Αθήνα

 

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

230320151903
Καραμανλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Παραιτήθηκα γιατί στον τομέα πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Όταν ο Λαλιώτης έλεγε “περιμένουμε την Β Αθηνών” και ο Καραμανλής έγινε για λίγες ώρες πρωθυπουργός

Το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμ και Τζο Μπάιντεν ξύπνησε… μνήμες από τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα στις 9 Απριλίου 2000.   Τότε ο Κώστας Καραμανλής γίνεται πρωθυπουργός και η ΝΔ κυβέρνηση για λίγες… ώρες καθώς το ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη κάνουν την απόλυτη ανατροπή και κερδίζουν ξανά τις εκλογές.

Δείτε επίσης

«Ο Τραμπ έφερε το παιχνίδι εκεί ακριβώς που ήθελε»: Το Stigma της Ημέρας με Μοσχολιό-Περδικάρη
Αμερικανικές εκλογές 2020: Οργισμένη αντίδραση Μπάιντεν για τις δηλώσεις Τραμπ

nd_2000_3_0804

Ήταν εκείνο το βράδυ της 9ης Απριλίου του 2000, όταν τα exit poll έβγαλαν λάθος κυβέρνηση για μερικές ώρες. Ήταν η πρώτη αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή, που τρία χρόνια νωρίτερα είχε εκλεγεί στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Σημίτη, ήδη τέσσερα χρόνια πρωθυπουργού. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (πλην της Metron Analysis, που έδινε νίκη του ΠΑΣΟΚ με οριακό προβάδισμα) την “πάτησαν” λόγω της πολύ μικρής διαφοράς και μαζί τους όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας

Ενδεικτικό του τί επικράτησε ήταν πως την ώρα που έβγαιναν τα exit poll ο κ.Καραμανλής μαζί με τον τότε στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο τύπου Άρη Σπηλιωτόπουλο έφθανε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί στελέχη και ψηφοφόροι, καθώς άπαντες ήταν βέβαιοι πως η Ν.Δ είχε κερδίσει τις εκλογές και ήθελαν να υποδεχθούν το νέο πρωθυπουργό. Πρώτοι πρώτοι δε είχαν φθάσει επιχειρηματίες, που ήταν και οι πρώτοι που έφυγαν όταν η εικόνα άρχισε να αλλάζει.

nd_2000_4_0804

nd_2000_6_0804

Οι Καραμανλής και ο Σπηλιωτόπουλος είχαν ετοιμάσει και τη δήλωση νίκης και ένα περίγραμμα του πρώτου στίγματος που θα έδινε την επομένη ο κ.Καραμανλής όσον αφορά στην κυβέρνηση του. Έξω οι πανηγυρισμοί των νεοδημοκρατών συνεχίζονταν και φίλοι έφερναν σαμπάνιες στα κομματικά στελέχη.

nd_2000_0804

Την ίδια στιγμή, όπως γράφει το news247.gr, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε κατήφεια και αμηχανία. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφθαναν σκυθρωπά και αμίλητα στα γραφεία του κόμματος, χωρίς δηλώσεις. Εξαίρεση ο Κώστας Λαλιώτης, ο μόνος που εμφανίστηκε ψύχραιμος, κάλεσε όλους να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα και προέβλεψε πως θα ήταν μία μακρά νύχτα. Όταν τελικά ήλθε η ανατροπή των exit poll και όταν οι γαλάζιοι τις επόμενες ημέρες κατήγγειλαν τις περίφημες ελληνοποιήσεις, η δήλωση αυτή του Λαλιώτη συνέτεινε στο μύθο του και μεταξύ των νεοδημοκρατών, ως ο παίκτης του πολιτικού προσκηνίου και παρασκηνίου, που οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ στη νίκη και στερούσε από τη Ν.Δ την εξουσία.

Αγκαλιές και πανηγύρια…!

