλικία 12 ετών μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένεια του.

Το 1940 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έζησε από πρώτο χέρι τη γερμανική κατοχή. Τότε, μαζί με τον φίλο του, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος ήταν φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφάσισαν να κατεβάσουν από τον τον ιστό της Ακρόπολης τη σημαία των γερμανών. Αφού μελέτησαν βιβλία σχετικά με τον ιερό βράχο και τις υπόγειες σπηλιές ανέβηκαν νύχτα στην Ακρόπολη μέσα από τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και κατέβασαν την τεράστια σημαία.

Οι Μανώλης Γλέζος και Λάκης Σάντας, καταδικάστηκαν σε θάνατο και από τότε ζούσαν σαν κυνηγημένοι. Τα χρόνια της αντίστασης ο Σάντας εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ και έδωσε γενναίες μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και την Αττικοβοιωτία. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, συμμετείχε στα Δεκεμβριανά ως επικεφαλής αντάρτικου τμήματος και τα επόμενα χρόνια κυνηγήθηκε ξανά, αυτή τη φορά από τους Έλληνες, για τα αριστερά του φρονήματα.

Eξορίστηκε στην Ικαρία και το 1947 φυλακίστηκε στην Ψυττάλεια. Το 1948 τον έστειλαν στη Μακρόνησο, απ΄όπου αποφυλακίστηκε τρία χρόνια μετά. Το 1950 διέφυγε στην Ιταλία και εγκαταστάθηκε στον Καναδά, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα, με προτροπή του πατέρα του, αλλά η δικτατορία τον συνέλαβε ξανά.

Δεν ασχολήθηκε με την πολιτική, γιατί όπως έλεγε δεν ήταν του χαρακτήρα του. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού για να συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα. Πέθανε στις 30 Απριλίου 2011, σε ηλικία 89 ετών.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 εκδόθηκε το βιβλίο του «Μια νύχτα στην Ακρόπολη: Μνήμες από μία σπουδαία εποχή» («Βιβλιόραμα»).

 

Αποκαλύψεις για το σχέδιο Άτσεσον: Οι Αμερικανοί εξέταζαν την ανταλλαγή πληθυσμού μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου
Όταν κάποιοι έλεγαν πως η «17 Νοέμβρη» είναι το… ΠΑΣΟΚ (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η ιστορική χειραψία Παπανδρέου – Μητσοτάκη μετά τη δολοφονία Μπακογιάννη
Σπαρακτικές εικόνες οδυρμού από την κηδεία του Παύλου Μπακογιάννη – Η κηδεία στη Μητρόπολη και η ταφή στο Καρπενήσι
Παύλος Μπακογιάννης: 31 χρόνια από τη δολοφονία του από τη «17 Νοέμβρη»
Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες εκμεταλλεύθηκαν τις κλιματολογικές συνθήκες για να νικήσουν τους Πέρσες