Αθήνα

 

36 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 11 Ιουλίου

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Όταν ο Παπανδρέου κατηγορούσε τον Μητσοτάκη πως μάς δέσμευσε σε συμβιβασμό με τον όρο «Μακεδονία» ως τη μόνη λύση! «Έκαψε μόνος του όλα τα χαρτιά» (vids)

Η συνεδρίαση στην βουλή ήταν έντονη και ο Ανδρέας Παπανδρέου έψεγε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι με τους χειρισμούς του «δέσμευσε τη χώρα» και ακύρωσε τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, τονίζοντας πως «αποδέχθηκε δημόσια τη “διπλή ονομασία” γειτονικής κρατικής οντότητας, η οποία επιδιώκει τη διεθνή αναγνώρισή της. Επεδίωξε μια απροσδιόριστη διαδικασία “διαιτησίας”. Έφτασε στην αποδοχή ονομασίας που περιλαμβάνει και το όνομα της Μακεδονίας. Και προχωρεί τώρα στην αποδοχή διαδικασιών οι οποίες ενθαρρύνουν την προκλητική προβολή των πιο απαράδεκτων και προκλητικών αξιώσεων κατά της Ελλάδας».

Μάλιστα, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι «ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο έχει αποδεχθεί τη διαιτησία αυτή, τη διαμεσολάβηση, εκ προοιμίου, αλλά εξήγγειλε ήδη και την ελληνική συμφωνία για το κατά τη γνώμη του πιθανό αποτέλεσμα: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία ή κάτι παρόμοιο. Έκαψε μόνος του όλα τα χαρτιά, για να μας οδηγήσει σήμερα στο συμβιβασμό ως τη μόνη λύση. Άλλωστε, το σύστημα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, ποιος θυμάται μετά από 1, ή 5 ή 10 χρόνια. Ποιος θυμάται!».

Και συνέχισε: «Δεν γίνεται καμία μνεία ούτε καν στο προοίμιο ή στο άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων ούτε καν στο αστέρι της Βεργίνας, όλα παραπέμπονται στην έννοια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σε μέτρα δηλαδή που οφείλει να λάβει και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη σειρά του απάντησε: «Διαμελισμός αυτής της Δημοκρατίας θα μας δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στην περιφέρεια. Πέραν της αποσταθεροποίησης, θα μας δημιουργήσει το πρόβλημα ενδεχομένως της μεγάλης Βουλγαρίας και της μεγάλης Αλβανίας». Και «Η Ελλάς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί η Δημοκρατία αυτή να αποτελεί την εστία μιας εχθρικής προπαγάνδας εναντίον μας. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί το σημερινό Σύνταγμα, όπως υπάρχει. Είναι ανάγκη να τροποποιηθεί. Δεν μπορεί να δεχθεί τα εμβλήματα τα οποία είναι καθαρή πρόκληση εναντίον της Ελλάδος. Δεν μπορεί να δεχθεί την αλυτρωτική προπαγάνδα για τη δήθεν μειονότητα, που είναι μια ανύπαρκτη μειονότητα, μια μειονότητα φάντασμα». Περισσότερα εδώ.

Αναλυτικά η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου:

«Η εθνική γραμμή, οι αποφάσεις των αρχηγών στις συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων. Με το έτσι θέλω του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δρα και πάλι ως ο μοιραίος άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο. Εάν πίστευε κανείς τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα αδυνατούσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει. ‘’Η απόφαση των αρχηγών’’, δήλωνε η κυβέρνηση, ‘’μετά τη σύσκεψη του Απριλίου λέει ότι εκφράζεται το πανεθνικό αίτημα να φύγει η λέξη Μακεδονία από την ονομασία των Σκοπίων. Θα δώσουμε τη μάχη, ο κύβος ερρίφθη’’. Αυτά ήταν τα λόγια της κυβερνήσεως.

‘’Επιμένουμε στην άποψη, ότι δεν μπορεί να περιληφθεί η λέξη Μακεδονία σε οποιαδήποτε ονομασία αυτής της δημοκρατίας εφόσον τελικά ήθελε να αναγνωριστεί’’, δήλωνε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μετά την επόμενη σύσκεψη των αρχηγών τον Ιούνιο. Δεν πρόκειται φίλοι και φίλες για σχιζοφρένεια. Πρόκειται για συνειδητή παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Πρόκειται για επιχείρηση κάλυψης των απαράδεκτων από την πρώτη στιγμή έως σήμερα κυβερνητικών χειρισμών. Αρχικά η διγλωσσία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια η διγλωσσία, η πολυγλωσσία, του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και η αντιπαράθεση για ένα εθνικό θέμα με εσωκομματικούς όρους και με μόνο στόχο την παράταση παραμονής στην εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πίστεψε ποτέ όσα δήλωνε στο εσωτερικό. Και υπονόμευε με τις ενέργειές του τις τοποθετήσεις του στις διεθνείς επαφές του. Και τα συμφέροντα της χώρας μαζί.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου του 1992 καταγγέλθηκε με ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, συγκεκριμένα του βουλευτή Πάχτα, ότι τον Φεβρουάριο του 1922 κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε στους άλλους αρχηγούς κομμάτων, πρωθυπουργούς και λοιπά, που μετείχαν τότε στη Σύνοδο, ότι το όνομα της υπό αναγνώρισης Δημοκρατίας των Σκοπίων, δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, ότι δεν τον ενοχλεί το όνομα.