Αυτά όμως δεν είχαν ακόμη συμβεί, η μακρά νύχτα δεν είχε φτάσει στο ανατρεπτικό της φινάλε και πίσω στη Ρηγίλλης βουλευτές της Ν.Δ κατέφθαναν σε κατάσταση ευφορίας. Βουλευτής λοιπόν της Β’ Αθηνών, γνωστός για τις ακραίες δεξιές του θέσεις (ο οποίος αργότερα όταν τελικά κατέκτησε ο Καραμανλής την πρωθυπουργία έγινε και μέλος της κυβέρνησης) συναντά τον κ.Σπηλιωτόπουλο, την ώρα που κατεβαίνει από το δεύτερο όροφο γιατί τον είχε καλέσει ο κ. Καραμανλής στο γραφείο του. Το συγκεκριμένο στέλεχος, που ήταν κοινό μυστικό ότι δεν διατηρούσε και τις καλύτερες σχέσεις με τον “Αρη του μεσαίου χώρου”, τον αγκαλιάζει και λέει στον κ. Καραμανλή: “Πρόεδρε, χωρίς αυτό το παιδί δε θα είχαμε κερδίσει ποτέ!”.

nd_2000_5_0804

Σκηνικά αντίστοιχης μέθης της θεωρούμενης νίκης εξελίσσονται έξω από τη Ρηγίλλης, καθώς και σε διάφορες άλλες περιοχές. Στον Πειραιά ο Πέτρος Μαντούβαλος έχει “επιτάξει” τη μηχανή ενός “ζητά” και παρελαύνει στους κεντρικούς δρόμους, δηλώνοντας ότι είναι ο επόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης.

nd_2000_2_0804

Σάουντρακ της βραδιάς, όπως και της προεκλογικής εκστρατείας που είχε προηγηθεί, η μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο μουσικοσυνθέτης μάλιστα είχε συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία, παίζοντας με την ορχήστρα του πριν από κάθε ομιλία Καραμανλή, καθώς είχε κολακευθεί από το γεγονός ότι ο κ.Σπηλιωτόπουλος ως εκπρόσωπος τύπου είχε ζητήσει την άδεια να χρησιμοποιεί το κόμμα της Ν.Δ τη μουσική του. Δεν είχε έρθει όμως ακόμη η ώρα “να ρθει σαν αστραπή” ο Καραμανλής, που θα έπρεπε να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια.

Ανατροπή και… δάκρυα

Όσο άρχιζαν να φθάνουν τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα, διαφαινόταν πως τα exit poll είχαν παραπλανήσει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ψηφοφόρους, ενώ κανείς δεν είχε λάβει υπόψη τη μικρή διαφορά που έδιναν ακόμη και όσοι παρουσίαζαν νίκη της Ν.Δ και την έννοια του “στατιστικού σφάλματος”, την οποία έκτοτε όλοι έμαθαν να προσέχουν. Πράγματι περιφέρεια- περιφέρεια και ψήφο- ψήφο αποδείχθηκε μία μακρά νύχτα και πριν το τέλος της φάνηκε πως η Ν.Δ θα έχανε στο νήμα και ότι πρωθυπουργός θα παρέμενε ο Κώστας Σημίτης.

pasok_2000_0804

Όταν πια η εικόνα ξεκαθάρισε, η δήλωση νίκης έπρεπε να πεταχθεί στα σκουπίδια και να γραφτεί μία δήλωση αποδοχής της ήττας. Παρά το οριακόν ο κ.Καραμανλής δε θέλησε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα εκλογών, ενώ αν και τις επόμενες ημέρες οι γαλάζιοι κατήγγειλαν ελληνοποιήσεις, ακόμη και εάν αυτές ήσαν παράτυπες, η ψηφοφορία ήταν ξεκάθαρη.

