Αθήνα

7 oC

αίθριος καιρός

Πέντε χρόνια από την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Η ελπίδα για κατάργηση των μνημονίων, η διάψευση και η συνθηκολόγηση

Ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχαινε μια μεγάλη, ιστορική νίκη και ο Αλέξης Τσίπρας λίγες μέρες μετά θα γινόταν πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχαινε μια μεγάλη, ιστορική νίκη και ο Αλέξης Τσίπρας λίγες μέρες μετά θα γινόταν πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Στις 25 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται θριαμβευτής στις εθνικές εκλογές  συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,5% και μαζί με τους ΑΝΕΛ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, μία απόφαση που αμφισβητήθηκε από πολλούς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορική νίκη για την Αριστερά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25/01/2015 είχε δημιουργήσει προσδοκίες για εκατομμύρια ψηφοφόρους, οι οποίοι απογοητευμένοι από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και την λιτότητα, «είδαν» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως- μεταξύ άλλων- είχε προαναγγείλει… σκίσιμο των μνημονίων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση πλειστηριασμών («κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη») και φοροελαφρύνσεις.

Τσίπρας: «Ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία – Σήμερα γιορτή, από αύριο σκληρή δουλειά»

«Ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία» φώναξε ο Aλ. Τσίπρας από τα Προπύλαια. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό, αφήνει πίσω της μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης» συμπλήρωσε.

«Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε μια σκληρή δουλειά» τόνισε ο θριαμβευτής των εκλογών.

«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής» είπε.

«Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ. Αν κάποιος νίκησε σήμερα είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα που αγωνίζεται» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η νίκη μας είναι νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα».

Σε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησής του ως προς τους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας προς το πλήθος στα Προπύλαια, είπε: «Ούτε ρήξη με τους εταίρους, ούτε συνέχιση της υποτέλειας» ενώ προσέθεσε πως θα προσέλθει με τετραετές σχέδιο διαπραγμάτευσης.

«Ξανακερδίζουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας. Nα σηκώσουμε τον ήλιο της Δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα» τόνισε, σε μια ομιλία που καλύφθηκε ζωντανά από το CNN.

Η… αναγκαία και επώδυνη συνθηκολόγηση του 2015

Από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολούθησε την «περήφανη διαπραγμάτευση», όπως την χαρακτήρισε και η ίδια, μέχρι όμως το νέο δυσβάσταχτο μνημόνιο του 2015, το οποίο υπέγραψε θέλοντας και μη ο Αλέξης Τσίπρας, ως απόρροια του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015.

Τελικά η χώρα βγήκε από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Send this to a friend