Όταν ο Παπανδρέου κατηγορούσε τον Μητσοτάκη πως μάς δέσμευσε σε συμβιβασμό με τον όρο «Μακεδονία» ως τη μόνη λύση! «Έκαψε μόνος του όλα τα χαρτιά» (vids) - TheCaller

Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γυναικοκτονία στη Δάφνη: Η κοπέλα που την είχε προβλέψει έβαλε την τηλεφωνήτρια της ΕΛ.ΑΣ να ακούει τις κραυγές (vid)

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Όταν ο Παπανδρέου κατηγορούσε τον Μητσοτάκη πως μάς δέσμευσε σε συμβιβασμό με τον όρο «Μακεδονία» ως τη μόνη λύση! «Έκαψε μόνος του όλα τα χαρτιά» (vids)

Ήταν στις 27 Μαρτίου του 1993 όταν το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου κατέθεταν πρόταση μομφής – δυσπιστίας στην κυβέρνηση της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή το Σκοπιανό.

Η συνεδρίαση στην βουλή ήταν έντονη και ο Ανδρέας Παπανδρέου έψεγε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι με τους χειρισμούς του «δέσμευσε τη χώρα» και ακύρωσε τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, τονίζοντας πως «αποδέχθηκε δημόσια τη “διπλή ονομασία” γειτονικής κρατικής οντότητας, η οποία επιδιώκει τη διεθνή αναγνώρισή της. Επεδίωξε μια απροσδιόριστη διαδικασία “διαιτησίας”. Έφτασε στην αποδοχή ονομασίας που περιλαμβάνει και το όνομα της Μακεδονίας. Και προχωρεί τώρα στην αποδοχή διαδικασιών οι οποίες ενθαρρύνουν την προκλητική προβολή των πιο απαράδεκτων και προκλητικών αξιώσεων κατά της Ελλάδας».

Μάλιστα, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι «ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο έχει αποδεχθεί τη διαιτησία αυτή, τη διαμεσολάβηση, εκ προοιμίου, αλλά εξήγγειλε ήδη και την ελληνική συμφωνία για το κατά τη γνώμη του πιθανό αποτέλεσμα: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία ή κάτι παρόμοιο. Έκαψε μόνος του όλα τα χαρτιά, για να μας οδηγήσει σήμερα στο συμβιβασμό ως τη μόνη λύση. Άλλωστε, το σύστημα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, ποιος θυμάται μετά από 1, ή 5 ή 10 χρόνια. Ποιος θυμάται!».

Και συνέχισε: «Δεν γίνεται καμία μνεία ούτε καν στο προοίμιο ή στο άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων ούτε καν στο αστέρι της Βεργίνας, όλα παραπέμπονται στην έννοια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σε μέτρα δηλαδή που οφείλει να λάβει και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη σειρά του απάντησε: «Διαμελισμός αυτής της Δημοκρατίας θα μας δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στην περιφέρεια. Πέραν της αποσταθεροποίησης, θα μας δημιουργήσει το πρόβλημα ενδεχομένως της μεγάλης Βουλγαρίας και της μεγάλης Αλβανίας». Και «Η Ελλάς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί η Δημοκρατία αυτή να αποτελεί την εστία μιας εχθρικής προπαγάνδας εναντίον μας. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί το σημερινό Σύνταγμα, όπως υπάρχει. Είναι ανάγκη να τροποποιηθεί. Δεν μπορεί να δεχθεί τα εμβλήματα τα οποία είναι καθαρή πρόκληση εναντίον της Ελλάδος. Δεν μπορεί να δεχθεί την αλυτρωτική προπαγάνδα για τη δήθεν μειονότητα, που είναι μια ανύπαρκτη μειονότητα, μια μειονότητα φάντασμα». Περισσότερα εδώ.

Αναλυτικά η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου:

«Η εθνική γραμμή, οι αποφάσεις των αρχηγών στις συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων. Με το έτσι θέλω του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δρα και πάλι ως ο μοιραίος άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο. Εάν πίστευε κανείς τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα αδυνατούσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει. ‘’Η απόφαση των αρχηγών’’, δήλωνε η κυβέρνηση, ‘’μετά τη σύσκεψη του Απριλίου λέει ότι εκφράζεται το πανεθνικό αίτημα να φύγει η λέξη Μακεδονία από την ονομασία των Σκοπίων. Θα δώσουμε τη μάχη, ο κύβος ερρίφθη’’. Αυτά ήταν τα λόγια της κυβερνήσεως.

‘’Επιμένουμε στην άποψη, ότι δεν μπορεί να περιληφθεί η λέξη Μακεδονία σε οποιαδήποτε ονομασία αυτής της δημοκρατίας εφόσον τελικά ήθελε να αναγνωριστεί’’, δήλωνε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μετά την επόμενη σύσκεψη των αρχηγών τον Ιούνιο. Δεν πρόκειται φίλοι και φίλες για σχιζοφρένεια. Πρόκειται για συνειδητή παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Πρόκειται για επιχείρηση κάλυψης των απαράδεκτων από την πρώτη στιγμή έως σήμερα κυβερνητικών χειρισμών. Αρχικά η διγλωσσία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια η διγλωσσία, η πολυγλωσσία, του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και η αντιπαράθεση για ένα εθνικό θέμα με εσωκομματικούς όρους και με μόνο στόχο την παράταση παραμονής στην εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πίστεψε ποτέ όσα δήλωνε στο εσωτερικό. Και υπονόμευε με τις ενέργειές του τις τοποθετήσεις του στις διεθνείς επαφές του. Και τα συμφέροντα της χώρας μαζί.

