Αθήνα

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ο Κοτταρίδης «πετσόκοψε» όσους δεν… κατάλαβαν τι εστί συνέδριο γονιμότητας

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Όταν ο βουλευτής Νικόλαος Μπουφίδης επιτέθηκε στον Κωστή Παλαμά από το βήμα της Βουλής και ζήτησε την απόλυσή του

Ο πολιτικός Νικόλαος Μπουφίδης από τη Λιβαδειά απασχόλησε την πολιτική ζωή της χώρας από το 1874 μέχρι τον θάνατό του, το 1912. 

Υπήρξε από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημοτικής γλώσσας και ήρθε σε σκληρή διαμάχη με τον ποιητή Κωστή Παλαμά για το ζήτημα της γλώσσας. Μάλιστα, δεν δίστασε να καλέσει από το βήμα της βουλής την απόλυση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τον Φεβρουάριο του 1911, έφτασε στη βουλή η πρόταση για την επίσημη γλώσσα του κράτους με τον Νικόλαο Μπουφίδη να καταφέρεται εναντίον του ποιητή Κωστή Παλαμά επειδή ήταν Δημοτικιστής και θεωρούσε πως με το έργο του πρόδιδε την “Εθνική γλώσσα”.

¨Οι θορυβούντες κατά την επίσημην γλώσσα του κράτους δεν είναι δεκτοί εις οιανδήποτε δημόσιαν θέσιν” ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

“Και δύναται να γράφη ο γραμματέας του Εθνικού Πανεπιστημίου εις οιανδήποτε θέλειν γλώσσα τα ποιήματά του και τα διηγήματά του αλλά δεν ημπορεί να εκφράζεται απρεπώς δια της επισήμου γλώσσης”, ανέφερε ο βουλευτής Ευστράτιος Κουλουμβάκης, σύμφωνα με την εφημερίδα Εμπρός.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι θα περιφρουρηθεί η δημόσια υπηρεσία από δημόσιους υπαλλήλους που δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους αλλά ασχολούνται με το γλωσσικό ζήτημα.

“Μα περι ποιων υπαλλήλων ομιλείτε τόσην ώρα; Μήπως περί του Κωστή Παλαμά;” ακούστηκε μια φωνή.

“Μάλιστα, περί του Παλαμά”, απάντησε ο Κουλουμβάκης.

Στο μεταξύ ο βουλευτής Μιχαλόπουλος είχε προτείνει προσθήκη διατάξεως που θα καθόριζε την καθαρεύουσα ως επίσημη γλώσσα. Ο Μπουφίδης τόνισε ότι η πρόταση του με την τροπολογία του Κουλουμβάκη έχει πάντα λόγο να γίνει δεκτή. Όπως είπε: “Έχουμε αδιαμφισβήτητα ανάγκη να έχουμε μια κοινή γλώσσα. “Αι απόπειραι μερικών νεανιών θα σιντριβώσι βεβαίως, αλλά υπάρχει κίνδυνος μέγας εξ’εκείνων, οι οποίοι κατέχουν δημίσιας θέσεις”. 

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά του Δελμούζου διευθυντή του Παρθεναγωγείου του Βόλου που χαρακτήρισε “εστία κοινωνικού μολύσματος” και επιτέθηκε στον Παλαμά.

“Είναι απορίας άξιον πως ο κ. Υπουργός Παιδείας διατηρεί εις την θέσιν του γραμματέως του Εθνικού μας Πανεπιστημίου έναν διαστρεβλωτήν και υβριστήν της ελληνικής γλώσσης. Επίσης απορώ πως δεν απέστειλεν εντονώτατον έγγραφον προς την Πρυτανείαν, ήτις ανέχεται να υπάρχει φοιτητική συντροφιά και να στέλλη προσκλήσεις γράφοντας με τας λέξεις “σας προσκαλούμε” “Δεκέμβρη”. Προς θεού ακούσατε ποτέ τη λέξη Δελέμβριος να λέγεται Δεκέμβρης”. 

Σημειώνεται ότι ο Κωστής Παλαμάς είχε διοριστεί από το 1897 γραμματέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1928. Εκείνη την περίοδο δημοσίευσε τις πιο γνωστές ποιητικές του συλλογές και συνθέσεις, όπως οι Ίαμβοι και Ανάπαιστοι (1897), Ασάλευτη Ζωή (1904), Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (1907), Η Φλογέρα του Βασιλιά (1910).

Ευρωμπάσκετ 1987: Η ατάκα του Παπανδρέου που εξέπληξε τον Βασιλακόπουλο!
Ευρωμπάσκετ 1987: Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Μελίνα και Σαμαράς στον τελικό – Σπάνιες εικόνες από το ΣΕΦ
Η ιστορία των Πανελλαδικών- Καθιερώθηκαν το 1964 με την ονομασία «Εισιτήριες Εξετάσεις»
Σφαγή του Διστόμου: «Δεν θα αφήσετε ούτε γάτα» -Σκότωσαν μωρό, χαράζοντας τον αγκυλωτό σταυρό
7 Ιουνίου 1822: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη
Νίκος Σεργιανόπουλος: 13 χρόνια από τη δολοφονία του ηθοποιού που συγκλόνισε την Ελλάδα