Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Όταν ο Σαμαράς αποπέμφθηκε και παρέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στον Μητσοτάκη: Οι αιχμηρές δηλώσεις και ο «πόλεμος» για τα μυστικά κονδύλια

Στις 13 Απριλίου 1992 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σαμαράς ήρθε σε σύρραξη με την κυβέρνηση εξαιτίας της διαφορετικής γραμμής που επιθυμούσε να κρατήσει στο ζήτημα της ονομασίας. Ο Σαμαράς κατέθεσε στη σύσκεψη σημείωμα στο οποίο ανέγραφε επτά σημεία δράσης,  που προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκης, ο οποίος αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποπομπή του.

Τη θέση του στο Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε προσωρινά ο Μητσοτάκης και μια ημέρα μετά έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους Μητσοτάκης και Σαμαράς αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: "Μου είπατε προχθές το βράδυ κύριε Πρόεδρε, ότι ο καθένας γράφει την ιστορία του. Και είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο, κι εγώ που φεύγω κι εσείς που έρχεστε". 

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε: "Έπρεπε να γίνει αυτή η αλλαγή για να μπορέσει το αίτημα του ελληνικού λαού που το εξέφρασε η χθεσινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του προέδρου της δημοκρατίας να βρει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και να οδηγηθεί στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα". 

Δείτε το σχετικό βίντεο από το κανάλι "ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ" στο youtube:

Σημειώνεται, ότι και τότε είχε τεθεί το θέμα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων από τον ΥΠΕΞ, καθώς την περίοδο της θητείας του Σαμαρά στο Υπουργείο είχαν σημειώσει μεγάλη αύξηση οι απόρρητες δαπάνες της Υπηρεσίας Ενημέρωσης. Ειδικότερα, το 1990 το κόστος των συγκεκριμένων δαπανών ήταν στα 194 εκατομμύρια δραχμές, ενώ ένα χρόνο αργότερα είχε εκτοξευθεί σε 714 εκ!

ΣΧΕΤΙΚΑ

Παράλληλα, αύξηση είχαν σημειώσει και τα ποσά απόρρητων δαπανών που διατέθηκαν με προσωπική εντολή του Σαμαρά και άγγιζαν τις 2 δισ. δραχμές.  Ο Τύπος της εποχής ασχολήθηκε εκτενώς με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων από το ΥΠΕΞ την περίοδο της θητείας του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς ο Σαμαράς είχε καταστρέψει τα σχετικά παραστατικά για λόγους εθνικής ασφαλείας πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο...

Send this to a friend