[the_ad id=”493520″]

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου του 1992 καταγγέλθηκε με ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, συγκεκριμένα του βουλευτή Πάχτα, ότι τον Φεβρουάριο του 1922 κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε στους άλλους αρχηγούς κομμάτων, πρωθυπουργούς και λοιπά, που μετείχαν τότε στη Σύνοδο, ότι το όνομα της υπό αναγνώρισης Δημοκρατίας των Σκοπίων, δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, ότι δεν τον ενοχλεί το όνομα.

Επεδίωξε μια απροσδιόριστη διαδικασία «διαιτησίας». Έφτασε στην αποδοχή ονομασίας που περιλαμβάνει και το όνομα της Μακεδονίας.

Και προχωρεί τώρα στην αποδοχή διαδικασιών οι οποίες ενθαρρύνουν την προκλητική προβολή των πιο απαράδεκτων και προκλητικών αξιώσεων κατά της Ελλάδας…

Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο έχει αποδεχθεί τη διαιτησία αυτή, τη διαμεσολάβηση, εκ προοιμίου, αλλά εξήγγειλε ήδη και την ελληνική συμφωνία για το κατά τη γνώμη του πιθανό αποτέλεσμα: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία ή κάτι παρόμοιο.

Έκαψε μόνος του όλα τα χαρτιά, για να μας οδηγήσει σήμερα στο συμβιβασμό ως τη μόνη λύση.

Άλλωστε, το σύστημα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, ποιος θυμάται μετά από 1, ή 5 ή 10 χρόνια. Ποιος θυμάται!».

Ροή Ειδήσεων

01/08/2021 | 00:00

Θάνος Μωραΐτης: «Ντροπή για την Πολιτεία όσα είπε ο Ιακωβίδης»

31/07/2021 | 23:45

Μαυρωτάς για το θέμα Ιακωβίδη: Ας δουν τα συριζοτρόλ ποιος έκανε μείωση 55% στην Άρση Βαρών

31/07/2021 | 23:33

Κορονοϊός: Το 46% των κρουσμάτων στα νησιά, προέρχεται από εστίαση, μπαρ και πάρτι σε βίλες

31/07/2021 | 23:21

Η Ζέτα Μακρυπούλια «έριξε» το instagram ποζάροντας με μπικίνι και χωρίς ίχνος μακιγιάζ (ΦΩΤΟ)

31/07/2021 | 23:07

Άγριο έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους: Ανδρας έσφαξε τον πατέρα του

31/07/2021 | 22:39

Δάφνη: Κόβουν την ανάσα οι λεπτομέρειες της άγριας δολοφονίας της 30χρονης από τoν σύζυγό της

31/07/2021 | 22:18

Συγκλονίζει ο Ιακωβίδης: «Έχω φτύσει αίμα…»- Στο πλευρό του Αντετοκούνμπο και Πετρούνιας

31/07/2021 | 21:51

Άγριες Μέλισσες: Ένας έρωτας από το παρελθόν επανέρχεται στη ζωή της Ελένης

31/07/2021 | 21:31

5 άτομα στο νοσοκομείο από τη μεγάλη φωτιά στην Αιγιαλεία – Κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια

31/07/2021 | 21:08

Δωρεάν η είσοδος σε Αστέρα Βουλιαγμένης και άλλες οργανωμένες παραλίες λόγω καύσωνα

31/07/2021 | 20:45

Μύκονος: Λουκέτο στο sushi bar της Χριστίνας Παππά

31/07/2021 | 20:18

Συγκίνηση για τον Θεόδωρο Ιακωβίδη: Καμπάνια στο Twitter για να αυξηθούν οι followers του

31/07/2021 | 20:04

Χρυσοχοΐδης για φωτιά στην Αχαΐα: Στη μάχη 8 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 290 Πυροσβέστες

31/07/2021 | 19:48

Σπύρος Καρανικόλας: To μπρατσωμένο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ μοιράζεται φωτογραφίες από τις διακοπές του

31/07/2021 | 19:34

Φωτιά στην Αχαΐα: Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια, λέει ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας
Ζαν Μπαρέ: Η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης, ταξίδεψε μεταμφιεσμένη σε άνδρα και ανακάλυψε τη βουκαμβίλια
Μίκης Θεοδωράκης: 96 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη – Τα άγνωστα παιδικά χρόνια και οι πρώτες συνθέσεις
Η Μάχη στα Δερβενάκια: Από τις σημαντικότερες νίκες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη
47 χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα
Αλίκη Βουγιουκλάκη: H άγνωστη συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου – «Είμαι το 99%, δεν μπορώ να βγω μαζί σας»
Τόλης Βοσκόπουλος: Όταν η Ζωή Λάσκαρη εξομολογήθηκε την αγάπη της – Σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο