Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όταν το ΚΚΕ μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή ως «Παλλαϊκό Μέτωπο»- Η συμφωνία Σοφούλη-Σκλάβαινα

Στις 26 Ιανουαρίου 1936 το ΚΚΕ μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του «Παλλαϊκού Μετώπου». 

Στις 26 Ιανουαρίου 1936 το ΚΚΕ μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του «Παλλαϊκού Μετώπου». 

Το "Παλλαϊκό Μέτωπο" ήταν ένας πολιτικός σχηματικός που είχε συγκροτήσει το ΚΚΕ μαζί με το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας.

Ήταν η εποχή που τα φασιστικά καθεστώτα κυριαρχούσαν την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο από την ηγεσία του ΚΚΕ να συγκροτηθεί ένα κόμμα με δημοκρατικές-αντιφασιστικές δυνάμεις.

Θα είχε αντιμοναρχικό χαρακτήρα και θα αντιτασσόταν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ονομάστηκε "Παλλαικό Μέτωπο" και δημιουργήθηκε το Γενάρη του 1936, με τη στήριξη του Αγροτικού Κόμματος. Αρχηγός ορίστηκε ο Στέλιος Σκλάβαινας, ο οποίος εκτελέστηκε τον Μάιο του 1944 από τους Γερμανούς στην Καισαριανή.

Στις 26 Ιανουαρίου έγιναν οι τελευταίες εκλογές του Μεσοπολέπου.  Στις εκλογές ψήφισαν 1.278.085 Έλληνες που αντιπροσώπευαν το 20,86% του νόμιμου πληθυσμού της χώρας.

Το "Παλλαϊκό Μέτωπο" κατάφερε να μπει στη Βουλή, λαμβάνοντας 15 έδρες και 73.411 ψήφους. ΄Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης εκείνη τη χρονιά δεν εξελέγη βουλευτής στον Πειραιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Λίγες ημέρες αργότερα, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης και ο αρχηγός του "Παλλαικού Μετώπου"  Στέλιος Σκλάβαινας υπέγραψαν μυστική συμφωνία για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των αγροτών, την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών κ.α., η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Επειδή ήταν αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση παρέμεινε η Κυβέρνηση Δεμερτζή και μετά τον θάνατο του Δεμερτζή, τον Απρίλιο του 1936, ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς.

Τα μέλη του "Παλλαϊκού Μετώπου" ήρθαν αντιμέτωπα με τον Μεταξά, με αποτέλεσμα πολλοί να φυλακιστούν από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας.

Send this to a friend