• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 13:33

Αθήνα

7 oC

αυξημένες νεφώσεις

Όταν οι Λαμπράκηδες έβγαιναν στους δρόμους (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ήταν 8 Ιουνίου του 1963 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης και είκοσι έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι ίδρυσαν  το Κίνημα Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ΔΚΝΓΛ).

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης εκλέγεται πρόεδρος και ξεκινά μία πολιτική και πολιτιστική εκστρατεία. σ' όλη την Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες δημοκρατικοί νέοι και νέες συντάσσονται με την Νεολαία Λαμπράκη, εμπνεόμενοι από τον αγώνα για τη δημοκρατία και εναντίον του δεξιού παρακράτους που δολοφόνησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι Λαμπράκηδες αποτέλεσαν μια λαμπρή σελίδα της πολιτικής ιστορίας εκείνης της περιόδου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1964, 15 μήνες αργότερα, προκύπτει η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη από τη συγχώνευση της Νεολαίας της ΕΔΑ και της ΔΚΝΓΛ.

Στο ιδρυτικό συνέδριο της ΔΝΑ που γίνεται το 1965 η ΔΝΛ είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση νεολαίας μετά την ΕΠΟΝ. Στις 15 του Μάρτη πραγματοποιεί το Α' ιδρυτικό συνέδριο. Πρώτος πρόεδρος της ΔΝΛ εκλέγεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η αντίδραση του συντηρητικού κατεστημένου της εποχής ήταν μεγάλη μπροστά στο φαινόμενο να ιδρύονται κατά δεκάδες, σαν τα μανιτάρια τα γραφεία των λαμπράκηδων τα οποία αποτέλεσαν και κυψέλες πολιτισμού εκτός από πολιτικής δράσης.

Αμίμητη, έμεινε η αγόρευση στη Βουλή του αρχηγού της ΕΡΕ - μετά τη φυγή του Κων. Καραμανλή στο Παρίσι- Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο ισχυριστεί ότι….. «οι Λαμπράκισσες φορούν μαύρες κάλτσες, για να παρασέρνουν με τα ερωτικά τους τερτίπια τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και να τους προσηλυτίσουν στον κομμουνισμό»!!

ΣΧΕΤΙΚΑ

Εκείνη η υπέροχη δραστηριότητα της Νεολαίας Λαμπράκη, που υπήρξε το μεγαλύτερο κίνημα της ελληνικής νεολαίας μετά την ΕΠΟΝ, παρότι κράτησε πολύ λίγο, μόλις δύο χρόνια, μέχρι το 1967 που έγινε το πραξικόπημα της χούντας, άπλωσε βαθιές ρίζες. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που οι «Λαμπράκηδες» αποτέλεσαν τη βασική δεξαμενή του αντιδικτατορικού αγώνα, όταν τα τανκς των πραξικοπηματιών, έβαλαν στο «γύψο» τη χώρα.

 

b_23698_or_106

neolaia-lampraki

untitled

neoi-lampraki

dnl4

images (3)

lambrak5

1901616_10204181014188488_5288123871439252304_n

Send this to a friend