Τη δήλωση της ήττας εκλήθη να ετοιμάσει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή που είχε νωρίτερα γράψει τη δήλωση της νίκης. Την έγραψε με δάκρυα στα μάτια και εκείνη την ώρα είδε σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, τον ίδιο αυτό βουλευτή της Β’ Αθηνών που νωρίτερα τον αγκάλιαζε και τον επαινούσε μπροστά στον Καραμανλή, να αποδίδει το εκλογικό αποτέλεσμα στην επικοινωνιακή πολιτική και τον “άβγαλτο” εκπρόσωπο τύπου του κόμματος. Θέση από την οποία θα οδηγούνταν σε παραίτηση τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Πηγή: news247.gr

 

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Αμερικανικές εκλογές: «Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση» λέει ο Τραμπ

Ανησυχία για την πίεση στο σύστημα υγείας- Πιθανά και άλλα τοπικά lockdown όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, σκέψεις για μέτρα και στην Αττική

Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη-Σέρρες: Take away τέλος – Μόνο delivery πλέον ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

«Ότι και να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ θα βγει»: «Φωτιά» πήρε το Twitter με τις Αμερικανικές εκλογές

Ροή Ειδήσεων

gsee brinks 2103

21/03/2023 | 17:38

ΓΣΕΕ: Να ανακληθεί άμεσα η παράνομη απόφαση της BRINKS AVIATION

21/03/2023 | 17:30

Τέμπη: H Ακαδημία Αθηνών θα τιμήσει τους «νεαρούς και ηρωικούς διασώστες» της τραγωδίας

21/03/2023 | 17:30

Μετέωρα: Επισκέπτης από την Αθήνα ο 35χρονος που βρέθηκε νεκρός σε απόκρημνο σημείο των βράχων
1

21/03/2023 | 17:18

Τέμπη – Συγκλονίζει η γιαγιά βρέφους: «Η κόρη μου τάιζε το μωρό της την ώρα της σύγκρουσης! Της έφυγε από τα χέρια»

21/03/2023 | 17:17

Ρουκ Ζουκ: Παίκτης πρότεινε στη Μακρυπούλια να κάνει πλαστική σε στήθος και οπίσθια!

21/03/2023 | 17:08

Λαϊκό Λαχείο 2023-12η κλήρωση: Δείτε τα αποτελέσματα σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

21/03/2023 | 16:51

Θλίψη στο Κερατσίνι: 30χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στην καμπίνα του σε φορτηγό πλοίο

21/03/2023 | 16:40

Γρεβενά: Σύλληψη 41χρονου που κατηγορείται για βιασμό και ασέλγεια ανηλίκου

21/03/2023 | 16:25

Κρήτη: Με εγκαύματα στα χέρια ο 12χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία
dendrofytevsi kentriko

21/03/2023 | 16:15

Δήμος Θεσσαλονίκης: Άρχισαν οι εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς

21/03/2023 | 16:12

Πόπη Τσαπανίδου: «Χρειάστηκε η αυτοψία Τσίπρα για να παραδεχθούν ότι λένε ψέματα για την τηλεδιοίκηση»

21/03/2023 | 15:57

Η συγκλονιστική φωτογραφία της Εριέττας Κούρκουλου μετά τον τοκετό και το μήνυμά της
apatzidi

21/03/2023 | 15:30

Βουλή: Βουλευτής του ΜέΡΑ25 φόρεσε μπλούζα που έγραφε «57 νεκροί 156 υποκριτές»

21/03/2023 | 15:12

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τραγoυδάει το σύνθημα του ΠΑΟΚ… με μοναδικό τρόπο

21/03/2023 | 14:59

Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά
xiotis
Μαίρη Λίντα: «Με άσχημο δε θα πήγαινα ποτέ- Ο Χιώτης με πλάκωσε στο ξύλο κι έτσι χάλασε η ζωή μας»
388118cc0ad283273c4a91d1f72c898cef2397ef 1920
Άιρτον Σένα: O θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού από τη Βραζιλία
lentakis 4 of 14
Ανδρέας Λεντάκης: Ο αγωνιστής πολιτικός που βασανίστηκε από τη Χούντα και ενέπνευσε τον Μίκη Θεοδωράκη
ursula andress
Ούρσουλα Άντρες: Το πρώτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ ήταν και το… καλύτερο
Οδυσσέας Ελύτης: Από το Ηράκλειο Κρήτης στο Νόμπελ Λογοτεχνίας
maxresdefault
Νικόλας Άσιμος: Ο αιώνιος μπαγάσας της ελληνικής ροκ σκηνής