• Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου
  • 16:22

Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όταν οι Κρητικοί μετανάστευαν στη Συρία...

Οι Κρητικοί είναι ένας από τους λαούς που έχουν καταγραφεί περισσότερο στην ιστορία τους η έννοια της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Από τα χρόνια ακόμα της Ενετοκρατίας, αλλά κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι Κρητικοί μετανάστευαν μαζικά.

Και μάλιστα, ειδικά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε χώρες ακόμα και της Ασίας ή της Βόρειας Αφρικής, προκειμένου να βρουν καταφύγιο για τις οικογένειές τους.

Δυο στοιχεία είναι χαρακτηριστικά:

-Όταν τον Σεπτέμβριο του 1669 οι Τούρκοι μπήκαν και κατέλαβαν το Ηράκλειο μέσα σε αυτό δεν βρήκαν παρά μια δεκαριά κατοίκους, δηλαδή μερικούς γέροντες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, ένα δυο ιερείς της δυτικής εκκλησίας και μερικούς Εβραίους έμπορους.

Οι Κρητικοί είχαν φύγει σταδιακά από το 1648 που είχε αρχίσει η πολιορκία του Χάνδακα. Βρήκαν καταφύγιο στη Βενετία και σε άλλα ιταλικά βασίλεια, στην Ευρώπη αλλά και στην Βόρεια Αφρική.

- Σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, αλλά κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες του, υπήρξαν νέα κύματα μετανάστευσης. Μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους σ' αυτό, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής ή και της Ασίας.

Στην περιοχή της Συρίας, απ' όπου σήμερα έρχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, υπήρξε μαζική μετανάστευση εκείνα τα χρόνια από την Κρήτη. Γνωστή είναι άλλωστε ότι η περίπτωση της δημιουργίας του Χαμιντιέ, ενός χωριού που χτίστηκε στα 1897 από τους Κρητικούς μετανάστες.

Το χωριό και σήμερα κατοικείται από τους απόγονους εκείνης της γενιάς των Κρητών μεταναστών.

Φυσικά οι περίοδοι που προαναφέρθηκαν δεν είναι οι μοναδικές για την κρητική μετανάστευση. Ούτε ξεκινούν την εποχή της πολιορκίας του Χάνδακα.

Αλλά αυτές οι δυο ιστορικές περιπτώσεις, για τις οποίες πιθανώς δεν γνωρίζουν οι σημερινοί Κρητικοί και κάποιοι παράγοντες που αντιδρούν στην έλευση και φιλοξενία προσφύγων, είναι οι πιο χαρακτηριστικές.

Πηγή: Candia News

Send this to a friend