Αθήνα

24 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

«Φεύγω πικραμένος»: Όταν ο Πολίτης οδήγησε τον Γκάλη να σταματήσει εν μια νυκτί το μπάσκετ - Το ιστορικό παιχνίδι με τους Αμπελόκηπους

Ο Νίκος Γκάλης εγκατέλειψε το μπάσκετ ξαφνικά μετά από έναν αγώνα του ΠΑΟ με τους Αμπελόκηπους στις 18 Οκτωβρίου 1994 στο κλειστό γήπεδο του Μετς. 

Ήταν το τελευταίο παιχνίδι του θρύλου του μπάσκετ, όμως κανείς δεν το γνώριζε μέχρι τότε. Ο Πολίτης αποφάσισε να μη βάλει στη βασική πεντάδα τον Νίκο Γκάλη με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας μεγάλος καβγάς στα αποδυτήρια του γηπέδου μεταξύ των δύο αντρών.

Ο Κώστας Πολίτης ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική στην κορυφή της Ευρώπης είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ο Γκάλης τον είχε προτείνει στον Παύλο Γιαννακόπουλο για τη θέση του προπονητή λέγοντάς του ότι θα βοηθούσε την ομάδα. Αρχικά οι σχέσεις τους ήταν εξαιρετικές όμως τη δεύτερη σεζόν ξεκίνησαν τα προβλήματα.  Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο Παναθηναικός έπαιζε με τους Αμπελόκηπους στο Μετς. Ο Πολίτης δεν έβαλε τον Γκάλη στη βασική πεντάδα και τον άφησε στον πάγκο. Μάλιστα, δεν τον έβαλε στο παιχνίδι μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Μόλις η ομάδα πήγε στα αποδυτήρια ακολούθησε μεγάλος καβγάς με αποτέλεσμα ο Γκάλης να αποχωρήσει από το γήπεδο.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος προσπάθησε να τον μεταπείσει όμως δεν τα κατάφερε. Ο Γκάλης ήταν ανένδοτος και αρνήθηκε να επιστρέψει στα γήπεδα. Έφυγε για τη Θεσσαλονίκη και τον Νοέμβριο του 1994 ο Παναθηναϊκός διέκοψε το συμβόλαιό του.

Μερικούς μήνες μετά,  τον Σεπτέμβριο του 1995 ο Γκάλης ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του.

"Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Στη ζωή, όλα έχουν μιά αρχή κι ένα τέλος. Πολλές φορές εξαρτάται από μας, πολλές φορές όχι. Ήθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα κι αγαπώ μέσα στο γήπεδο γιατί πιστεύω ότι ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει. Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς αδυναμία.

Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο και ποτέ δε ζήτησα χάρη από κανέναν. Μέχρι και σήμερα (σ.σ 29/9/1995) έκανα υπομονή περιμένοντας μία κίνηση. Είμαι εγωιστής αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι κι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και ότι δεν ανήκω σε κανέναν. Γιατί έχω λόγο και τιμή.

Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος. Με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες. Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους φιλάθλους για την αγαπη που μου έδειξαν. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιους πίκρανα. Τη ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος που αρχίζει αύριο (σ.σ 30/9/1995) κάνοντας μιά ευχή: Να μη ξεχνάμε όλοι ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι και ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι". 

Ο Κώστας Πολίτης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι δεν είχε βάλει τον Γκάλη στην πεντάδα γιατί τότε ήταν 37 ετών.

"Δεν νομίζω ότι θυμάται ο κόσμος αυτό το περιστατικό 20 χρόνια μετά. Με ρωτάτε γι' αυτό εν έτει 2014. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν επέλεξα τον Γκάλη για την πεντάδα εκείνου του περιβόητου παιχνιδιού με τους Αμπελόκηπους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Νίκος ήταν τότε 37 ετών, βρισκόταν όπως και να το κάνουμε στα μπασκετικά τελειώματά του. Δεν τον έδιωξα, ούτε έγινε κάτι άλλο. Απλώς δεν τον επέλεξα για την πεντάδα, επαναλαμβάνω στα 37 του. Ο Νίκος ο Γκάλης, όπως όλοι οι σταρ, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. Κανείς σταρ δεν συμβιβάζεται μ' αυτήν την ιδέα και αν γνωρίζετε κάποιον παρακαλώ να μου τον πείτε και μένα, είχε πει σε συνέντευξή του. 

 

Send this to a friend