Επεδίωξε μια απροσδιόριστη διαδικασία «διαιτησίας». Έφτασε στην αποδοχή ονομασίας που περιλαμβάνει και το όνομα της Μακεδονίας.

Και προχωρεί τώρα στην αποδοχή διαδικασιών οι οποίες ενθαρρύνουν την προκλητική προβολή των πιο απαράδεκτων και προκλητικών αξιώσεων κατά της Ελλάδας…

Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο έχει αποδεχθεί τη διαιτησία αυτή, τη διαμεσολάβηση, εκ προοιμίου, αλλά εξήγγειλε ήδη και την ελληνική συμφωνία για το κατά τη γνώμη του πιθανό αποτέλεσμα: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία ή κάτι παρόμοιο.

Έκαψε μόνος του όλα τα χαρτιά, για να μας οδηγήσει σήμερα στο συμβιβασμό ως τη μόνη λύση.

Άλλωστε, το σύστημα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, ποιος θυμάται μετά από 1, ή 5 ή 10 χρόνια. Ποιος θυμάται!».

Ροή Ειδήσεων

psixiko4 020724

12/07/2024 | 18:08

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: Να μην καταπατάται το τεκμήριο αθωότητας του εντολέα μου, λέει ο δικηγόρος του 44χρονου

12/07/2024 | 17:55

Κατερίνα Καραβάτου για την εμπειρία της στο Power of Love: «Είμαι πολύ κοντά με τα παιδιά και πολύ μέσα σε αυτό που συμβαίνει»

12/07/2024 | 17:49

Κόνι Μεταξά: «Στο πρωινό δεν ταίριαζα, δεν μου έβγαινε, δεν μας βγήκε»
kasselakis 110624

12/07/2024 | 17:37

Κασσελάκης: Να απαντήσει ο κ.Χατζηδάκης αν οι αποφάσεις του είναι προς όφελος του λαού ή εξυπηρετούν μια χούφτα ιδιώτες

12/07/2024 | 17:31

Τροχαίο στη λεωφόρο Πόρτο Ράφτη: Συγκρούστηκε βυτιοφόρο με ΙΧ – Ένας νεκρός

12/07/2024 | 17:27

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το βράδυ της Παρασκευής
kafsonas 120724

12/07/2024 | 17:20

Καύσωνας: Οι κόντρες των μετεωρολόγων και το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

12/07/2024 | 17:08

Παραλίες Αττικής: Τρεις προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

12/07/2024 | 17:00

Μιχάλης Ρέππας: «Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη»
olympiacos live 290524

12/07/2024 | 16:54

UEFA: Η νέα κατάταξη συλλόγων – Στην κορυφή η Μάντσεστερ Σίτι, δύο ελληνικές ομάδες στο τοπ-100

12/07/2024 | 16:47

Η Νέα Αριστερά για το νοσοκομείο Γεννηματάς: Η βλάβη βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

12/07/2024 | 16:41

Δήμος Καλλιθέας: Εκδήλωση για τα 81 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά με τον συνθέτη Πασχάλη Τόνιο
sloukas panathinaikosbc 310524

12/07/2024 | 16:36

Δεν θα διεξαχθεί το τουρνουά στο Ντουμπάι, στο οποίο θα μετείχε ο Παναθηναϊκός

12/07/2024 | 16:32

Μπελέρης: Πήρε άδεια να ορκισθεί ευρωβουλευτής μετά τις πιέσεις στον Ράμα

12/07/2024 | 16:25

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός χιλιάδων μικρομεσαίων, να παραιτηθεί ο Χατζηδάκης
xristos nikolopoulos 110724
Χρήστος Νικολόπουλος: Η ζωή και τα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη
ethniki euro2004 040724
Είκοσι χρόνια από τον άθλο της Πορτογαλίας, η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης
zidane karagouniseuro 250624
Σαν σήμερα 25 Ιουνίου: Η απίστευτη νίκη της Ελλάδας επί της Γαλλίας του Ζιντάν
beatles 260524
All You Need Is Love: Η ιστορία πίσω από τη μεγάλη επιτυχία των Beatles
pao oly 170624
Σαν σήμερα 17 Ιουνίου: Γυαλιά – καρφιά η «Λεωφόρος» και το Κύπελλο… στην ΑΕΚ
distomo 100624
Σαν σήμερα 10 Ιουνίου: Η Σφαγή του Διστόμου